Shadow

Er F1 på vei mot en epoke med Red Bull-dominans?


AUSTIN, Texas — Å vinne et Formel 1-mesterskap er alltid et emosjonelt øyeblikk, men Red Bulls femte konstruktørkrone fikk ekstra betydning på søndag.

Dødsfallet til Red Bull-grunnlegger Dietrich Mateschitz dagen før betydde at laget var fast bestemt på å vinne tittelen til hans ære. Og å sikre det med en hardt tilkjempet seier etter at Max Verstappen kom seg etter en treg siste pit-stopp for å overta Lewis Hamilton for ledelsen fem runder fra mål virket som den mest passende hyllesten laget kunne gi.

“Det var nesten som om det var skrevet for ham å måtte komme tilbake gjennom feltet,” sa Red Bull-teamets rektor Christian Horner etter løpet.

“Jeg tror Dietrich ville ha likt det løpet, ovenfra, for å se oss kjøre forbi en Mercedes med 5-6 runder igjen for å vinne konstruktørmesterskapet. Jeg tror han ville vært veldig stolt over det løpet i dag.”

Før løpet ble det holdt ett minutts applaus i stedet for ett minutts stillhet til Mateschitzs ære. Alle sjåførene som har kommet gjennom Red Bulls førerprogram — fra de nåværende Red Bull- og AlphaTauri-sjåførene til Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz og Alex Albon, som alle fikk sin pause i F1 med Red Bulls juniorlag — sto mot forsiden av rutenettet for å vise respekt.

Red Bull valgte ikke å bruke svarte armbånd på banen og ga i stedet en unik hyllest ved å bruke blå jeans i tråd med Mateschitzs varemerkeutseende. Fremfor alt var laget fast bestemt på å feire Mateschitzs liv på søndag, og det kulminerte i et emosjonelt øyeblikk ved pallen da Verstappen feiret seier.

“Dietrich er en så gigantisk mann og har gjort så mye, ikke bare for Red Bull Racing, men for Formel 1, og så vi følte oss fast bestemt på å gå ut og virkelig hedre ham på en måte som ville gjøre ham stolt,” la Horner til . “Det var ingen svarte armbånd, ingen minutts stillhet – det var legemliggjørelsen av å feire ham, og den beste måten å gjøre det på var opptredenen på banen.”

Resultatet sikret Red Bull ikke bare løpsseieren, men også dets første konstruktørmesterskap siden 2013. Størrelsen på den andre prestasjonen er enorm. Det tar slutt på Mercedes’ dominans av F1, som dateres tilbake til introduksjonen av turbo-hybridmotorformelen i 2014, og markerer at Red Bull vender tilbake som Formel 1 sitt ubestridte topplag. Det kan også by på starten på en ny æra med dominans for Red Bull, gitt dominansen laget har vist denne sesongen.

“Så etter åtte lange år har vi aldri sluttet å tro, vi har aldri sluttet å ta oss opp, børste oss ned, og aldri mistet av syne hva våre mål og mål er, som er å komme på toppen av begge verdensmesterskapene. Og vi har gjort det,” sa Horner. “Det er et vitnesbyrd om våre ansatte, leverandører, partnere, og bare ånden som han legemliggjorde som går gjennom hele Red Bull som har gjort det mulig for oss å oppnå det mange ville trodd hadde vært umulig.”

Prestasjonen understreker omfanget av Mateschitzs ambisjon og investering i F1. I de første årene etter at Red Bull tok over Jaguar F1-teamet i 2005, slet mange i paddocken med å ta det på alvor. Teamet ble ofte sett på som en markedsføringsøvelse snarere enn et ekte racingantrekk, men Mateschitz sørget for at Horner hadde friheten og økonomien til å skape noe helt spesielt ved sin base i Milton Keynes.

Østerrikeren doblet seg deretter ved å investere i et andre lag basert i Italia – opprinnelig kalt Toro Rosso da det ble lansert i 2006, men nå kalt AlphaTauri etter Red Bulls motemerke – satt opp utelukkende for å gi unge sjåfører deres pause i F1. Selv etter å ha sikret seg fire påfølgende fører- og konstruktørtitler med den tidligere Toro Rosso-sjåføren Vettel ved rattet, var Mateschitz langt fra ferdig.

Introduksjonen av turbohybridmotorer i 2014 og Mercedes’ påfølgende dominans understreket viktigheten av å ha en pålitelig og konkurransedyktig motorpartner. Red Bull fant det til slutt i Honda i fjor, men den japanske produsentens tilbaketrekning fra F1 på slutten av sesongen overtalte Mateschitz til å ta saken i egne hender og la Red Bull gå i gang med et enormt ambisiøst prosjekt for å bygge sine egne drivlinjer fra 2026 videre.

“Han hadde satt den visjonen, og han var involvert helt frem til forrige uke,” sa Horner. “Han hadde hatt visjonen og støttet planen for krafttog for å sette laget opp for fremtiden og på lang sikt.

– Engasjementet han har vist til det og det han har gjort oss i stand til å skape for Milton Keynes, setter Red Bull Racing i en veldig sterk posisjon i mange år fremover.

Kontroversen om budsjettgrensen vedvarer fortsatt

Av respekt for Mateschitzs bortgang, gikk FIA med på å sette diskusjonene sine med Red Bull om fjorårets budsjettgrensebrudd på vent til senere denne uken. Sagaen, som har spilt ut i løpet av de tre siste løpshelgene, har kastet en skygge over lagets nylige tittelseire og har fortsatt potensial til å reise spørsmål om den pågående suksessen hvis Red Bull blir funnet å ha oppnådd en fordel i fjor mens han utviklet sitt bilkonsept for F1s nye regelverk i år.

For to uker siden fant FIA at Red Bull hadde begått et “mindre” brudd på grensen på 145 millioner dollar, med et overforbruk som antas å være i området 1,8 millioner dollar. Red Bull fastholder at de ikke hadde til hensikt å overskride grensen og bestrider måten FIAs revisjon har gjort rede for visse elementer. Kilder i teamet peker også på manglende evne til å kreve en skatterabatt på 1,4 millioner dollar fra skattemyndighetene i Storbritannia som en hovedårsak til overforbruket sammenlignet med rivaliserende lag.

Før samtalene ble satt på is, var FIA i ferd med å tilby Red Bull en avtalt bruddavtale (ABA) – i hovedsak en straff som anses passende av det styrende organet som laget enten kan akseptere eller avvise for å ta saken til et uavhengig bedømmelsespanel.

Straffen på bordet forventes å inkludere et økonomisk element så vel som et sportslig – mest sannsynlig en begrensning i lagets vindtunneltid og CFD-kapasitet for neste år. Det har aldri vært en seriøs vurdering å fjerne laget av nyere titler, men en betydelig reduksjon i aerodynamiske tester bør ikke undervurderes, spesielt siden Red Bull allerede har minst CFD- og vindtunneltid tilgjengelig under F1s aerodynamiske testregler for glidende skala, som gir mest suksessrike team de siste seks månedene det minste utviklingspotensialet for den påfølgende perioden.

En reduksjon på 20 % på toppen av den allerede reduserte aerodynamiske testingen Red Bull vil ha i løpet av det kommende året, for eksempel, vil absolutt bidra til å motvirke enhver potensiell fordel oppnådd ved et overforbruk i fjor. Men fra og med lørdag, da samtalene ble satt på vent etter Mateschitzs død, hadde Red Bull ennå ikke meldt seg på en ABA.

Mercedes fortsetter å tette gapet

Så mye som 2022-sesongen tilhørte Red Bull og Max Verstappen, er det tegn på at Formel 1 kanskje ikke er like ensidig fremover. Løftet som Ferrari viste i begynnelsen av året har ikke helt forduftet, med teamet som kvalifiserte seg til første og andre i Austin før Charles Leclercs nettstraff for bytte av motor og turbolader. Ferraris kapitulasjon til forskjellige tider i år har vært pinefull å se etter alle som håper på en konkurransedyktig sesong, men i bunn og grunn er bilen fortsatt rask, og hvis teamet løser sine mange problemer, kan den fortsatt danne grunnlaget for en tittelutfordring neste år.

I mellomtiden fant Mercedes seg selv utenfor tempoet i starten av sesongen, men har siden den gang gjort jevn fremgang siden den gang, og kulminerte med to klare seirer ved løpsseire i den nederlandske Grand Prix i september og igjen på Circuit of the Americas på søndag. Ved begge anledninger hadde Verstappen og Red Bull til syvende og sist overlegent tempo, noe som understreker størrelsen på oppgaven Mercedes fortsatt står overfor, men fra utgangspunktet teamet hadde ved åpningsrennene, har det blitt gjort store fremskritt.

Det som har blitt tydelig er at W13 har en veldig åpenbar svakhet: mangelen på rettlinjet hastighet. Det var tydelig å se i Austin da Hamilton viste imponerende tempo gjennom COTAs høyhastighets-hjørner, men var så ikke i stand til å forsvare seg mot Verstappen da han brøt forbi ham på oppløpet til sving 12 på runde 51.

Egenskapen har eksistert gjennom hele året og er et resultat av et bilkonsept som produserer overdreven aerodynamisk luftmotstand. I begynnelsen av sesongen var det ikke en prioritet, da de forferdelige kjøre- og aerodynamiske problemene med W13 måtte fikses mer presserende. Siden den gang har det å ta tak i den overdrevne luftmotstanden produsert av bilen dukket opp som Mercedes nøkkelmål for 2023, men det har rett og slett ikke vært mulig i år gitt begrensningene for utvikling som er påtvunget av budsjetttaket.

“Bilen vår er bare for sliten totalt sett,” sa teamsjef Toto Wolff etter søndagens nederlag mot Verstappen. “Det er noe vi må finne ut til neste år, og kostnadstaket spilte en rolle [this season].

«Vi kan ikke bare produsere en uendelig mengde bits med lavt drag eller bruke mye tid i vindtunnelen for å finne løsninger, så det er til neste år.

“Dnaet til bilen kommer til å endre seg til neste år. Det betyr ikke nødvendigvis at karosseriet kommer til å se annerledes ut, men det som er en del av bilens DNA, arkitekturen, vil absolutt endre seg til neste år.”

Selv uten en aerodynamisk testsanksjon for Red Bull som et resultat av kostnadsbegrensningsundersøkelsen, vil Mercedes fortsatt ha mer vindtunneltid og CFD-kapasitet enn Red Bull neste år på grunn av måten regelverket er strukturert på. Wolff tror det vil være en vesentlig faktor for å komme tilbake til vinnende måter.

“Det var en betydelig ulempe så langt, for hele 2021 var vi det ledende laget, og så vant vi konstruktørmesterskapene, så vi hadde 7 % mindre vindtunneltid [than Red Bull] gjennom disse 18 månedene og mye mindre sammenlignet med Ferrari, og nå vil det svinge omvendt. Sammenlignet med Red Bull vil vi ha 14 % mer hvis vi blir nummer tre, slik at det over tid er akkurat det regelverket ble designet for å gjøre, for å gi oss potensiale til å hente tilbake noe av fordelen.»

Mercedes fremgang vil gi nøytrale fans et visst håp om at neste år ikke blir like ensidig som 2022-tittelløpet var. I de siste sesongene ville ytelsesnivået Verstappen og Red Bull har vist i år sannsynligvis ha innvarslet starten på en ny æra med dominans i Formel 1, men med så mye å spille for både på banen og utenfor, flere år suksess er ikke garantert for Red Bull.

“Du kan ikke komme med slike spådommer,” sa Horner. “Vi møter noen veldig tøffe konkurrenter.

“Vi hadde et fantastisk år i år og slo alle våre egne rekorder når det gjelder seire og en-to-avslutninger, og det er fortsatt tre løp igjen. Men vi har noen veldig konkurransedyktige naboer og jeg er sikker på at de kommer tilbake sterk neste år.”Kilde