Shadow

Benzemas «nådetilstand», Liverpools tapte energi, Mbappe fortsatt sprintkonge


I forkant av torsdagens trekning av Champions League-gruppespillet 2022-23, har UEFA gitt ut sin årlige tekniske rapport i forrige sesongs konkurranse.

Rapporten bryter ned hele 2021-22-turneringen i stor detalj, og undersøker de tekniske og taktiske aspektene ved hver kamp fra første runde til finalen, der Real Madrid gikk seirende ut med en 1-0-dom over Liverpool på Stade de Frankrike, Paris.

Som vanlig ble rapporten satt sammen med innspill fra UEFAs utvalgte tekniske observatørgruppe – en gruppe som inkluderte Frank de Boer, Gareth Southgate, Robbie Keane og Claude Makelele blant mange bemerkelsesverdige navn. For første gang var minst ett medlem av den tekniske observatørgruppen til stede på hver eneste Champions league-kamp — det er 125 kamper totalt fra første kampdag og utover.

Hele UEFA-dokumentet er 106 sider langt og tettpakket med informasjon. Vi forstår om bare tanken på å tråle gjennom en så tung bok er skremmende. Heldigvis har vi gått videre og plukket gjennom dokumentasjonen på dine vegne, og plukket ut de mest interessante fakta, tall og grunnleggende for å gi deg de viktigste takeawayene.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)


Liverpool var ofre for sin egen suksess

Selv om det var åpenbart for alle at Liverpool begynte å flagge da de nådde Champions League-finalen, gjorde UEFAs tekniske observatørgruppe et poeng av å trekke frem de rødes tunge arbeidsmengde som en nøkkelfaktor i deres kamp for å konkurrere i Paris.

Jurgen Klopps side jaktet på en enestående firedobling, og mens deres vilje til å kjempe på fire fronter brakte dem fristende nærme å skrive historie, ble panelet i deres sammenbrudd av selve finalen lurt på om en slik og lang og strabasiøs kampanje “endelig ble fortalt i Liverpools 63. sesongens kamp.

Belgia-trener Roberto Martinez bemerket i rapporten at han “ikke så deres normale energi, og de hadde ikke plass til de tre fremste,” mens tidligere AC Milan- og Real MAdrid-sjef Fabio Capello sa: “Jeg så ikke Liverpool som som fort. Ballen ble beveget sakte.”

Den individuelle prestasjonen til Real-keeper Thibaut Courtois kan også ha hatt en innflytelse på belgieren som er direkte ansvarlig for å hindre Liverpool ved ni anledninger da Premier League-laget mønstret 24 skudd (ni på mål) i forhold til Los Blancos’ magre fire (en på mål).

Tidligere Liverpool-keeper David James sa: «Hvis [Courtois] gjør ikke to utrolige redninger Liverpool vinner kampen, og vi har en helt annen diskusjon her.

Selvfølgelig endte de røde 2021-22 med to innenlandske cuper til navnet sitt, selv om det kanskje er litt grusomt å innse at de kan ha kommet på bekostning av en mye mer strålende premie.


Benzema var stjernen i showet

Med 15 mål på 12 kamper i Champions League nøt Karim Benzema sin fineste sesong i en Real Madrid-skjorte i 2021-22, og passerte 40-målsmerket i alle konkurranser og alle i en alder av 34.

De rikelige målene ble gift med en imponerende arbeidsrate som fikk veteranspissen til å lede linjen for Carlo Ancelottis side med velbehag, regelmessig falle dypt eller bevege seg bredt ut, holde oppe spillet og generelt tjente som et enmannsangrepsknutepunkt for lagkameratene.

Med UEFA-rapporten som poetisk varslet ham for «å spille i en tilstand av nåde», scoret Benzema 15 mål fra 46 skudd med en konverteringsrate på 32,6 % – den mest effektive avslutningen av noen spiller som scoret 10 eller flere mål i forrige sesongs Champions Liga.

Robert Lewandowski var nummer to på listen etter å ha scoret 13 mål fra 31 skudd (41,9 %) for Bayern München, mens daværende Ajax-spiss Sebastian Haller ble nummer tre med 11 av 24 (45,8 %).

Disse rørende prestasjonene førte til at Benzema ledet Reals kamp mot en 14. europeisk tittel før han ble kåret til UEFAs Champions League herrespiller for sesongen, og det er rimelig å si at ingen andre virkelig kom i nærheten av kampen.

spille

0:55

Lionel Messi snakker om å vinne Ballon d’Or 2021 foran Robert Lewandowski og Karim Benzemas håp i 2022.


Sesongens mål i Champions League

Benzema avsluttet en førsteklasses Champions League-kampanje ved å score det UEFA-komiteen så på som det beste målet, nemlig Real Madrid-spissens overveldende heading mot regjerende mester Chelsea i kvartfinalen.

Målet var det første av et hat-trick som ble scoret av Benzema i en 3-1-seier for Real på Stamford Bridge – franskmannen åpnet scoringen ved å sette en ekspert finish på et kontring han startet.

I et intervju med UEFA noen måneder senere, valgte Benzema også målet som hans personlige favorittangrep i 2021-22, og siterte det “vakre spillet” i oppbyggingen med Vinicius Junior som den avgjørende faktoren.


Taktiske trender du jour

Først og fremst ble avskaffelsen av bortemålsregelen for Champions League 2021-22 applaudert i den tekniske rapporten for å innlede en ny æra med sportslig opptog i knockout-stadiene. Panelet bemerket at det store flertallet av kampene i første etappe var “mer attraktive” som et direkte resultat av at hjemmelaget ikke lenger trenger å være så altfor opptatt av å holde nullen.

Andre steder var bakre femmere i raseri med 17 av de 32 involverte lagene som startet minst én kamp med enten en sentral defensiv tre pluss vingbacker på hver side av forsvaret. Kanskje som et direkte resultat var det også en bemerkelsesverdig forkjærlighet for den mindre flekkete «front fem», med Bayern München som det fremste eksempelet.

Med to kantspillere, to avanserte midtbanespillere og en spiss i Lewandowski på spissen, brukte Bayern sin «Five Lanes»-tilnærming til å score flere mål (31) enn noe annet lag i konkurransen for tredje sesong på rad, og spilte også inn den største singelen. -spillseier (7-1 over Salzburg i 16-delsfinalen).

Dessverre hindret ikke det Julian Nagelsmanns angripende tungvektere fra å krasje ut mot de relativt uerfarne underdogene Villarreal i kvartfinalen.

– O Hanlon: Hva er galt med City, Liverpool denne sesongen? (E+)
– Hvorfor spilte Barca, City vennskapskamp tre uker inn i sesongen?


Forlater det sent

I gjennomsnitt var den mest produktive perioden i Champions League-kamper når det gjelder mål forrige sesong mellom det 61. og 75. minutt, selv om kampanjen 2021-22 også så flere mål scoret i andre omgangs skadetid (25) enn noen gang før.

Totalt 12 av disse 25 målene ble scoret av innbyttere, noe som understreker viktigheten av å utnytte troppen og få ny taktisk drivkraft fra benken. Totalt sett ble nesten en fjerdedel av målene (23 %) scoret utover det 76. minutt, inkludert i tilleggstid.

Atletico Madrid-veteranen Luis Suarez scoret det siste vinnermålet i konkurransen med sin straffeomstilling i det 97. minutt mot AC Milan i gruppespillet, mens Real Madrid-spissen Rodrygo scoret flere sene mål enn noen annen spiller – med fire av sine fem mål i konkurransen kommer i det 80. minutt eller utover.


Dekker bakken

Treningsnivået var høyere enn noen gang da Champions League bokstavelig talt brøt ny mark når det gjelder tilbakelagt distanse.

Dynamo Kyiv kan ha kommet til kort når det gjelder besittelse, men det de manglet i tid på ballen tok de mer enn igjen for i distanseløp, med ukrainerne som dekket mer av banen enn noen annen side i konkurransen (gjennomsnittlig 123,05 kilometer) per kamp).

Sveitsiske Young Boys ble nummer to på listen (121,26 km) og Pep Guardiolas flittige Man City-lag ble nummer tre (120,57 km).

Motsatt var rivalene Manchester United forankret helt nederst på listen, og veltet seg på andre bunn med et lavt gjennomsnitt på bare 114,3 km. Merkelig nok var det Paris Saint-Germain som dekket mindre terreng unisont enn noen annen side, og veltet seg nederst på listen med et lavt antall på bare 106,34 km.

Når det gjelder individuelle spillere, tilbakela Sheriff-midtbanespilleren Sebastien Thill – Real Madrids svøpe – mer distanse per kamp enn noen annen spiller i Champions League forrige sesong, med et gjennomsnitt på 12,81 km per kamp.

Laget hans kan ha vært nesten stasjonært, men PSG-whippet Kylian Mbappe tok tilbake tronen som den raskeste spilleren i Europas elitekonkurranse etter å ha blitt klokket spurt med 36,7 km/t mot Real Madrid i åttendedelsfinalen. Den franske forwarden var også tidligere rangert. som den raskeste spilleren i 2019-20-kampanjen.

Benficas Darwin Nunez (nå Liverpool) kjørte den nest raskeste spurten i 2021-22 med 36,5 km/t (22,7 mp/t), med sin tidligere lagkamerat Rafa Silva (36,4 km/t), Bayerns Alphonso Davies (36,3 km/t). h) og Madrids Federico Valverde (36,2 km/t) runder av topp fem.

Kilde