Havertz sender Chelsea inn i 16-delsfinalen, men angrepet halter fortsatt

SALZBURG, Østerrike – Chelsea holdt ut til en 2-1-seier over FC Salzburg tirsdag kveld i Østerrike, for å bekrefte sin plass i Champions League-utslagsrundene som vinnere av gruppe E.

Mateo Kovacic åpnet scoringen for gjestene midtveis i første omgang, bare for Junior Adamu å utligne bare tre minutter etter pause. Men Kai Havertz leverte en fantastisk sluttvinner i det 64. minutt, og sendte Blues hjem med alle tre poengene, på toppen av gruppe E og utenfor rekkevidden til rivalene.

Chelsea vil ønske Dinamo Zagreb velkommen til Stamford Bridge en uke fra onsdag, mens Salzburg avslutter gruppespillet i Champions League med en tur til AC Milan neste uke, for å avgjøre hvem som skal følge West London-klubben inn i 16-delsfinalen.

HOPPE TIL: Spillervurderinger | Beste/dårligste prestere | Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk | Sitater etter kamp | Nøkkelstatistikk | Kommende kampoppsett

Rask reaksjon

1. Havertz stunner besegler knockout-runde-kvalifiseringen for Chelsea

Havertz sikret Chelsea sin plass i Champions League 16-delsfinalen med et fantastisk mål om å vinne 2-1 gruppe E-seier mot Salzburg i Østerrike på tirsdag. Den tyske spiss, som scoret vinnermålene i 2021 Champions League-finalen og 2022 FIFA Club World Cup-finalen, leverte nok et avgjørende angrep for Chelsea etter at Salzburg hadde truet med å velte et underskudd i første omgang for å øke deres egne kvalifiseringshåp.

Da Adamu kansellerte Kovacics åpning i det 23. minutt ved å utligne fire minutter ut i andre omgang, vokste Salzburg i selvtillit og så ut til å utvide sin ubeseirede hjemmerekord i alle konkurranser til 41 kamper. Men Havertz stilnet hjemmepublikummet og sørget for seier til Chelsea med et venstrefotskudd fra 20 meter på 64 minutter som slo keeper Philipp Kohn etter å ha truffet undersiden av tverrliggeren.

Hadde Chelsea tapt mot de østerrikske mesterne, måtte de ha fått et resultat hjemme mot Dinamo Zagreb på kampdag seks for å være sikre på kvalifisering. Men Havertz avsluttet utsiktene til en nervøs finalekamp med målet sitt, og så også manager Graham Potter ta sitt ubeseirede løp som Chelsea-manager til ni kamper siden han erstattet Thomas Tuchel i september.

– Rapport: Salzburg 1-2 Chelsea | Champions League-tabellen | Kommende kampoppsett

2. Sterling fortsetter å slite med å påvirke

Raheem Sterling var Chelseas uttalelse som signerte tidligere i sommer, og kom med en overgang på 47,5 millioner pund fra Manchester City, men England-spissen så nok en stor kamp gå forbi ham i Salzburg. 27-åringen har nå bare scoret én gang på sine siste 10 kamper for klubben, og han så ikke ut som å avslutte den ufruktbare rekken da Graham Potters lag kastet bort en rekke sjanser til å vinne kampen komfortabelt.

Ved denne anledningen ble Sterling tvunget til å spille som venstre vingback med Potter som valgte å bruke et tremannsforsvar i Østerrike. Å spille bredt, med større defensivt ansvar, bidrar ikke til å få det beste fra en spiller som likte sin beste form i City i en mer avansert posisjon eller som en sentral spiss under Pep Guardiola.

Potter hadde tydelig fortalt Sterling å holde seg så bredt som mulig for å strekke banen, med Christian Pulisic gitt de samme instruksjonene på høyre flanke, men den taktiske planen opphevet Sterlings beste egenskaper. Utfordringen for Potter er å finne en måte å få mer fra en av toppspillerne sine, for hvis Chelsea skal utfordre om heder denne sesongen, må Sterling bidra mye mer.

3. Salzburgs ungdomspolitikk skinner igjen

Salzburg anses å ha et av de beste rekrutteringslagene i Europa på grunn av de østerrikske mesternes evne til å avdekke unge talenter, utvikle dem og deretter flytte disse spillerne til større klubber i mer konkurransedyktige ligaer.

Deres liste over tidligere spillere er enormt imponerende, selvfølgelig ledet av Erling Haaland, som scoret på sin Champions League-debut som tenåring etter å ha skrevet under fra Molde. Men bortsett fra Haaland, har Salzburg også satt folk som Sadio Mane, Dayot Upamecano, Takumi Minamino og Karim Adeyemi på vei til ære andre steder.

Benjamin Sesko, den 19 år gamle Slovenia-spissen, blir sett på som den neste store tingen, og han er allerede stilt opp for en overgang til Red Bull-partnerklubben RB Leipzig, men han ble utnevnt som innbytter av trener Matthias Jaissle pga. formen til den 21 år gamle spissen Adamu. Den østerrikske landslagsspilleren har scoret åtte mål på sine ni siste hjemmekamper, så han fikk nikk mot Chelsea og tilbakebetalte treneren sin med utligningen tidlig i andre omgang. Adamu og Sesko er begge bestemt til å flytte til større klubber, med forsvarsspiller Strahinja Pavlovic og midtbanespiller Luka Sucic som også gjør et stort inntrykk.

For å understreke Salzburgs fokus på ungdom, hadde startoppstillingen deres den yngste gjennomsnittsalderen – 22 år, 10 dager – i Champions League siden 2009. Bare Arsenal (2009) og Ajax (2003 og 2004) har noen gang stilt med yngre lag i konkurranse.

Spillerrangeringer

Salzburg: Philipp Kohn 9; Amar Dedic 6, Bernardo 7, Strahinja Pavlovic 7, Maximilian Wober 7; Lucas Gourna Douath 6; Nicolas Seiwald 6, Luka Sucic 8, Maurits Kjærgaard 7; Noah Okafor 6, Chukwubuike Adamu 8
Subs: Benjamin Sesko 7, Roko Simic 6, Andreas Ulmer 6

Chelsea: Kepa Arrizabalaga 6; Trevoh Chalobah 6, Thiago Silva 7, Marc Cucurella 5; Christian Pulisic 5, Mateo Kovacic 7, Jorginho 6, Raheem Sterling 6; Conor Gallagher 6; Kai Havertz 7, Pierre-Emerick Aubameyang 5
Subs: Ruben Loftus-Cheek 6, Cesar Azpilicueta 6, Armando Broja 6, Hakim Ziyech 6, Mason Mount 6

Beste og dårligste utøvere

BEST: Philipp Kohn, Salzburg. Salzburg-keeperen overvant et smell i hodet fra Havertz i det andre minuttet og et nytt slag senere i første omgang for å produsere en prestasjon i verdensklasse for hjemmelaget. Chelsea kunne ha scoret fem eller seks uten for Kohn.

VERST: Pierre-Emerick Aubameyang, Chelsea. Chelsea-spissen bommet for mange klare sjanser for en spiss av hans kvalitet. Aubameyang var en panikksignering i siste øyeblikk i august, og han er ikke svaret på lagets problemer med å score mål.

Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk

Potter har satt seg selv i luften i sin første smak av Champions League som Chelsea-manager.

Etter kampen: Hva lederne, spillerne sa

Gallagher om Kovacics mål: “Det var en flott avslutning, jeg kunne ikke tro det for å være ærlig. Å få det første målet var viktig og hjalp oss og ga oss selvtillit i kampen.”

Kovacic: “Det er fint å score der jeg ble født. Foreldrene mine var her og vennene mine.”

Nøkkelstatistikk (levert av ESPN Stats & Information)

– Chelsea har ikke tapt en Champions League-kamp da de scoret det første målet siden april 2014, da de tapte 3-1 mot Atletico Madrid i semifinalen, den lengste rekken i konkurransen som går tilbake til minst 2010-11.

– Chelsea er nå ubeseiret på 21 strake kamper når Chalobah starter.

Neste

Salzburg: Den Red Bull-støttede klubben forblir hjemme for returen til den østerrikske Bundesliga-kampen mot TSV Hartberg på lørdag.

Chelsea: The Blues vil returnere til England for en Premier League-konkurranse på lørdag i det tidligere hjemmet til ikke bare Potter, men også Cucurella: Brighton & Hove Albion.