Shadow

Hvordan vaske huset innvendig – raskt

Alle hater å rydde, men alle elsker et rent hus. Finnes det en beste måte å rengjøre huset ditt raskt på?

De fleste nybegynnere er ikke sikre på om de bør tørke støv eller støvsuge først. De lurer på om de skal rydde kjøkkenet før badet eller omvendt.

Følg denne trinnvise guiden, basert på mange års hardt opptjent erfaring, for å få mest mulig ut av tiden din og rengjøre huset ditt raskt:

Tips for rask rengjøring av huset

 1. Rengjør hele huset, ikke ett rom om gangen
  Rengjøring er mye mer effektivt hvis du velger én oppgave (støv, støvsuging, mopping) og gjør den samme oppgaven i alle rom i huset, i stedet for å rengjøre kjøkkenet, badene og deretter soverommene. Å gjøre det på den måten forhindrer deg i å føle at du er i en endeløs rengjøringssyklus, og starter den samme oppgaven om og om igjen.
 2. Samle alle rengjøringsverktøyene dine ett sted
  Enten det er en caddie, bøtte eller veske, å ha alt du trenger for å rengjøre på ett bærbart sted gjør det mye enklere å få jobben gjort. Du vil ikke kaste bort tid på å lete etter verktøy mens du rengjør, og trenger ikke å bekymre deg for å samle dem før neste gang du går rundt.
 3. Fjern rotet
  Før du i det hele tatt begynner å rydde, gå rom til rom og plukke opp rotet. Mens du plukker opp hver gjenstand – blader, godt leste pocketbøker, gamle joggesko – vurder om du skal legge den fra deg, kaste den eller donere den.
 4. Støv og vakuum
  Før du begynner å tørke støv, sørg for at takviftene er slått av. Konsentrer støvet på toppen av møbler og undersiden av hyller, på rekkverk, bilderammer, nips og TV-skjermer. For vanskelig tilgjengelige områder, som persienner og øvre hyller, bind en mikrofiberklut til enden av en mopp eller kost. Skift laken på soverommene før du støvsuger.
 5. Tørk av speil og glass
  Bruk en fuktig mikrofiberklut, etterfulgt av en tørr klut for å tørke av alle speil og glassflater.
 6. Desinfiser benkeplater og overflateområder
  Gå gjennom huset ditt og tørk ned de harde overflatene – fra benkeplater, hvitevarer og skap til dørhåndtak, lysbrytere, fjernkontroller til TV og telefoner. Du bør desinfisere noen av disse overflatene, spesielt de som kan gi bakterier til folks fingre og ansikter. Lag en giftfri desinfeksjonsløsning ved å blande en fjerdedel til en halv kopp hvit eller eplecidereddik med en kopp vann.
 7. Fokuser på kar, vasker og toaletter
  Spray rengjøringsmiddel på kjøkkenvasken og deretter på baderomsvasker, badekar og toaletter. La det sitte i noen minutter slik at rengjøringsmidlet har tid til å løse opp smuss og flekker. Gå deretter tilbake til kjøkkenet og begynn å skrubbe. Ikke glem å tørke av innsiden av mikrobølgeovnen. Rene toaletter varer.

 1. Fei, så mopp
  Fei kjøkken- og badegulv. Begynn å tørke fra det fjerneste hjørnet av rommet og gå bakover mot døråpningen (det vil si, ikke mopp deg selv inn i et hjørne). Skyll moppen hver gang du fullfører et område på 1 x 1 meter.
 2. Fortsett å bevege deg når du støvsuger
  Ikke bekymre deg for å få med deg hver eneste krok og krok når du støvsuger. Bare fortsett å bevege deg gjennom huset, kjør støvsugeren i hvert teppebelagte rom i én gang.

Du trenger ikke gjøre alt hver gang

Noen oppgaver trenger ikke å gjøres hver uke. Disse inkluderer voksing av møbler, rengjøring av vinduer og vask av tepper og badematter. Inspiser dette tilbehøret og bruk din egen dømmekraft.

Ikke glem å rutinemessig vaske rengjøringsverktøyene dine
En ofte oversett del av rengjøringen av huset er vedlikehold av rengjøringsverktøyene dine. Å bruke en skitten mopp eller en støvsuger med en full pose er mye mindre effektivt, og du vil ende opp med å bruke mer tid på å prøve å rengjøre.

Få ryddehjelp!

Det å vaske et rotete hjem er IKKE moro. Da blir det bare å flytte på ting hele tiden, og det er slitsomt og lite effektivt. Derfor anbefales det å rydde huset. Ikke bare stable tingene inne i ett skap, eller i et hjørne. Nei, nå mener vi å ha det ryddig i huset. Det kan være en god idé å leie inn ryddehjelp til å organisere huset ditt slik at det blir lett å holde ryddig i hverdagen, og dermed lett å vaske raskt. Smart Organisering gjør slik ryddehjelp i Oslo og omegn, samt større prosjekter lengre unna.

Det handler om at alle ting skal ha sin plass, og det er det man får hjelp med når man henter inn ryddehjelp fra andre.

Gjør rengjøring til en gruppeaktivitet

Å gjøre rengjøring til en laginnsats er en av de beste måtene å rydde et hus raskt på. Planlegg en tid på forhånd med familien din, og tildel oppgaver til hver person. Å jobbe sammen kan gjøre rengjøringen litt morsom, og huset ditt vil bli glitrende på kort tid.

tørke støv

Mens du rengjør, sørg for å sjekke vedlikeholdsartikler i hjemmet, for eksempel en defekt vask som kan forårsake vannskade.

Følg denne trinnvise guiden for å få mest mulig ut av tiden din og rengjøre huset ditt raskt.