Shadow

Benfica, Porto, Ajax, Lille, FC Salzburg? Hvilke klubber tjener mest i overgangsvinduet?


Liker det eller ikke, fotball er en virksomhet og en del av enhver virksomhet innebærer å tjene penger. Noen klubber i Europa er bedre på dette enn andre når det kommer til overgangsmarkedet, mens noen er i en helt annen liga.

Siden 2010 har vi sett på noen av topplagene når det gjelder å tjene penger på utgangene til spillerne deres. Vanligvis betyr det å hente inn en ukjent for en billig overgangssum, utvikle dem, flytte dem videre for mye mer, og så starte syklusen på nytt.

Selv om det er mulig å tjene penger på en stjerne i verdensklasse som Neymar – som Barcelona signerte for 88 millioner euro fra Santos i 2013 og gikk videre til Paris Saint-Germain for 222 millioner euro fire år senere – – de fleste vellykkede handelene for klubber kommer med lavere profilerte spillere. Og — spoiler alert — de store klubbene er vanligvis ikke de som drar nytte av det på kort sikt, da de blir tvunget til å betale mer for å lande sine mål.

Her, via Transfermarkt, er en liste over de sidene som har funnet stor suksess ved å tjene penger på spillerhandel på overgangsmarkedet de siste 12 årene.

BENFICA

Rekordankomst: €34m – Darwin Nunez (UD Almeria)
Rekordavgang: €75m – Darwin Nunez (Liverpool)

Benfica er den mest støttede klubben i Portugal — de har syv titler siden 2000-01 og rekord 37 totalt — og har generert mer enn €1 milliard i overgangsinntekter de siste to tiårene.

Benficas overføringsoppskrift skiller seg ikke så mye fra deres rivaler FC Porto (se nedenfor), men det er deres førsteklasses akademi som, under veiledning av noen av de beste ungdomstrenerne i Europa, har trukket ut noen av de beste unge spillere på flere tiår. Joao Felix flytte til Atletico Madrid for €126 millioner og Ruben Dias til Manchester City for €68 millioner er kronen på verket, men Benfica har også et utmerket speidernettverk i Argentina og Brasil som har gjort det mulig for dem å ta med spillere som David Luiz, Angel Di Maria og Pablo Aimar gjennom klubben for minimale avgifter.

Generelt sett drar portugisiske klubber nytte av et klima, kultur og fotballstil ikke langt unna Sør-Amerika, noe som gir en jevn overgang for spillere som krysser Atlanterhavet for første gang. Å være et topplag i et relativt beskjedent lønnsland (med få restriksjoner på å signere utenlandske spillere) gjør det også mulig for Benfica å tilby lønn til utenlandske spillere til betydelig lavere vilkår enn for eksempel et brasiliansk talent ville forvente i en klubb med lignende status. i Italia eller Tyskland.

Likevel er de også flinke til å utvikle talenter fra mindre europeiske land som Serbia, Slovenia og Sverige. Nemanja Matic (5 millioner euro fra Chelsea, returnerte deretter til klubben for 25 millioner euro tre år senere), Jan Oblak (4 millioner euro fra NK Olimpija, før en overgang på 16 millioner euro til Atletico Madrid) og Victor Lindelof (en akademiprospekt som tjente en euro 35 millioner overskudd når de ble signert av Man United.) Senest gjorde Benficas evne til å oppdage Darwin Nunez sitt talent på spanske Almeria at de tjente €41 millioner på to år da han flyttet til Liverpool for €75 millioner i sommer.

En stor styrke er også Benficas evne til å posisjonere seg som en “boutique”-klubb (det samme gjelder FC Porto) som nesten utelukkende går inn og ut av overgangsavtaler på deres premisser.

FC PORTO

Rekordankomst: €20 millioner David Carmo (Braga), Oliver Torres (Atletico Madrid), Giannelli Imbula (Marseille)
Rekordavgang: €50 millioner – Eder Militao (Real Madrid)

Med nesten konstant innenlandsk suksess — 12 titler siden 2000-01, om enn i en liga med få ekte konkurrenter — og vanlig Champions League-fotball, har de portugisiske mesterne lenge vært en velsmurt maskin for lønnsomme overføringsoperasjoner.

Ledet av mangeårig president Jorge Nuno Pinto da Costa, som feiret 40-årsjubileet for sin periode tidligere i år, har Porto vært en stor aktør på overgangsmarkedet siden Chelsea signerte Ricardo Carvalho og Paulo Ferreira for til sammen €50 millioner i 2004. Med Pinto da Costa som gir stabilitet og lojalitet til klubbens modell for å signere billig, utvikle, gå videre og reinvestere, har Porto utnyttet deres evne maksimalt til å velge utmerkede hovedtrenere, men det er deres speidernettverk som virkelig imponerer. Uansett hvor man begir seg ut på speiderkretsen, ser det ut til at en Porto-representant er til stede, og klubben har spesielt sterke bånd til Sør-Amerika.

Porto har brukt dette forholdet til å hente inn spissen Radamel Falcao fra River Plate for 5,5 millioner euro (en fortjeneste på 34,5 millioner euro og flyttet ham videre til Atletico Madrid), forsvarsspilleren Eder Militao fra Sao Paulo for 7 millioner euro (en gevinst på 43 millioner euro). fra Real Madrid i løpet av et år) og, mer nylig, kantspiller Luis Diaz for €7 millioner fra Junior FC (en €40 millioner overskudd fra Liverpool to år senere.)

Porto har aldri brukt over 20 millioner euro og har vært smarte når det kommer til å gjøre forretninger i nye markeder som har kommet og gått, for eksempel: Hulk og Bruno Alves flyttet til russiske Zenit St Petersburg for til sammen 62 millioner euro, noe som var en enorm vindfall for tidlig på 2010-tallet. De har også et fantastisk akademi, som vist ved at Vitinha (PSG), Fabio Vieira (Arsenal) og Fabio Silva (Wolves) alle har samlet inn €116 millioner.

AJAX

Rekordankomst: €31,3 millioner – Steven Bergwijn (Tottenham)
Rekordavgang: €86m – Frenkie de Jong (Barcelona)

Etter å ha hersket over et av de mest prestisjefylte akademiene i europeisk fotball i flere tiår, nyter den nederlandske klubben fortsatt posisjonen til å være så nær man kan komme arketypen til en ideologidrevet klubb. Resultatet av mange års strategisk arbeid, felles prinsipper og metodikk forankret fra ungdomsutvikling til seniornivå, har Ajax levert fotballspillere i verdensklasse som har spilt nøkkelroller i noen av de beste klubbene i verden.

Kritikere kan hevde at en Ajax-spiller kanskje ikke er særlig tilpasningsdyktig eller er for opptatt av den estetiske siden av spillet, men det er ingen tvil om kvaliteten. Ledere i noen av de store klubbene i Europa ser absolutt ut til å være enige ettersom Ajax hentet €112 millioner fra spillere som har gått i sommer: Lisandro Martinez (Man United), Sebastien Haller (Borussia Dortmund,) Ryan Gravenberch (Bayern München) og Nicolas Tagliafico (Lyon). )

De Jong (€86m til Barcelona), Matthijs de Ligt (€85m til Juventus) og Donny van de Beek (€39m til Man United) var juvelene i akademiets krone de siste årene, men Ajax har også vist at de kan signere fra andre klubber, spesielt i Nederland, også: Luis Suarez’ 7,5 millioner euro fra Groningen ga dem 15 millioner euro i overskudd med overgangen til Liverpool, mens Hakim Ziyech ble signert fra FC Twente for 11 millioner euro og gikk videre til Chelsea for 44 millioner euro.

På grunn av strammere restriksjoner for registrering av ikke-EU-spillere i Nederland, representerer kanskje ikke Ajax den ideelle lanseringsplassen for utenlandske spillere (selv om Colombias Davinson Sanchez, Argentinas Martinez og Brasils Anthony fant suksess etter å ha ankommet som ganske lavmælte signeringer), men klubben vil fortsette å være en massiv trekning for europeiske topptalenter.

LILLE

Rekordankomst: €27 millioner – Jonathan David (KAA Gent)
Rekordavgang: €80 millioner – Nicolas Pepe (Arsenal)

Uten tvil den beste leverandøren av undervurderte Ligue 1-talenter til Premier League det siste tiåret (tenk Yohan Cabaye og Mathieu Debuchy til Newcastle; Idrissa Gueye og Anwar El Ghazi til Aston Villa), Lille har nylig dukket opp som en arena for high-end spillere overføringer, hjulpet av deres tittelvinnende kampanje for 2020-21.

Selv om Pepes overgang på 80 millioner euro til Arsenal i 2019 er deres rekordoverføringsinntekter, ble betalingen delt over femårskontrakten hans, og en avtale med høyere profil kom uten tvil da Nigeria-spissen Victor Osimhen sikret en overgang på 75 millioner euro til Napoli fra RSC Charleroi for € 22,4m samme år.

Ting har fortsatt i samme retning denne sommeren, ettersom €100 millioner har blitt samlet inn fra avtaler inkludert: Sven Botman (€37 millioner til Newcastle), Amadou Onana (€36 millioner til Everton), Renato Sanches (€15 millioner til PSG) og Zeki Celik € 7m til Roma.) Mens mye av æren for klubbens sports- og overgangssuksess skyldes hovedarkitektene bak deres Ligue 1-suksess — hovedtrener Christophe Galtier og sportsdirektør Luis Campos (nå gjenforent i Paris Saint-Germain) — Lille har alltid vært et mye besøkt reisemål for omreisende speidere på grunn av den geografiske nærheten til hovedstaden Paris, England (en togreise kortere enn en fotballkamp) og de europeiske nabolandene.

Lille har klart å beholde gode relasjoner med Premier League-klubber via tidligere avtaler eller agenter, og har også, ganske imponerende nok, holdt seg konkurransedyktig gjennom det som virker som endeløse perioder med overganger og styreromsturbulens (klubben skiftet hender som følge av sammenbruddet av Ligue 1 medieavtale for to år siden.)

Botman som erstatter Arsenal-bundne Gabriel og Jonathan David som tar over etter Osimhen – som begge viste seg å være sentrale i klubbens tittelvinnende kampanje i debutsesongene – gir en idé om hvordan en klubb kan forbli konkurransedyktig selv når de ofte flytter på sin stjerne spillere for en fortjeneste.

FC SALZBURG

Rekordankomst: €13 millioner – Lucas Gourna-Douath (Saint Etienne)
Rekordavgang: €32,9 millioner – Brenden Aaronson (Leeds)

En gang utgangspunktet for det som nå er et verdensomspennende nettverk av klubber under Red Bull-paraplyen – hvorfra RB Leipzig representerer toppen av pyramiden – har de østerrikske mesterne utmerket seg på overgangsmarkedet de siste 10 årene. De har hatt et bemerkelsesverdig antall førsteklasses unge spillere som har ankommet for å finne sine føtter i det relativt milde sportsmiljøet i den østerrikske ligaen før de går videre til større ting.

Aaronson (32,9 millioner euro til Leeds), Erling Haaland (20 millioner euro til Dortmund), Karim Adeyemi (30 millioner euro til Dortmund), Patson Daka (30 millioner euro til Leicester), Sadio Mane (23 millioner euro til Southampton), Enock Mwepu (23 millioner euro). til Brighton), for bare å nevne noen, er et klart bevis på at klubbens speiderteam er av høyeste orden når man tar i betraktning de minimale avgiftene de ble signert for. Det er utrolig at €13 millioner fortsatt er rekorden de kommer inn.

Hele RB-rekrutteringslaget styres i henhold til klare prinsipper for hva som representerer sammensetningen av en ideell rekrutt: fysisk styrke, eksplosivt tempo og kraft, utholdenhet egnet for pressing og en aggressiv spillestil, som alle rangerer høyt på sjekklisten for å begrense jakten på potensielle stjerner.

Å ha Leipzig som en tilknyttet klubb i det øvre sjiktet av den tyske Bundesliga er også et stort trekk for potensielle signeringer. Siden 2010 har mer enn 20 spillere tatt den opptråkkede ruten, inkludert: Naby Keita (30 millioner euro), Dominik Szoboszlai (22 millioner euro), Amadou Haidara (19 millioner euro), Dayot Upamecano (18,5 millioner euro) og sist, € 24m spiss Benjamin Sesko. Salzburg er kanskje ikke de som får det store overskuddet når Leipzig flytter dem videre til større klubber, men den østerrikske siden har gjort det bra for å gi dem talent og har absolutt dratt nytte av dette. De er nå foretrukket speiderdestinasjon for klubber som ønsker å spille et lignende fotballmerke.Kilde