Shadow

Hvordan havnet Alpine i et slikt rot med sjåførene sine?


I løpet av få dager har sjåførmarkedet i 2023 blitt snudd på hodet.

Det hele startet med at Sebastian Vettel kunngjorde pensjonisttilværelsen før den ungarske Grand Prix før Fernando Alonso overrasket alpinlaget sitt ved å bekrefte at han ville flytte til Aston Martin som Vettels erstatter dagen etter løpet. Alpine reagerte med å utnevne Oscar Piastri som Alonsos erstatter dagen etter, bare for at Piastri skulle nekte for at han vil kjøre for laget i 2023 samme kveld.

For å pakke ut galskapen ser vi på hendelsene som førte til et kaotisk 24 timer for det alpine F1-laget.

28. juli

Etter flere uker med spekulasjoner kunngjør Vettel at han trekker seg fra Formel 1 på slutten av 2023-sesongen. I timene etter nyhetene bryter fokuset, ganske riktig, er den firedobbelte verdensmesteren, men spørsmålet om hvem som skal erstatte ham kan ikke ignoreres. Vettel sier at han vil at det skal være hans gode venn Mick Schumacher, men det virker usannsynlig. I mellomtiden virker Fernando Alonso, hvis kontrakt er ute med Alpine på slutten av året, som drømmevalget for Aston Martin.

Etter Vettels nyhetsavbrudd, forteller Alonso journalistene at hans “prioritet er med Alpine”, men legger til “alle lagene er et alternativ så lenge de ikke har to sjåfører signert.”

Sigende legger han til: “Fra begynnelsen av sommerferien er det poenget jeg må sette meg ned og konkludere med. Sommerferien starter på mandag.”

29-31 juli

F1s fokus skifter tilbake til banen for den ungarske Grand Prix-helgen, men Alonso blir sett på vei inn i Aston Martin-bobilen i paddocken.

Rektor for alpinlaget, Otmar Szafnauer, er blant dem som ser besøket, men forstår at Alonso kanskje bare utforsker mulighetene sine.

Dagen etter at Alonso ble bekreftet hos Aston Martin, sa Szafnauer til BBC: «Jeg var selvsikker selv med diskusjonene [between Alonso and Aston Martin] — det er ingenting galt med å utforske — og at vi var veldig nærme [to a deal]. Jeg stilte spørsmålet, men jeg ble fortalt “nei, jeg har ikke signert noe”. Så jeg ble litt overrasket.”

1. august

Aston Martin bekrefter at Alonso har signert for 2023 som Vettels erstatter. Mens Alonso var en åpenbar kandidat, er hastigheten på nyhetene en overraskelse, ikke minst for Alpine og Szafnauer som fikk vite det via Aston Martins pressemelding.

Alonso hadde vært i samtaler med Alpine om å forlenge kontrakten, men bare for ett år med en opsjon for laget om å forlenge til et andre år basert på hans prestasjoner. Bemerkelsesverdig gjør Aston Martin-kunngjøringen det klart at Alonso har en flerårig avtale, noe som gir 41-åringen mer tid til å realisere drømmen om å komme tilbake til fronten av nettet.

2. august

Szafnauer holder en pressekonferanse med journalister om morgenen og avslører at han ikke visste om Alonsos Aston Martin-avtale før pressemeldingen kom ut. Den alpine lagsjefen avslører også at han ikke får tak i Alonso og videreformidler sin siste kontakt med den to ganger verdensmesteren.

“Det var bare et par mindre punkter som var enestående [in our contract negotiations]da han sa at advokaten hans ville komme tilbake til oss,” ble Szafnauer sitert av Motorsport.com.

“Jeg trodde det var tilfelle. “Og så, før han dro, bekreftet jeg med ham at vi snart skulle signere. Og han sa: ‘Ja, ikke bekymre deg, jeg har ikke signert med noen andre. Vi fortsetter med dette i løpet av de neste par dagene”

Oscar Piastris navn kommer også opp i mediesessionen. Australieren er regjerende Formel 2-verdensmester og har vært Alpine Academy-fører i fire år. Laget har gjort det klart at det ønsker avkastning på investeringene i karrieren, og før Alonso-flyttingen hadde de håpet å plassere ham på et annet lag.

Da Alonso sluttet, ble Piastri øyeblikkelig den åpenbare kandidaten til å erstatte den to ganger mesteren.

Men under intervjuet klarer ikke Szafnauer å bekrefte Piastri som Alonsos erstatter. I stedet sier han at Piastri “har kontraktsmessige forpliktelser overfor oss”, og legger til “vi har en juridisk kontrakt med ham inn i fremtiden for ’23. Og hvis en opsjon tas opp, for ’24.”

Han erkjenner rapporter om at Piastri kan ha signert en forhåndskontrakt med rivalene McLaren for 2023, men legger til “Jeg vet ikke hva han har gjort med McLaren … jeg er ikke innforstått med det.”

Klokken 17.12 BST sender Alpine ut en pressemelding som sier at Piastri vil bli forfremmet til racerfører sammen med Esteban Ocon i 2023. Uttalelsen sier at avgjørelsen er tatt “i tråd med forpliktelsene laget har gitt til den unge australieren”, men det er ingen sitat fra Piastri selv og ingen bekreftelse på nyhetene via hans sosiale mediekontoer.

Klokken 19.00 bryter Piastri tausheten med en tweet som gjør det klart at han ikke har tenkt å kjøre for Alpine neste år.

“Jeg forstår at uten min avtale har Alpine F1 sendt ut en pressemelding sent i ettermiddag om at jeg kjører for dem neste år,” skrev han. “Dette er feil og jeg har ikke signert en kontrakt med Alpine for 2023. Jeg skal ikke kjøre for Alpine neste år.”

Rundt 19.30 BST legger Fernando Alonso ut en video av ham som går gjennom hjembyen Oviedo og gir tommelen opp til kameraet. Videoen inneholder en gif som sier Paradise. Tidligere samme morgen hadde Szafnauer hevdet at han ikke kunne få tak i Alonso fordi han trodde han var «på en båt på de greske øyene et sted».

Hva skjer etterpå?

I løpet av 48 timer har Alpine mistet Fernando Alonso utover slutten av dette året og ser ut til å ha mistet sin lovende juniorfører Oscar Piastri. Det er sannsynlig at Alpine og Piastri nå vil gå inn i en juridisk tvist om kontrakten, noe som også kan forklare hvorfor Alpine avga sin uttalelse uten å konsultere Piastri, for å utløse en klausul i kontrakten hans.

Nyhetene skaper også spørsmål hos McLaren, som har Lando Norris og Daniel Ricciardo under kontrakt for 2023. Det har vært åpenbart en stund at Ricciardos sete er truet for neste år, men australieren har gjort det klart at enhver mulighet til å bryte kontrakten er på sin side og han har ikke noe ønske om å forlate laget tidlig.

Kilder har fortalt ESPN at Piastri også har signert en kontrakt med McLaren, noe som betyr at det britiske teamet kan ende opp med tre sjåfører for å fylle to plasser mens Alpine har en, i Esteban Ocon, for to plasser. En åpenbar bytte vil være at Ricciardo flytter til Alpine — det samme laget som han forlot i slutten av 2020 for å bli med McLaren — men Alpine har ikke gitt noen indikasjon på at den er villig til å la Piastri gå uten kamp.Kilde