Shadow

Spanias kvinnelige spillere nekter for å ha bedt om å få treneren sparket, og sier at de ikke kommer tilbake før et “profesjonelt prosjekt” er på plass


En gruppe spanske spillere har avvist påstander fra det spanske fotballforbundet de ba om at lagets trener skal sparkes, men har bekreftet at de ikke ønsker å bli valgt før det foreligger en forpliktelse til et “profesjonelt prosjekt”.

Torsdag sa det spanske fotballforbundet (RFEF) at 15 spillere fra kvinnelandslaget hadde truet med å slutte hvis sjef Jorge Vilda ikke ble avskjediget, med henvisning til deres helse og følelsesmessige tilstand.

Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Men på fredag ​​utstedte spillere inkludert Alexia Putellas – Barcelonas midtbanespiller og Ballon d’Or-vinner som ikke hadde vært en del av den første gruppen som signerte uttalelsen – en felles uttalelse på sosiale medier som svar på RFEF.

Spillerne kritiserte RFEF for å ha “offentliggjort, på en delvis og egeninteressert måte, en privat uttalelse” og benektet at de hadde gitt avkall på landslaget, og sa at deres engasjement var “utvilsomt”.

“Vi ønsker en fast forpliktelse til et profesjonelt prosjekt der alle aspekter er ivaretatt for å få de beste prestasjonene ut av en gruppe spillere som vi vurderer kan oppnå flere og bedre mål,” sa spillerne.

“Vi har aldri bedt om oppsigelse av lederen som det er sagt. Vi forstår at vår jobb ikke under noen omstendigheter er å velge denne rollen, men det er å uttrykke på en konstruktiv og ærlig måte hva vi mener kan forbedre gruppens prestasjoner.

“Kan noen tro at med åtte måneder igjen til et verdensmesterskap, en gruppe spillere på maksimalt nivå, som vi anser oss selv for å være, ville ta denne avgjørelsen på et innfall eller som en form for utpressing, slik det har vært. foreslått offentlig?

“Ved å be om å ikke bli valgt straffer vi vår profesjonelle karriere, vår økonomiske situasjon og selvfølgelig fortsetter vi å bygge noe viktig i kvinnefotballen. Fordi det å ha nådd dit vi er nå koster mange år med innsats for mange mennesker. Og det er fortsatt mye ting å forbedre, slik det nylig har blitt vist.”

Tidligere på fredag ​​sa RFEFs kvinnefotballsjef at forbundet ville respektere spillernes forespørsel og ikke ville kalle dem opp til kommende kamper mot Sverige og USA.

“Jorge Vilda vil lage en liste der disse 15 spillerne ikke vil bli inkludert, ettersom det er deres ønske, av de grunnene de har gitt,” sa Alvarez.

“Arbeidet til ledergruppen går utover de 15 spillerne. I Spania har vi talent på et veldig høyt nivå, med mer, lik eller mindre erfaring.”

Uttalelsen signert av de urolige spillerne og sendt på e-post til RFEF torsdag sa at de “gir avkall på” å spille for landslaget da situasjonen sterkt påvirket deres helse og følelsesmessige tilstand.

Spillerne oppga ikke spesifikke grunner for kravet om Vilda erstattet, og ba heller ikke uttrykkelig om at han skulle forlate. Ifølge kilder nært situasjonen er spillerne misfornøyde med skadehåndteringen, stemningen i garderoben, Vildas laguttak og treningene hans.

Listen over spillere inkluderte lagets tredje kaptein, Patri Guijarro; keeper Sandra Panos og midtbanespiller Aitana Bonmati.

E-posten lød: “Den generelle situasjonen på det spanske landslaget generert av nylige hendelser, hendelser som [the federation] er klar over, påvirker i stor grad min følelsesmessige tilstand og derfor min helse.”

“På grunn av dette anser jeg meg for øyeblikket ikke å være tilgjengelig for vårt landslag og ber derfor om å ikke bli kalt opp før denne situasjonen endrer seg.”

E-posten fremhevet også spillerens “fulle forpliktelse til laget i fortid, nåtid og fremtid.”

RFEF sa at de ikke ville falle for press fra noen spillere angående sportslige forhold og stemplet deres handlinger som «langt fra eksemplariske og utenfor fotballens og sportens verdier».

“Hvis vi må spille med yngre og mindre erfarne spillere vil vi gjøre det fordi landslaget er over alt,” sa Alvarez. “Dette er veldig, veldig alvorlig og har aldri skjedd før, så det er uventet.”

Alvarez sa at Vilda, som har hatt ansvaret siden 2015 og er under kontrakt til 2024, har forbundets fulle støtte.

“Jorge Vilda er som vi alle er,” sa hun. “Jeg snakket med ham. Denne situasjonen er ikke hyggelig.

“Vilda ønsker å fortsette, og vi vil absolutt at han skal fortsette.”

Spanias menns trener Luis Enrique beskrev situasjonen som «helt unormal».

“Det er en helt unormal situasjon, vanskelig å håndtere,” sa Enrique. — Jeg er ikke i tvil om at forbundet vil håndtere det på best mulig måte.

Selv om hun sa at hun ikke stiller spørsmål ved den følelsesmessige nøden til spillerne, sa Alvarez at det ikke hadde vært rapporter om verbale eller sexistiske overgrep som ligner på de tidligere spillere har utrettet mot Vildas forgjenger, Ignacio Quereda, som Vilda erstattet i 2015.

Til tross for at landslagets tre kapteiner – Irene Paredes, Jenni Hermoso og Guijarro – i forrige måned benektet at de hadde bedt om Vildas avgang, har det økt spenningen mellom spanske spillere og treneren deres.

“De [players] har bestemt seg for å ta dette faste skrittet,” sa Alvarez. “Det er deres avgjørelse og det har blitt notert. Hvis de ikke vil komme og ikke er forpliktet på dette tidspunktet, er det det det blir. Vi skal ikke stille spørsmål ved hvordan spillerne har det. De har allerede sagt det på en veldig tydelig måte via en uttalelse.”

Det spanske fotballforbundet har sagt at spillerne ikke vil få komme tilbake før de «ber om tilgivelse».

USAs spiss Megan Rapinoe har gitt sin støtte til de urolige Spania-spillerne.

Rapinoe sa i et Instagram-innlegg: “Du har en 16. plassering med deg i USA. Disse mange spillerne sammen som dette er så mektige. Vi bør alle lytte.”

Den spanske regjeringen håper i mellomtiden at situasjonen vil bli løst.

Spanias idrettsråd måtte allerede tidligere denne måneden fungere som mekler etter at kvinnelige dommere streiket og krevde forbedrede forhold i det som var den første sesongen av en fullt profesjonell kvinneliga i Spania.

Rådets president, Jose Manuel Franco, som beskrev spillernes trussel om å slutte som “skammelig”. fortalte det spanske radioprogrammet COPE: «Spansk kvinnefotball fikk en vital og unik betydning i Europa.

“Vi har ikke råd til denne typen situasjoner. Å representere landet ditt i enhver idrett er det maksimale en spanjoler kan strebe etter.”

Spania har to vennskapskamper på gang, først mot Sverige 7. oktober og USA fire dager senere.

Vilda ledet Spania til kvartfinalen i EM 2022 før hun tapte i ekstraomganger til sluttvinnerne England.

Informasjon fra Associated Press bidro til denne rapporten.

Kilde