Shadow

Går Atletico Madrids Diego Simeone-æra mot slutten etter at derbytapet setter søkelyset på økende problemer?


Når storhet blir blek, når det ekstraordinære blir ekstremt ordinært, er det nesten alltid en vanskelig historie å fortelle.

Grunnen til at HC Andersens fabel om “Keiserens nye klær” fortsatt er kjent i dag, den der kongen mister virkeligheten av syne og blir lurt av vevere til å ha på seg ingenting i det hele tatt, men rikets undersåtter forlenger hans ydmykelse ved ikke å si noe, ern Ikke bare for å lære oss en lekse om den samfunnsmessige trangen til å lure for føttene til de høye og mektige. En del av denne moralhistorien forklarer også at det kan føles vanskelig, utakknemlig, til og med opportunistisk, å rope “Ta en titt i speilet!” når det en gang så majestetiske har blitt nærsynt, rotete og middels.

Noe som selvfølgelig bringer oss til: Madrid derbi, staten Atletico Madrid er i, rasismen rettet mot Vinicius Jr., hvordan keiser Diego Simeone opptrer og hvor snart noen, som det brutalt ærlige barnet i den danske fabelen, vil rope ut: “Cholo har ingen klær på!” Ikke la deg lure av Madrids seiersmargin med ett mål fra søndagens opphetede, noen ganger spektakulære, men urovekkende derbi Madrileno.

Atleti var stort sett grusomme. En gang til.

De kortsynte, de misforstått lojale, de som frykter forandring, og de som skjelver ved å betale ned Simeones åttesifrede årslønn multiplisert med de 20 månedene som gjenstår av kontrakten hans (omtrent 33 millioner euro hvis det ikke er et spesifisert, lavere beløp for oppsigelsesklausulen ) vil påpeke at Atletis to beste forsvarsspillere, Stefan Savic og Jose Maria Gimenez, manglet.

De vil forvirre det Los Rojiblancos vunnet dette derbi på Metropolitano bare i mai i fjor. At hjemmelaget hadde en energisk første 15 minutter søndag. De vil si: “Kan du ikke se skjønnheten i hermelinen hans og hvor fint skreddersydde Cholos kapper faktisk er?” De vil si: “Kan du ikke være fornøyd med forrige [trophy] storhet?”

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Men å rope ut den nåværende forfalskede tilstanden til Atletis kampskarphet, kamputholdenhet, taktikk, forsvar, oppmerksomhet på detaljer, konkurranseevne, mentalitet, kreativitet, skadeforebygging, spillesystem og spillermoral kommer ikke bare fra dette nederlaget der 2021-mesterne var slappe, forvirret, tredje best i et tohesterløp, og til slutt fikk de til og med trøstemålet sitt.

Denne bleke holdningen, dette tapet som allerede etterlater dem åtte poeng bak Madrid etter bare seks kamper, er representativt for en alarmerende nedgang. Det krever å være et vendepunkt. Cholo Simeones vurdering etter kamp, ​​som mange managere under press, hadde lite faktisk forhold til hva som skjedde.

Det harde faktum er at Atleti ikke på noe tidspunkt, etter at Rodrygo hensynsløst scoret Aurelien Tchouamenis strålende pasning for åpningsmålet i det 15. minutt, trodde at de kunne vinne. Ingen haster, ingen kraft – liten selvtillit.

Simeones utrolig morsomme, dypt betydningsfulle og unektelig historiske regjeringstid i Atleti har vært basert på aggressiv selvtillit, talentfulle spillere som presser hver siste dråpe innsats ut av seg selv, rød-hvitstripete fotballspillere som gjør det helt forferdelig for motstandere å spille mot dem. , ultra-gjerrig forsvar og en ekte, håndgripelig idé om at “Vi frykter ingen; blunk et sekund og vi vil trekke deg ned hvem du enn er.”

Sammenlignet med det er den sentrale identiteten til Atleti de siste 11 årene fullstendig ugjenkjennelig. Rivaler ser på dem som enkle valg. Forrige sesong slapp nesten halvparten av LaLiga inn færre mål enn dem (inkludert Getafe som avsluttet et poeng etter nedrykk). Atletis spillere ser forvirrede, halvhjertede, ute av form og blytunge atletisk ut.

Treneren virker både usikker og skrøpelig taktisk — usikker på personellet i sin beste XI, enda dypere usikker på hvilken formasjon som kan gjøre Atleti formidabel igjen. (Simeone trente hele uken i en 5-3-2, startet på den måten, og endret deretter til en 4-4-2 fem minutter ut i kampen som var 12 minutter før Madrid skjærte seg gjennom dem og ledet 1-0!)

Bare fem ganger på de siste 59 konkurransekampene har Atleti gått ett mål bak og fortsatt vunnet. Enormt redusert evne til å sprette tilbake. Forrige sesong tapte de tre kamper på rad (Madrid, Sevilla, Granada) for første gang siden deres argentinske guru tok over i desember 2011.

Dette siste nederlaget betyr at de står i fare for å tape tre strake hjemmekamper for første gang i Simeones tidligere beundringsverdige periode. (Det faktum at den neste hjemmerivalen er lavmælt Girona ville gjort det ultrakatastrofalt hvis det skjedde).

Denne kritikken, og det er mange flere, må settes i sammenheng med hvor talentfull, hvor dyp og hvor dyrt sammensatt en tropp Atleti har. For å være rettferdig mot Simeone, på to måter, bør det ikke glemmes at de forrige sesong slo de snart italienske mesterne på bortebane og vant også på Old Trafford og i Porto.

Man skal heller ikke tro at den generelle ubehaget kun er Simeones feil. Fitnesstrenerguruen hans, Oscar Ortega, skjærer ikke sennep, har ikke gjort det på lenge. Retur til Madrid av Antonio Pintus, gnistrende Los Blancos’ Helt utrolig kapasitet til å vinne eller forsegle store kamper sent, har fremhevet dette.

Det er tydelig at Simeone ikke er imponert over noen av klubbens siste signeringer. Det er like tydelig det El Cholo og Joao Felix nyter det LaLiga TVs kampkommentator Pete Jenson kalte «et ubekvems ekteskap». Klubben elsker fortsatt den talentfulle portugiseren, men Cholo vil mye heller bli kvitt ham og finne en ny versjon av den unge Diego Costa.

Rent praktisk kan det Atleti gjør med trenerens situasjon til slutt bli sterkt påvirket av en styredebatt om “hvilken hest har vi tilbake her? Vår rekordoverførselsinvestering på 126 millioner euro som fortsatt bare er 22 … eller fyren som vi betaler over til €20 millioner per sesong, og hvem serverer for tiden lunken fotball?”

En lakmustest for deg, ikke bare mennene som styrer i Atleti, er å vurdere: “Hvis Simeone hadde kommet fra et lag som viser formen, holdningen og konkurranseevnen som Atleti har vist de siste 16 månedene, ville han ha blitt ansatt tilbake i 2011?” Eller: “Vil Simeones erstatter, når det kommer, få jobben etter å ha vist det tilsvarende Atletis form det siste halvannet året?”

Hvis du er ærlig, er svaret krystallklart.

Nylige vitner på trening har hørt Simeone brøle til spillerne sine: “Du tjener store lønninger … jobber hardere … alle som ikke vil være her trenger ikke å være her.” Ikke banebrytende greier.

Det er noe annet som tyder på det store fjellet som denne vanligvis vitale, inspirerende, sympatiske og ultrasultne mannen befinner seg i. Se på spillerekorden hans. Ikke bare hva han vant, men hva disse trofeene og hans ankomst til klubben betydde. Da Simeone var Rojiblancos’ Midtbanehåndheveren, Atleti vant liga- og cupdobbelen i 1995-96 — de hadde aldri oppnådd det før og har ikke siden.

Det var Atletis første spanske Liga-tittel på 19 år. Noe som ikke gjentok seg før han ble trener. Hos Inter hjalp han dem med å løfte UEFA-cupen – bare deres tredje trofé på ni år. Det tok ytterligere 12 år for Nerazzurri å vinne nok et europeisk trofé. I Lazio hadde den romerske klubben bare vunnet tre trofeer de siste 25 årene, og de hadde bare vunnet Serie A én gang. Simeones ankomst på midtbanen inspirerte Sven Erikissons lag til å vinne fire trofeer på under ett år. Lazio har verken vunnet tittelen eller et europeisk trofé siden.

Med Argentina i 1991 kjørte Simeone Albiceleste til deres første Copa America-seier på 32 år. Som trener vant han argentinske Apertura med Estudiantes – deres første trofé på 23 år.

Unnskyld statistikkbomben, men med hans historiske prestasjoner med ansvar for Atleti kastet inn, ser du mønstrene, ikke sant? Simeone, strippet ned til sin rå kjerne, er en katalysator. Driven, ambisiøs, sulten, talentfull, inspirerende – vellykket.

Grusom, umettelig, inspirerende. Sammenlign noe av den informasjonen, den nøyaktige karakteriseringen, med den nåværende troppens prestasjoner, dens personlighet, apatien, forvirringen, feilbarligheten – den Arsene Wenger-aktige “topp fire vil klare seg, takk.” Hva er konklusjonen din?

spille

0:42

Julien Laurens ber om at Atletico Madrids neste hjemmekamp spilles uten publikum etter at fansen ropte rasistiske sang om Vinicius Junior under søndagens Madrid-derby.

Det ville vært fantastisk om Atleti kunne holde et toppmøte med treneren deres – tenne ilden hans på nytt, kreve høyere, mer inspirerende standarder i det daglige arbeidet. Friskhet, voldsomhet, fornyet driv, ambisjoner og kort sagt en nesten fullstendig tilbakestilling.

Jeg frykter imidlertid at den beistlige loven om avtagende avkastning, mellom klubb, lag og trener, har satt sine stålklor og ikke vil gi slipp. I så fall er hovedspørsmålet for Atleti: “Hva skal jeg gjøre?”

Det eneste uakseptable svaret er: «hodet i sanden». Det samme som Atletico Madrid har brukt på grusomheten til sine «Ultra»-fans som titulerer seg selv: «Frente Atletico».

Andre mennesker vil ha mer direkte, mer vedvarende opplevelse av denne gruppen som viser motbydelige holdninger, men jeg kan uten tvil si den verste, mest brutale rasismen jeg noensinne har vært vitne til gjennom to tiår i Spania (eller andre steder for den saks skyld) ) kom fra den delen av Atletis fans.

Det var en Copa Del Rey Madrid derbi, på Bernabeu i februar 2014. De to trenerne var … Diego Simeone og Carlo Ancelotti. Etter Madrids 3-0 seier, gjorde Ancelottis ubrukte spillere oppvarmingsøvelser på banen og Marcelo hadde sin 4 år gamle sønn med seg mens bortefansen, av sikkerhetsmessige årsaker, fortsatt var innelåst i sin del av stadion.

Det Atleti-fansen sang og sang mot Marcelo og hans lille sønn, rett og slett på grunn av hudfargen deres, var ondt og utilgivelig. Jeg ringte umiddelbart til TV-stasjonen jeg jobbet med den gangen for å rapportere at noe grusomt fant sted. Fair play — de viet umiddelbart nyhetsbulletinen til det.

I umiddelbar etterkant ble noen Atleti-fans og personell sinte og benektet at situasjonen hadde vært så ekkel – helt til Marcelo sent på kvelden tvitret et innlegg på sosiale medier om hvordan han og sønnen hans hørte alt, men aldri ville bli det. skremt, forandret eller skremt av slike idioter.

Fra da, til nå, har Atleti gjort så lite mening eller effekt at et betydelig antall av fansen deres følte seg i stand til å misbruke Vinicius Jr. på samme måte denne helgen. Det er en ekstremt alvorlig situasjon. Det krever både streng straff (for enhver klubb og/eller fanbase, med stenging av stadion den eneste meningsfulle måten å få frem poenget på).

Enda mer avgjørende, rasisme i fotball krever dyp, permanent og kraftfull utdanning på alle nivåer i det spanske samfunnet. Både sportslig og sosialt sett er det på tide for oss alle å fortelle Atletico at de driver med selvbedrag.

Keiseren er uten klær.Kilde