Shadow

Hvorfor Rashford var onside, men Jesus og Toney offside


Video Assistant Referee (VAR) skaper kontrovers hver uke i Premier League, men hvordan tas avgjørelser, og er de riktige?

Når det er en større hendelse, undersøker og forklarer vi prosessen både når det gjelder VAR-protokollen og spillets lover.

– Hvordan VAR-avgjørelser påvirket hver Prem-klubb i 2022-23
VARs villeste øyeblikk: Alissons to røde kort i en kamp
– VAR i Premier League: Ultimate guide

Mulig offside: Rashford-mål

Hva skjedde: Manchester United gikk opp i 2-0 da Anthony Martial spilte Marcus Rashford igjennom på mål, og den engelske landslagsspilleren slo ballen forbi Alisson. Det var et spørsmål om at Rashford var foran siste forsvarsspiller, Joe Gomez, da ballen ble spilt.

VAR-avgjørelse: Målet står seg.

VAR anmeldelse: Det var helgen med nære offside-oppgjør, inkludert to mål som ble avvist med den minste margin. Og i Rashfords tilfelle stod målet bare fordi en endring i måten VAR offside har fungert på, brakte inn for 12 måneder siden.

Det nåværende VAR-offsidesystemet har flere feil, hovedsakelig rundt det nøyaktige tidspunktet ballen spilles og manuell plotting av poeng på kroppen til angriper og forsvarer. I forkant av EM 2020 foreslo UEFA et nytt system for å gi “tvilens fordel” tilbake til angriperen. Hvis de to linjene berører hverandre, er det for nærme til å syne og angriperen bør gis på siden.

Målet var å fjerne de mest marginale såkalte tånegl-offside-kallene. Et slikt eksempel var Jordan Hendersons skadetidsvinner for Liverpool i Everton for to år siden, med Sadio Mane gitt offside i oppbyggingen. Det er akkurat den typen situasjon, uten gap mellom linjene, som førte til at «tvilens fordel» ble lagt til.

Det gir toleransenivå, eller feilmargin, på 5 cm tilbake til den angripende spilleren, noe som betyr at de kan være like foran forsvareren, men målet vil stå på grunn av mulige unøyaktigheter i systemet.

Vanligvis viser offside-bildet både linjer til angriper og forsvarer, men når en spiller er onside på grunn av toleransenivået, viser datamaskinen automatisk bare linjen til forsvareren – som i Premier League er grønn for å gjøre det tydeligere at et mål er god. Linjen vises ikke for begge spillerne (i noen liga) fordi de ville sitte oppå hverandre.

Rashford var marginalt offside, men onside på grunn av denne «tvilens fordel».

Det er fortsatt problemer med visualiseringen av offside-anropene, på grunn av hvordan det menneskelige øyet oppfatter en 3D-situasjon på et 2D-bilde. Avhengig av kameravinkelen kan det se ut til at en spiller er foran en annen, men teknologien sier noe annet. Det betyr at fansen ofte ikke stoler på resultatet. Det er derfor Semi-Automated Offside Technology (SAOT) kommer i år, først i Champions League og deretter i verdenscupen.

– Blir halvautomatisk offside den store VAR-fiksen mange håpet på?

Mens Man United var mottakerne mandag kveld, har de også sluppet inn mål i de siste kampene på grunn av dette toleransenivået.

På åpningsdagen av sesongen var Danny Welbeck marginalt foran Harry Maguire før han satte opp Pascal Gross for Brighton & Hove Albions åpningsmål i en 2-1-seier.

Og mot slutten av forrige sesong utlignet Teemu Pukki for Norwich City på Old Trafford, med målet stående på grunn av toleransenivået.

Hvordan skiller dette seg fra andre offside-avgjørelser denne helgen? Det enkle svaret er at hvert offsidebilde er unikt. Det er ingen argumenter for å si at hvis Rashford er onside mot Liverpool, burde Gabriel Jesus sitt mål for Arsenal mot AFC Bournemouth stått. Den er utelukkende basert på de relative posisjonene til to spillere i en individuell situasjon.

Selv med toleransenivået på 5 cm, vil det fortsatt være offsidesituasjoner som faller rett på grensen. Det vil alltid være et punkt der onside må bli offside. Det er uunngåelig. Og Jesus-målet er et av de strammeste vi har sett. Pikselerte bilder på sosiale medier kan noen ganger gi inntrykk av at linjene overlapper hverandre, men høyoppløsningsgrafikken som brukes av VAR er mye klarere.

I Jesus offside-bildet berører ikke linjene, så det er ikke innenfor toleransenivået. Offside må gis. Hvis vi sier at dette Jesus-målet skal være på siden, skaper det bare en ny kant på for eksempel 6 cm. Så vil det være andre mål som er 7 cm offside og produserer et bilde akkurat som Jesus.

Ivan Toneys mål for Brentford på Fulham var også like utenfor toleransenivået – men det var ikke fullt så stramt som Jesus-offside.

Og selv om det har vært mange kommentarer etter at Jeff Schlupp fikk et mål avvist for offside i oppbyggingen mot Odsonne Edouard, var dette i form av VAR-offside-oppringninger faktisk ikke i nærheten med et veldig tydelig gap mellom linjene.

Arsenal hadde nok en offside-situasjon på Martin Odegaards andre mål på Bournemouth, men Ben White ble vist å være onside. Dette trengte ikke toleransenivået for å bli gitt onside, vist ved at både angreps- og forsvarslinjer vises.

Så, hvor går vi herfra? Semi-automatisert offsideteknologi vil fjerne hele prosessen med at VAR bestemmer øyeblikket ballen har blitt spilt, plotter spillere og trekker linjene. Det vil være nesten øyeblikkelig og bruke skreddersydde kameraer i stedet for å stole på de vanlige TV-sendingsrammer. VAR vil bare måtte bekrefte at det er en korrekt offsidesituasjon (ballen spilles av en angripende spiller, eller av en spiller i en aktiv offsideposisjon).

spille

1:58

En forklaring på hvordan FIFAs halvautomatiske teknologi vil hjelpe med VAR-offside-avgjørelser under verdensmesterskapet.

Det som er en enda bedre forbedring er en 3D-visualisering av en offside-situasjon, som mållinjeteknologi eller linjeanrop i tennis, som tar fanen direkte i linje med spillerne som om de er assistentdommeren. Tanken er at det vil fjerne mangelen på tillit i prosessen der det endelige bildet etterlot tvil hos noen fans.

Premier League, og alle større ligaer, følger med interesse i håp om at det nye systemet viser seg å være en suksess. Da kunne vi se det tatt i bruk for sesongen 2023-24, da vi ikke lenger trenger å bruke dette manuelle offsidesystemet som supporterne misliker så mye.

Informasjon gitt av Premier League og PGMOL ble brukt i denne historien.Kilde