Shadow

Joe Scallys Gladbach-oppstigning har en amerikansk forsvarer på verdenscupradaren, og det med rette


Kanskje du så Borussia Mönchengladbach-keeper Yann Sommer produsere en Bundesliga-rekord med 19 redninger i forrige ukes 1-1 uavgjort mot seks ganger UEFA Champions League-vinnere Bayern München. Du har kanskje til og med undret deg over usannsynligheten til den baby-facede høyrebacken som bidro til å holde Sadio Mane og Alphonso Davies utenfor resultattavlen.

Hvem vet, du har kanskje spurt: Hvem er det?

– Stream LIVE: Borussia Mönchengladbach vs. Mainz, søndag, 11:30 ET, ESPN+ (US)

For alle som ikke er kjent med forviklingene ved det amerikanske herrelandslagspuljen, er Monchengladbach-forsvareren hvis velkjente cup renner over ikke et kjent navn på delstaten slik det er i Tyskland, hvor han raskt blomstret. Det stemmer: Mönchengladbachs 19 år gamle startende høyreback, i en av verdens beste ligaer, er amerikansk. Møt Joe Scally.

Da spilleren fra Lake Grove, New York, var 15 år, ble han den nest yngste profesjonelle amerikanske fotballspilleren noensinne, bak Freddy Adu. At både Adu og Scally gjentatte ganger har blitt formørket siden er et bevis på hvor langt USA har kommet i utviklingen av ungdomstalenter, og det viser også de divergerende veiene skjebnen kan tillate.

Som 19-åring ble Adu lånt ut av Benfica så ofte at passet hans fikk stempler fra hele verden. I mellomtiden er Scally ikke bare størknet som en startende Bundesliga-forsvarer, men går rutinemessig tå-til-tå med verdens beste spillere. I løpet av de siste to sesongene er Scally en av bare 10 Bundesliga-forsvarere som har klart 2200 minutter, 30 kamper og minst 47 % taklingsprosent. Han er også den yngste av dem alle.

For de som ser en verden borte på Long Island, er det ingen overraskelse; Scally skilte seg alltid ut.

Ballen var alltid rundt ham, sier Frank Schmidt. “Han var som en magnet.”

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Schmidt er en fotballlegende ute på Long Island, en av de mest vinnende trenerne i Suffolk Countys historie (både på ungdoms- og videregående nivå). Men da han ble oppringt fra Joes mor Margaret Scally, som trente ungdomslaget hans, Sachem Destroyers, hadde han slått seg til ro, selv om han fortsatt trente ungdomslag her og der. “Jeg kunne velge og vrake, [but] Jeg måtte møte laget først,” minnes Schmidt. “Jeg sa at jeg skulle ta en treningsøkt først, se om jeg kommer til å like disse barna eller ikke.”

Det ble raskt klart at Scallys hadde noe. “[Joe] var bare annerledes,” sier Schmidt. “Jeg sa: ‘La oss se hvor dette går’.”

Den lokale legenden om Joe Scallys talent er mindre hvisket lore og mer kometstrek. Schmidt trente ham bare fra 10 til rett før 13-årsdagen hans; da var han et New York City FC-akademiprodukt, men Schmidts grublerier om Scally har ærbødigheten og vekten av et skue.

Taktikk, teknikk og strategi var forviklinger ved det vakre spillet som unngikk andre 10-åringer; Scally plukket dem opp med letthet. Schmidt husker et trikshjørne som han gruet seg over om han skulle introdusere, et som involverte list, besluttsomhet og, for å toppe det, litt av en evne til å handle. Angivelig var det pseudo-debatt, en lagkamerats forvirring og et avansert off-ball-løp som noen college-lag ikke klarer å gjennomføre.

«Vi øvde på det kanskje fire eller fem ganger», husker Schmidt. “Første gang vi gjorde det i en kamp? Joe scoret og han ser på meg og smiler. Han bare gjør slike ting.”

Etter hvert som Scally vokste – bokstavelig talt og metaforisk – begynte Schmidt å teste grensene for sitt spirende talent. I en 7-mot-7-turnering, på et innfall, våget Schmidt Scally å skyte fra midtbanen på avspark. “Det er et 60-, 70-yard felt, så midtbanen er 35 eller 40 yards,” sier han. “Han ville ikke gjøre det. Han var flau, han ville ikke vise noen opp. Jeg ser på ham, som om du må tulle – bare gjør det!”

Scally ga opp. Sekunder senere skranglet fortsatt tverrliggeren. “Scorte ikke; toppen av tverrliggeren,” humrer Schmidt vantro selv nå. “Utrolig.”

Som 15-åring forsvarte Scally David Villa i NYCFCs fellespraksis. Margaret ville sende Schmidt bilder av sin ennå ikke førerlisensierte sønn som markerte Spanias beste målscorer og verdensmester i verdenscupen. Schmidt ville bare undre seg.

“Han er 15 og han er der, han er der,” sier han. “Han kommer ikke over som et barn, han er ikke flau over seg selv der ute.”

Schmidt hyller Scallys basketballferdighet som nøkkelen til hans oppstigning. Lokalt var det faktisk en kamp om hvilken sport som kunne kreve ham. “[At Sachem North]et ganske godt basketballag, de hadde ham på universitetet som åttendeklassing — de ville ha ham,” sier Schmidt. “Han var en point guard og hodet hans var alltid på en svivel.”

Men et kall er et kall. Scally tilskriver synet, bevegelsen, fotarbeidet og taktiske bevisstheten sin – etter alle målestokker, han er elite – til sin stamtavle som ballfører. Det var faktisk disse egenskapene som fikk trenerne hans i NYCFC til å flytte ham fra midt-midt til høyreback et år tidligere. Hans evner og vilje til å tilpasse seg var plusser i trenernes øyne, men det er sannsynligvis også grunnen til at han umiddelbart vekket interesse fra Europa.

“[Scally] er en veldig moderne ytterback som kan dekke hele utsiden [flank],” sa daværende sportsdirektør i NYCFC Claudio Reyna til ESPN i 2019. “Han er en høyreback som skaper og har mange assists.”

I mars 2018 var Scally bare den andre spilleren som ble uteksaminert fra NYCFCs akademi. Og før Scally brøt seg inn i NYCFC og MLS på en stor måte, tilbød Mönchengladbach 2 millioner dollar (opp til 7 millioner dollar med avgifter) for tjenestene sine, mens forsvareren begynte i den tyske klubben halvveis i sesongen 2020-21.

Scally (på en eller annen måte både endelig og raskt) stakk av uten europeisk pass, noe som var nesten utenkelig bare år tidligere i ordningen med global fotball, og trivdes nesten umiddelbart. For nesten et år siden i dag debuterte han i Bundesliga mot Bayern München. I oktober i fjor scoret han mot Wolfsburg for sitt første Bundesliga-mål, og i juni debuterte han for de amerikanske mennene mot Marokko. Rett før sin debut sa daværende akademidirektør Roland Virkus om Scally: “Han har virkelig gått fra 0 til 100. Jeg har aldri sett en ung spiller som går inn i utfordringer så hardt som han gjør uten å være ekkel.”

– O’Hanlon: Har USMNT plutselig et målvaktproblem? (E+)

At “0 til 100” er tilsynelatende et Scally telekort; den nesten 20 år lange historien til Golden Boy Award, presentert av Tuttosport og stemt frem av sportsjournalister, lyder som en hvem er hvem av global fotballs siste to tiår. Den presenteres for en ung fotballspiller, 21 år eller yngre, som spiller i Europa, og den regnes som en uoffisiell ridder av fotballens prins i vente. Wayne Rooney, Lionel Messi, Sergio Aguero, Paul Pogba, Raheem Sterling, Kylian Mbappe, Erling Haaland og Pedri har alle vunnet. Bare én forsvarsspiller, Matthijs de Ligt, har noen gang vunnet prisen.

I juni, etter sesongen 2021-22, ble Scally nominert til prisen sammen med andre amerikanere Yunus Musah (Valencia), Malik Tillman (Rangers, på lån fra Bayern München) og vennen og andre NYCFC-ungdomsproduktet Gio Reyna (Borussia Dortmund) .

Med Qatar mindre enn tre måneder unna og Scallys tak tilsynelatende grenseløst, for ikke å nevne et økende behov for talent på backlinjen etter Miles Robinsons akillesriv, kan verdenscupen virkelig være i sikte?

“Det er alles drøm å spille i et verdenscup og den ene leiren da jeg var rundt alle gutta, [it] bare følte at jeg passet inn, det er her jeg hører hjemme, det er her jeg kan spille,” sa Scally til ESPN i februar. “Hovedmålet er verdensmesterskapet, og jeg er villig til å hjelpe laget på alle måter. at. Det er utrolig når du tar på deg trøya og har emblemet på brystet. Det er en annen følelse.”

– USMNTs Jordan Morris: Hvordan håndtering av diabetes hjalp meg å komme meg etter to revet ACL

Schmidt, for ordens skyld, tror ikke følelsene hans kunne takle det. «Jeg ville nok begynt å gråte», ler han. “Han har bare alltid vært så beskjeden og balansert, men han tror på seg selv og han er selvsikker.

“Da han var 11, hadde vi sannsynligvis en 16-spillerliste; barn 15 og 16, de leker egentlig ikke, men de er der, vet du? Vi ville bedt barna om å samarbeide for øvelser … og Joe ville alltid ta den svakeste ungen. Joe satte den ballen på ungens fot hver eneste gang … og la meg si deg, den ballen ville ikke komme tilbake på samme måte. Og han smiler og ler alltid, uansett — super jordnær. Så, ja, jeg kommer til å rote for den gutten som starter foran 60 000 i en Bundesliga-kamp.

En del av Scallys tilbøyelighet er selvfølgelig talent. Den andre delen (innsatsen) lå alltid i genene.

“En dag går jeg ut for å trene og [Joe’s mother and coach] Margaret er der ute i jeans og flip-flops og serverer baller inn i boksen til barna,” sier Schmidt. “Den ene etter den andre, bare ikke noe problem, ikke sant. [on them]. Hun var en god spiller. John Fitzgerald [head coach of the Long Island Lady Rough Riders 1997 W-League National Championship team] sa jeg kunne ha brukt henne på laget!”Kilde