Shadow

Brasils Lucas Paqueta er en sikker VM-starter. West Ham-fansen burde være begeistret.


Det er velkjent at den første brasilianeren i engelsk fotball var Mirandinha, spissen som kom til Newcastle United i 1987. Mindre kjent er det at en mye mer profilert brasilianer nesten kom syv år tidligere.

Vingen eller angripende midtbanespiller Paulo Cesar — ofte referert til som Paulo Cesar Caju — sluttet seg nesten til Fulham i 1980. Paulo Cesar var en del av vinnertroppen i VM i 1970, og et sentralt medlem av laget fire år senere. Han ville vært en fascinerende ressurs for det engelske spillet, men – et valg han ser tilbake på med beklagelse – endte han opp med å avslå tilbudet på grunn av hvor mye skatt han måtte betale.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Imidlertid tilbrakte han litt tid i London. Han gikk på noen kamper, og ble positivt overrasket over det han så. Han elsket å se Liam Brady i Arsenal – den fantastiske venstrefoten minnet ham om Gerson, Brasils midtbanemaestro fra verdensmesterskapet i 1970. Og hos West Ham United ble han trollbundet av midtbaneklassen til Trevor Brooking.

Mer enn fire tiår senere har Hammers annonsert at de for en rekordstor betaling har skaffet seg en offensiv midtbanespiller med egenskaper som garantert vil bli verdsatt av de som vokste opp på Trevor Brooking – og han kommer via Lyon, fra hjemlandet til Paulo Cesar Caju.

Lucas Paqueta er kanskje relativt ukjent for mange Premier League-fans. Men det er en enkel måte å få dem til å sette seg opp og legge merke til. Mange kolonnetommer har blitt gitt over til brasilianske talenter som flytter til Premier League eller bytter klubb i den. Det er spillere som Gabriel Jesus (Arsenal fra Manchester City) og Richarlison (Tottenham Hotspur fra Everton). Ingen av dem er garantert plass i Brasils startoppstilling. Manchester United har gitt store pengetilbud til Ajax Amsterdam om Antonys overgang, som er innbytter for landslaget.

Lucas Paqueta er i mellomtiden førstevalg i den gule skjorten. Etter å ha tvunget seg inn på siden under fjorårets Copa America, startet han ti av de påfølgende 11 VM-kvalifiseringskampene, og gikk glipp av en kamp gjennom suspensjon. Mens andre rusler rundt og prøver å sikre seg en plass på flyet til Qatar, ser Paqueta ut som en lås.

Ikke det at han roter så mye rundt uansett. Det er en luft av uforstyrret eleganse over ham, og ekte klasse i venstre fot. Hvis det ikke er noe eksplisitt tempo i bevegelsene hans, er han en spiller som er i stand til å tenke og utføre i toppfart.

Noe av det beste med Brasil de siste 18 månedene har vært partnerskapet og forståelsen som har vokst mellom Paqueta og Neymar – og selv om Neymar kanskje ikke faller i smak hos alle, er Paris Saint-Germain-stjernen utvilsomt en fantastisk talentfull fotballspiller som ser ting raskt.

Stjerner av dette kaliberet er ikke alltid lette å leke med — Pele var notorisk vanskelig — fordi det krever et raskt sinn og teknisk dyktighet for å følge med. Lucas Paqueta kan gjøre dette. Mange kan ikke. Han er også ekstremt allsidig. Av natur er han en offensiv midtbanespiller. Men han har også vært en falsk nr. 9, og da Brasil valgte å ikke stille med to brede menn, kan han operere som en tilbaketrukket kantspiller, som ønsker å kutte inn.

Og han kan også fylle en dypere midtbaneposisjon. I de første årene av sin karriere med Flamengo fikk han en solid forankring i allsidighet, fordi han ville spille inn der det var behov. Det har vært kamper for Brasil hvor han har spilt på tre forskjellige posisjoner i løpet av samme kamp, ​​og gjort dem alle bra.

Så hvorfor er han ikke en global stjerne? Kanskje fordi i tillegg til det tekniske, taktiske og fysiske, er det også det mentale aspektet å vurdere. “Paqueta” er et kallenavn, avledet fra stedet der han ble født – en pittoresk øy i bukten utenfor Rio de Janeiro, hvor det ikke er biler. Det kan forventes at en slik plassering kan fremme en rolig tilnærming til livet.

Men det har vært en grusomhet til Paqueta som godt kan ha holdt ham tilbake. Brasil-trener Tite er en stor beundrer. Men han er også klar over at det er tider i spillet hvor spilleren hans kan bli revet med og miste fokus etter en dommeravgjørelse eller et spytt med en motstander. Han kan godt ha vært for ung for overgangen til AC Milan i starten av 2019. Han kom som 21-åring, og kanskje kom det for tidlig. Nå fyller han 25. Alder er ikke lenger en slik unnskyldning, og han har et solid arbeid med Lyon bak seg.

Riktignok klarte ikke Hammers-sjef David Moyes å få det beste ut av Felipe Anderson, en annen brasiliansk offensiv midtbanespiller. Men Paqueta kommer med flere alternativer – og med verdenscupen bare noen få korte måneder unna, har han et kraftig insentiv til å komme i gang. Han kan forvente en varm velkomst fra East End. Hans nye klubb har en merittliste med å elske denne typen kreative talenter. Og kanskje bør øya Paqueta forberede seg på en tilstrømning av nysgjerrige ferieglade West Ham-fans.Kilde