Shadow

Fernando Alonso rykket ned fra 7. til 15. plass for usikker bilAUSTIN, Texas — Fernando Alonso har blitt nedrykket fra sjuende til 15. plass i USAs Grand Prix etter en protest fra rivaliserende lag Haas.

Alonso leverte en minneverdig opptreden i Austin etter å ha blitt sendt i luften i en kollisjon med Lance Stroll på runde 22, noe som gjorde at bilen hans ble skadet. Han kom seg til å bli nummer sju på bane.

Tjuefem runder etter den Stroll-kollisjonen løsnet Alonsos høyre sidespeil fra bilen da han kjørte forbi Haas-sjåføren Kevin Magnussen.

Haas protesterte mot det skadede speilet da de mente at FIA burde ha vist Alonso det svarte og oransje flagget som angir at en sjåfør må pitte for å fikse en skadet bil.

Magnussen har blitt vist flagget ved tre anledninger i år – i Canada, Ungarn og Singapore. Ved alle tre anledninger følte Haas og den danske sjåføren at flagget var unødvendig og ødela løpet deres.

Stewardene var enige om at Alonso burde ha blitt vist lignende, og ga ham en retrospektiv 30 sekunders straff – tilsvarende å sone en 10-sekunders stop-go-straff under løpsforhold. Med Alonso som faller fra poengene, rykker Sebastian Vettel opp til sjuende, Magnussen opp til åttende, Yuki Tsunoda til niende og Alonsos lagkamerat Esteban Ocon opp til 10.

Alonsos bil hadde blitt reparert ved et pit-stopp umiddelbart etter Stroll-hendelsen, men stewardene mente at den hadde blitt sluppet tilbake til racerbanen i en usikker tilstand.

Alpine argumenterte i høringen at det noen gang var én bil bak Alonso når speilet var løst, og at teamet ga råd til den to ganger verdensmesteren om hullene hele veien.

De pekte også på en tidligere hendelse der Lewis Hamilton og Charles Leclerc fikk kjøre videre uten speil under den japanske Grand Prix 2019. FIA sa imidlertid at speilet hadde blafrt rundt i flere runder før det falt av.

FIAs tekniske delegat Jo Bauer sa at speilet kunne ha truffet en annen sjåfør.

FIA-dommen sa at stewardene var “dypt bekymret” Alonso ble ikke gitt det svarte og oransje flagget under løpet.

Haas protesterte også mot Red Bulls Sergio Perez etter løpet av en lignende grunn. Perez mistet en endeplate foran flere runder etter å ha kollidert med Valtteri Bottas i løpets åpningsminutt.

FIA-stewardene avviste imidlertid protesten på Perez sin bil, og var uenige i at endeplaten hadde vært farlig.

På den protesten sa dommen: “Mr Bauer forklarte at etter at endeplaten hadde falt av, hadde Red Bull kontaktet ham og sendt ham detaljerte bilder av frontvingen.

“Mr Bauer fastslo at bilen ikke var i en usikker tilstand.”Kilde