Shadow

Cameron Smith samler seg for å slå Rory McIlroy på British Open


Cameron Smith ladet seg inn i historien på Old Course, en søndagssnonner på St. Andrews som sendte australieren til sin første major ved å overvinne Rory McIlroy å vinne British Open.

Scenen var duket for at McIlroy skulle avslutte sin åtte år lange tørke i majors og avslutte en uke med feiring på hjemmebane for golf i 150th Open.

I stedet stjal Smith showet ved å løpe av fem strake birdies for å starte de ni bakre og levere flere clutch-øyeblikk på slutten. Hans 8-under 64 var den laveste siste runden av en mester i de 30 ganger golfens eldste mesterskap har blitt spilt på St. Andrews.

Smith vant med ett skudd over Cameron Young, som slo en 15-fots eagle-putt på det siste hullet, for en aldri så kort lik ledelse.

Det var ikke nok, og det var heller ikke noe McIlroy kunne mønstre.

McIlroy klarte ikke å sette et putt tidlig. Han kunne ikke treffe den nærme nok sent. Hans siste gode sjanse var et 15-fots birdie-forsøk på det skumle Road Hole på nr. 17, og det bommet så vidt til venstre.

Smith, som reddet par på 17. med en 10-fots putt, var foran på 18. green med teeslaget sitt. Fra 80 fot unna var tempoet hans opp bakken og mot cupen nær perfekt, noe som ga ham en tap-in birdie som avsluttet på 20 under 268.

Smith matchet den store mesterskapsrekorden til par, sist nådd av Dustin Johnson i 2020 Masters i november.

McIlroy trengte eagle for å binde ham, og chipen hans gjennom Valley of Sin hadde ingen sjanse. Han bommet på birdien og endte med 70 for å komme på tredjeplass.

Smith er den første australieren som vant på St. Andrews siden Kel Nagle i 1960, da han toppet en stigende amerikansk stjerne ved navn Arnold Palmer, folkets valg.

Det er det McIlroy er nå, og hele dagen var det en energi langs puklene og fordypningene på Old Course, alle ventet på å feire McIlroy som Open-mester på St. Andrews.

Han ga dem lite å juble – to birdies, 16 pars, mer skuffelse.

“Putteren ble kald på meg,” sa McIlroy. “Da begge Camerons – spesielt Smith – gikk på det løpet på de ni siste, måtte jeg grave dypt for å lage birdies. Og jeg kunne bare ikke. Jeg ble slått av den bedre spilleren denne uken. Å gå ut og skyte 64 til å vinne det åpne mesterskapet på St. Andrews er et helvetes show. Hatten av for Cam.”

Under den hatten er en multe som den 28 år gamle Aussie har vokst de siste årene, og nå har han en langt større identitet: Årets mester i golfspiller – på St. Andrews, ikke mindre.

Han vant for tredje gang i år – sist The Players Championship – og flytter til nr. 2 i verden bak Masters-mesteren Scottie Scheffler.

Smith er den første australieren som vinner Open siden Greg Norman i 1993 på Royal St. George’s. Norman ble bedt om ikke å komme tilbake i år – det var ingen indikasjoner på at han skulle komme – på grunn av hans Saudi-finansierte LIV Golf som har tilbudt millioner for å tiltrekke seg spillere som Dustin Johnson og Bryson DeChambeau, store mestere som endte på topp 10.

Men denne dagen tilhørte Smith og den magiske putteren.

Han startet siste runde fire skudd bak og var fortsatt tre bak da han tok svingen. McIlroy spilte kontrollert golf, hans eneste birdie en to-putt fra 18 fot på par-5 femte. Viktor Hovland, som startet finaleomgangen uavgjort med McIlroy, var aldri en faktor. Han gjorde ikke sin første birdie før på 12. hull og avsluttet med 74.

Det som drives av Smith på bakerste ni er nå en del av Open lore.

Han slo en fin pitch til 5 fot for birdie på den korte 10. Han var dristig til en bakpinne på par-3 11. og fikk en 15-fots birdie, og han slo de neste to hullene fra omtrent den lengden. Hans femte på rad var et putt fra 90 fot på par-5 14. over en enorm haug og nedover bakken til tap-in-range som ga ham ledelsen for første gang.

McIlroy klarte ikke å ta igjen. Etterslepingen hans var fantastisk. Det var ikke det han trengte. Og han fikk ingen hjelp fra Smith, hvis ett misset skudd satte opp hans største utfordring.

Den uhyggelige Road Hole-bunkeren var mellom ham og flagget den 17. Han brukte putteren sin til å ri over høyre kant av bunkeren og inn på greenen, 10 fot unna, og han slo inn en annen putt, denne for par for å holde seg foran.

Young hadde sine sjanser i sin Open-debut. Han la et 6-fots putt kort med omtrent en fots pause på den 15. Han kom til kort med en wedge på neste hull. Han drillet drive og tilnærming til den 17., bare for å la en ny birdie-sjanse kort.

Han leverte til slutt, men alt som fikk ham var 65 og sølvmedaljen.

Smith lagde sin siste birdie, og gravøren begynte å jobbe med den sølvfargete kanna, en pris som først ble tildelt 1873-mesteren på St. Andrews. Det er mye historie rundt denne grå, gamle byen, og Smith ble en del av den på en stor måte.

Rapportering fra Associated Press.


Få mer fra PGA Tour Følg favorittene dine for å få informasjon om spill, nyheter og mer.

Kilde