Shadow

Thai Hall og Tropical Garden ved Olbrich Botanical Gardens


19. august 2022

For mitt siste Madison Fling-innlegg i juni, vil jeg dele Thai Garden, et overraskende eksotisk blikk på Olbricht Botanical Garden. Først den glitrende gyldne paviljongen!

kalt Salasuch som en paviljong “er en vanlig struktur i Thailand som vanligvis brukes som et ly mot regn og varme. Olbrichs paviljong er mer utsmykket enn de fleste veikantpaviljonger i Thailand og representerer ting som finnes i templer eller palassområder. Olbrichs paviljong er imidlertid ikke en religiøs struktur.

Olbrichs nettsted forklarer videre, “Paviljongen var en gave til University of Wisconsin-Madison fra den thailandske regjeringen og det thailandske kapittelet til Wisconsin Alumni Association ….[It] Bygget i Thailand, deretter demontert og pakket i fraktesker. Paviljongen reiste syv uker til sjøs, deretter med jernbane til Chicago og med lastebil til Madison. Ni thailandske håndverkere reiste til Madison for å sette sammen paviljongen igjen etter å ha bygget den i Thailand. Det tok tre uker å bygge opp igjen.»

Gule takstein og bladgull glitrer mot den knallblå himmelen.

Rundt det er en steinterrasse, samt et svart, speillignende basseng. Mørkere potter har fargerike bromeliads, sopp, bananer og andre tropiske planter.

Utsikt over det forhøyede bassenget

Et annet basseng, et moderne rektangel av elvestein under et ark med klart vann, med en pyramideformet fontene i den ene enden, trekker oppmerksomheten mot de omkringliggende hagene.

For en vakker hagestruktur.

Den omkringliggende hagen er avhengig av trær som er hardføre i de kalde Wisconsin-vintrene, men den skaper fortsatt en tropisk atmosfære. “Den thailandske hagen rundt paviljongen,” forklarer hagens nettsted, “simulerer en frodig tropisk hage med Wisconsin-hardføre planter. Prydgress, noen opp til 12 fot høye, og noe hardfør bambus er nødvendig for å skape et tropisk utseende. En typisk thailandsk løvfellende busk og et tre beskjæres for å gi et utseende som trær i hagen.»

Liljer gir rik farge til thailandsk kunst og skulptur.

Blomstrende iris med et gress eller sopp

En banan i potte er støttet av et stort blad av tre og allium.

Varme fargede planter står sammen med den gyldne Sala.

En gulgrønn studie, fremhevet med en enkel gryte med vann

Er det en liten fugl, mon tro?

Naga er en skulptur, en slangeguddom, som vokter en bro som spenner over bekken som fører til en thailandsk hage. Denne vannveien får den tropiske thailandske hagen til å føles en verden unna sin motpart i Midtvesten.

Det avslutter Madison Fling-dekningen min! For et tilbakeblikk på Olbrichs grushage og dam, klikk her. Nederst i det innlegget og neste innlegg finner du linker til mine andre Madison-innlegg. Nyt å besøke den virtuelle hagen!

Jeg tar gjerne imot kommentarer. Rull til bunnen av dette innlegget for å legge igjen et. Hvis du leser en e-post, klikk her for å gå til Digging og finne kommentarfeltet nederst i hvert innlegg. Og hei, har noen videresendt denne e-posten til deg og du vil abonnere? Klikk her for å få Digging levert rett i innboksen din!

__________________

stave dypt

Lær om hagedesign fra ekspertene her Hagens gnist! Jeg arrangerer private samtaler med inspirerende designere, landskapsarkitekter og forfattere flere ganger i året i Austin. Dette er arrangementer med begrenset inngang som blir raskt utsolgt, så bli med på Garden Sparks-postlisten for å bli varslet på forhånd. Bare klikk på denne linken og be om å legge til. Du finner årets høyttalerbesetning her.

Alt materiale © 2022 av Pam Penick for Excavations. Uautorisert gjengivelse er forbudt.