Shadow

Hvem er de yngste spillerne noensinne i Premier League, Europa, UCL, WSL og mer?


Tidligere denne uken kom en nordirsk skolegutt ved navn Christopher Atherton inn i rekordbøkene ved å bli den yngste spilleren som dukket opp i en senior, førsteklasses, fullt sanksjonert konkurransekamp.

Bare 13 år og 329 dager gammel kom Atherton fra benken for å spille for Glenavon FC i Northern Ireland Football League Cup. Dessuten vant Lurgan Blues 6-0 på kvelden, mens tenåringsdebutanten ga assisten til det sjette målet.

Atherton brøt en britisk rekord som tidligere ble holdt i over fire tiår av Eamon Collins, som gjorde sin seniordebut for Blackpool i 1980 i en alder av 14 år og 323 dager – nesten et helt år eldre enn Atherton.

Etter å ha vært med for Tangerines’ ungdomslag, ble Collins kalt inn i førstelagstroppen for å møte Kilmarnock i den første etappen av kvartfinalen i den nå nedlagte Anglo-Scottish Cup bare fem uker før hans 15-årsdag. Det er fortsatt hans eneste opptreden for klubben.

Her ser vi på noen av de andre yngste spillerne som er med i Europas Big Five-ligaer, så vel som de andre vidunderbarna som har den samme rekorden i en håndfull andre bemerkelsesverdige konkurranser på elitenivå rundt om i verden.

Engelsk Premier League: Harvey Elliott, 16 år og 30 dager

Elliot hadde nettopp fylt 16 år da han debuterte i Premier League for Fulham mot Wolves 4. mai 2019. Den unge midtbanespilleren hadde tidligere debutert på førstelaget for Cottagers i september 2018, da han ble den yngste spilleren noensinne. spiller i EFL Cup i en alder av 15 år og 174 dager.

Engelsk Superliga for kvinner: Lauren James, 16 år og 30 dager

Ved en ren tilfeldighet er kvinnenes Super League-rekord for yngste spiller absolutt identisk i alder med Premier League for menn, med daværende Arsenal-spiss James (som er den yngre søsteren til Chelsea-forsvareren Reece) som gjør sin bue i divisjonen mindre enn en måned etter hennes 16-årsdag.

Spansk LaLiga: Luka Romero, 15 år og 219 dager

Romero brøt en rekord som hadde stått siden 1939 da han kom inn for Mallorca i det 83. minutt av en ligakamp mot Real Madrid i 2020. Rekorden hadde tidligere tilhørt Celta Vigo-forsvarer Sanson, som var 15 år og 255 dager gammel da han debuterte for klubben bare et par måneder etter utbruddet av andre verdenskrig.

Tysk Bundesliga: Youssoufa Moukoko, 16 år og 1 dag

Fortsatt bare 17 i skrivende stund, debuterte den fantastiske spissen Moukoko i seniorligaen for Borussia Dortmund dagen etter hans 16-årsdag i løpet av sesongen 2020-2021 – en opptreden som først ble lovlig etter at DFB endret begrensningene sine for spilleralder året før .

Moukoko ble ansatt for Erling Haaland for de siste fem minuttene av en 5-2-dubbing av Hertha Berlin for å kreve Bundesliga-rekorden fra Dortmund-spilleren Nuri Sahin, som debuterte i ligaen for klubben i en alder av 16 år og 334 dager.

Italiensk Serie A: Wisdom Amey, 15 år og 274 dager

Amey brøt ny mark på slutten av 2020-21-sesongen da han kom ut av dugout for de siste minuttene av Bolognas 2-0-nederlag mot Genoa. Selv om han ikke klarte å forhindre nederlag, kom høyrebacken inn i det 89. minutt og ble dermed den yngste spilleren i historien til italiensk toppfotball.

Fransk Ligue 1: Kalman Gerencseri, 15 år og 225 dager

Den lengste rekorden i alle Europas fem beste ligaer finner du i Frankrike, hvor Lens midtbanespiller Gerencseri fortsatt er den yngste spilleren som dukket opp i en toppkamp til tross for at han gjorde det mot Monaco i august 1960.

For å sette det i sammenheng, var Kylian Mbappe en relativt sen blomstrende i forhold til å ha vært 16 år og 347 dager da han buet sin jomfru for Monaco i desember 2015.

Major League Soccer: Freddy Adu, 14 år og 306 dager

Den originale MLS-vidunderungen, Adu, var bare 14 år gammel da han debuterte i ligaen for DC United på en bølge av hype i 2004. Den eksepsjonelt unge angriperen ble merket som den “nye Pele” av noen, og satte seg raskt under vekten av de stratosfæriske. forventninger, og gir plass til en stort sett uavklart og nomadisk karriere.

Europa League: Willem Geubbels, 16 år og 113 dager

Geubbels brøt ny mark ved å bli den første spilleren født i det 21. århundre som debuterte i Europa League da han kom inn for Lyon i en gruppespillkamp mot Atalanta i desember 2017. Den unge franske forwarden ble også konkurransens yngste spiller noensinne i prosessen etter å ha gått inn i kampen i en alder av bare 16.

Champions League: Youssoufa Moukoko, 16 år og 18 dager

Litt over to uker etter at han ble Bundesligaens yngste spiller noensinne, fulgte Moukoko etter i Champions League da han stilte for Dortmund borte mot Zenit St Petersburg i gruppespillet i 2020-21-konkurransen. Den 16 år gamle spissens introduksjon i det 58. minutt falt sammen med at det tyske laget brølte tilbake fra et mål ned for å sikre en sen 2-1-seier i Russland.

Kilde