Shadow

Fernando Alonso sier at FIA er satt til en «viktig dag» etter Alpine-proteststraff fra USAs GPFernando Alonso mener Formel 1 og FIAs løpsreglement er satt til et avgjørende øyeblikk etter at alpinlaget hans anket straffen som slo ham ut av poengene i den amerikanske Grand Prix.

Alonso endte på syvende plass i Austin til tross for at han ble sendt i luften på et tidspunkt i en 200 mp/t-kollisjon med Lance Stroll, som lagkameraten hans i 2023 vil sone en treplassers grid-straff for i Mexico.

Kollisjonen hans gjorde at Alonsos bil ble skadet, og over 20 runder senere falt det høyre sidespeilet av bilen hans.

Haas protesterte senere mot at Alonso fikk kjøre en usikker bil, og FIA ble enig, og ga Alonso en straff på 30 sekunder – omtrent tilsvarende å kjøre inn i pit lane, sone en 10-sekunders stopp-straff og deretter kjøre ut en gang til. FIA-dommen anså at Alonsos bil hadde vært farlig og at det løse speilet kunne ha løsnet da det var en sjåfør rett bak ham.

Haas’ Kevin Magnussen har blitt vist det svarte og oransje flagget, som betyr at en sjåfør må pit for å fikse en farlig bil, ved tre forskjellige anledninger i år.

Straffen fikk Alonso til å falle fra sjuende til 15. plass i den endelige klassifiseringen. Alpine har protestert på den straffen, med en avgjørelse på torsdag i forkant av den meksikanske Grand Prix.

«Takk for alle meldingene jeg mottok i går og i dag», tvitret Alonso mandag. “Det er en av de sjeldne gangene i idretten, at jeg føler at vi alle er på samme side og deler samme mening om reglene og forskriftene.

“Derfor er torsdag en viktig dag for sporten som vi elsker så høyt, siden denne avgjørelsen vil diktere om vi går i riktig retning for fremtiden. Takk igjen for all din støtte”.

Alpines offisielle protest sa: “Teamet opptrådte rettferdig og anså at bilen forble strukturelt trygg”.

Den la til: “FIA har rett til å flagge en bil i svart og oransje under løpet hvis de anser det som utrygt, og ved denne anledningen vurderte de bilen og bestemte seg for ikke å gripe flagget. I tillegg, etter løpet, FIA teknisk delegat vurderte bilen som lovlig”.

Alpine sa også at Haas’ protest ble inngitt 24 minutter etter fristen for protester og ikke burde blitt akseptert.

Haas protesterte også mot Red Bulls Sergio Perez av samme grunn etter løpet. Bilen til Perez mistet en endeplate foran flere runder etter en kollisjon med Valtteri Bottas i løpets åpningsøyeblikk.

FIA bestemte at Perez ikke var tillatt, og dommen sa at Red Bull hadde sendt et bilde av frontvingen til stewardene etter hendelsen.Kilde