En ligaomfattende retur til moro med høye poeng, Chivas og Amerika dominerer, Cruz Azul snur det

Mål, mål, og ja, enda flere mål. Hvis det føltes som om du ikke klarte å holde styr på alle scoringene i Liga MX sin uke 11 av Apertura-sesongen 2022, er du ikke alene. Helgen inneholdt en enorm total på 34 mål, som nå er rekordhøye på kampdagen for sesongen med et gjennomsnitt på 3,77 per kamp forrige uke.

Med fire mål stykket, hadde Pachuca, Leon og Santos Laguna mest fordel av de siste defensive svakhetene. I-form Liga MX-gigantene Chivas og Club America, som begge hevdet tre egne scoringsmuligheter, bidro også til ligaens ruvende haug med skudd som fant baksiden av nettet.

Selvfølgelig er det mer å markere enn bare å score. Den slitende Mexico City-klubben Cruz Azul krevde tre sårt tiltrengte poeng, Monterrey holdt fast ved førsteplassen, Puebla forlenget sin særegne rekke uavgjorte, og for en ung spiss ventet et gult kort etter at de bestemte seg for å ta noen lucha libre-trekk ut på banen. .

I tilfelle du gikk glipp av noe, her er tre samtalepunkter og flere observasjoner fra Jornada 11 av Liga MX-sesongen.

– Liga MX-tabellen | Liga MX-dekning på ESPN Deportes
– ESPN+ seerguide: LaLiga, Bundesliga, MLS, FA Cup, mer
– Futbol Americas på ESPN+: MLS, Liga MX, USMNT, El T

Liga MX vender offisielt tilbake til sine høyscorende, høytflygende måter

Selv etter å ha sett uventede lag som Cruz Azul og Atlas trosse oddsen og løftet ligamesterskap i 2021, føltes det som om noe manglet fra Liga MX i fjor. Enten det var på grunn av COVID-19, spillere som kom tilbake til formen eller bare en endring i ligaformatet som ga fire ekstra sluttspillplasser, inneholdt Mexicos topptur ofte kamper og prestasjoner som lot mye å være ønsket.

Statistikk støtter dette. Mens 2021 Apertura hadde færrest mål per kamp-forhold (2,19) siden begynnelsen av Liga MXs korte sesongstruktur i 1996, var 2021 Clausura på tredjeplass (2,39) når det gjaldt færrest mål per kamp.

De siste ukene har den en gang gnagende fortellingen blitt kastet helt til side. Elektrifiserende flermålskamper har blitt viktige samtaler i løpet av den siste måneden eller så, til slutt frem til uke 11 som inneholdt 3,77 mål per kamp.

Det er ikke den mest definerende egenskapen, men det er ingen tvil om at fantastiske målfester er en del av det som gjorde Liga MX til et så fascinerende skue i en pre-COVID-æra. Både die-hards og tilfeldige fans ble forelsket i ligaens svært angrepsvennlige tilnærming til sporten.

Til tilfredsstillelse for disse supporterne og nye fansen er disse målene nå tilbake.

Powerhouses Chivas og Club America er Liga MXs mest formfulle klubber

Bare to lag – begge som tilfeldigvis er de mest populære og suksessrike i Mexico – har tre seire på rad, og ett mål eller færre sluppet inn i det løpet: Chivas og Club America.

Chivas, guidet av fantastiske prestasjoner fra Alexis Vega, Fernando Beltran og Sergio Flores forrige lørdag, presset seiersrekka til tre etter en 3-1-seier over Pumas. Manager Ricardo Cadena, tidligere fast i en åtte-kamps strekning uten seier tidligere denne måneden, ser ut til å endelig ha funnet en pålitelig base i sin XI som i utgangspunktet hadde en roterende liste med alternativer. Vega og Beltran har begge vært avgjørende i denne gjenoppblomstringen som har bidratt til å beholde Cadenas en gang så svake posisjon, det samme har spiss Angel Zaldivar som har scoret tre ganger i august.

Over på Club America, Las Aguilas er nå legitime tittelkandidater med seks seire på rad. Sist fredag ​​hadde de lite problemer borte i Mazatlan, og scoret alle sjansene sine i det 49. minutt med et 3-1-resultat i deres favør. Nøkkelfiguren deres? Det er lett serieledende målscorer Henry Martin. Med syv mål og fire målgivende pasninger på sine siste syv kamper, har ingen spillere i Liga MX vært mer effektive eller kommanderende enn den 29 år gamle spissen.

Dessverre vil en muskelskade forlate ham fra en kommende vennskapskamp for det meksikanske landslaget mot Paraguay denne onsdagen, men den gode nyheten er at han forventes å være ute i bare 10 dager.

Cruz Azul begynner å snu en turbulent tid

Det er aldri et godt tegn når fansen protesterer mot hovedkvarteret ditt, gir de dårligste tilskuertallene på en hjemmekamp denne sesongen, og så bokstavelig talt vender ryggen til deg – alt i løpet av samme uke.

Etter et oppsiktsvekkende og historisk 7-0-tap mot rivaler fra Club America i forrige uke 10, så det ut til at Cruz Azul levde i en sjokktilstand. Sist mandag konfronterte fans spillere, en kastet et egg på bilen til midtbanespilleren Uriel Antuna, en åpenbar metafor, i protest mot lagets prestasjoner. Manager Diego Aguirre fikk ikke overraskende sparken dagen etter dette tapet, og i hans sted hadde Raul «Potro» Gutierrez, en tidligere Club America-spiller, den uønskede oppgaven å rydde opp i rotet til et lag som hadde to seire gjennom 10 kamper.

Gutierrez var snart i stand til å gjøre det med en nervøs 2-1 seier mot Queretaro forrige lørdag som hadde et par veisperringer underveis. På tribunen har tilhengerne av Los Cementeros svarte med sesongens dårligste oppmøte med bare 11.545 på Estadio Azteca. Grupper av fans organiserte en fem-minutters periode for å slutte å juble i første omgang, og i protest mot 7-0-tapet snudde de Cruz Azul ryggen i det 70. minutt.

Og likevel, i det 78. minuttet av det som var en knallhard 1-1-stopp, fant Cruz Azul en måte å sikre en 2-1-seier på takket være et mål fra Christian Tabo, som klarte å vinne sin tredje seier i Apertura.

Gutierrez, tre poeng i hånden, tok opp protestene fra supporterne etter seieren.

“De tingene, vel, det sier mye om hva denne fanbasen ønsker,” sa Gutierrez. — Vi er med dem også.

Ytterligere observasjoner

– Andre steder i uke 11: Puebla fikk sin sjette uavgjort på rad med et 2-2-resultat hjemme mot FC Juarez, Tigres vs. Necaxa endte på 0-0, Pachuca beseiret Toluca 4-1, Leon scoret fire egne mot back-to-back Liga MX-mestere Atlas i en 4-2 seier, Santos Laguna scoret også fire i en 4-1 seier over San Luis, og Monterrey avsluttet helgen med en 3-0 borteseier over Club Tijuana.

– Den 22 år gamle Pachuca-spissen Illian Hernandez scoret to ganger i sin første Liga MX-start med klubben på søndag, men det som kanskje er mer bemerkelsesverdig er at spilleren fikk gult etter å ha gjort det. en akrobatisk (men farlig?) lucha libre-tema feiring med lagkameraten sin.

– Forrige uke annonserte det meksikanske landslaget sin MX-liste som vil delta i en vennskapskamp mot Paraguay på Atlantas Mercedes-Benz Stadium på onsdag. I løpet av helgen ble Henry Martin og Tigres’ Sebastian Cordova offisielt annonsert som utilgjengelige på grunn av skader, med Chivas’ Zaldivar som gikk inn.

– Til slutt skal vi avslutte med tidligere Monterrey-målscorer Aldo De Nigris tvitrer på lørdag at sønnen hans, også kalt Aldo De Nigris, nettopp hadde scoret et mål for Monterreys ungdomsakademi. Legenden fortsetter.