Shadow

LS Lowrys ‘Going to the Match’ ble auksjonert for £7,8 millioner


Et av de mest kjente engelske fotballkunstverkene som eksisterer har blitt solgt på auksjon denne uken i en historisk avtale som slår rekorden for et LS Lowry-maleri på auksjon og sikrer at det vil forbli utstilt i galleriet som bærer navnet hans.

Lowrys tidløse «Going to the Match»-maleri gikk under hammeren på Christie’s i London onsdag. Det var i utgangspunktet forventet å selge for £5-8 millioner, men gikk til slutt for £7.846.500 millioner ($8.787 millioner) — med den prisen bestående av et vinnende bud på £6.6 millioner og resten av en ekstra kjøperpremie. Det formørker den forrige auksjonsrekorden for et Lowry-maleri satt i 2011, da “The Football Match” solgte for over 5 millioner pund.

Alle inntektene fra salget av «Going to the Match» vil gå til The Players Foundation, en veldedig organisasjon som støtter nåværende og tidligere profesjonelle fotballspillere som opplever demens, fattigdom eller nød av noe slag.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Verket fra 1953 skildrer mengder av fans som freser rundt utenfor Bolton Wanderers’ gamle Burnden Park-bane på kampdagen – en bølge av spenning og forventning midt i en ellers dyster og skitten industriscene etter krigen.

Den avdøde Salford-baserte artisten (og Manchester City-supporteren) er kjent for sine “fyrstikkmenn”, og er elsket for sine stiliserte skildringer av arbeiderklassens liv i Nord-England på 1940- og 50-tallet, og “Going to the Match” blir ofte sitert som et av hans arketypiske verk.

Maleriet vant også Lowry sin første pris etter at han deltok i en konkurranse drevet av det engelske fotballforbundet i samarbeid med Arts Council of Great Britain kalt “Football and the Fine Arts.” Etter mye overveielse blant dommerpanelet, ble “Going to the Match” valgt ut som en av fire vinnende brikker, og ga ham en fjerdedel av £1000 i premiepenger.

Scenen fanger engelsk fotball mens den fortsatt hovedsakelig var forankret i arbeiderklassens kultur, da folk podet i fabrikker, kontorer og møller i fem og en halv dag i uken før de slo ut og brukte sine dyrebare ledige lørdagsettermiddager på å se på lokallag.

“Going to the Match” ble sist solgt i 1999, da den ble kjøpt av Professional Footballers Association (PFA) for 1,9 millioner pund og deretter sendt ut på lån til The Lowry kunstsenter i Salford, hvor den har vært utstilt siden siden. . På grunn av økonomiske begrensninger forverret av koronaviruspandemien, kunngjorde The Lowry i september at de motvillig hadde bestemt seg for å selge maleriet for å skaffe noen sårt tiltrengte midler.

Så inngrodd er bildet i engelsk fotballarv at Salford-ordfører Paul Dennett først forsøkte å lansere en kampanje for å kjøpe «Going to the Match» direkte før han ba om at den britiske regjeringen skulle sette et eksportforbud mot maleriet før det ble lagt ut på auksjon kl. Christie’s for å forhindre at mesterverket forlater landet. “Vi må gjøre alt vi kan for å redde dette kritiske og viktige LS Lowry-maleriet slik at folk kan få gratis tilgang her i Salford,” sa Dennett.

På onsdagskveldens auksjon erklærte The Lowry “Det kommer hjem!” da den kunngjorde at den hadde gitt vinnerbudet, med støtte fra The Law Family Charitable Foundation, og at maleriet ville forbli utstilt på galleriet.


“Going to the Match” er et av de mest kjente fotballkunstverkene i verden, men det er flere andre bemerkelsesverdige eksempler.

‘The Football Match’ (maleri av Lowry, 1949)

Tidligere det mest verdifulle fotballkunstverket som er registrert, “The Football Match” ble malt fire år før “Going to the Match” og hadde før denne uken kommandert den høyeste prisen som ble betalt for en Lowry da den solgte for £5,6 m på Christie’s i 2011. Maleriet skildrer en typisk fotballkamp på slutten av 1940-tallet, med svermer av pinnefigurer samlet for å se en kamp som foregår på en bane omgitt av skitne fabrikker, rekkehus og bølgende skorsteiner.

‘The Art of the Game’ (maleri av Michael Browne, 1997)

For tiden eid av National Football Museum, “The Art of the Game” representerer definitivt et av de merkeligste fotballkunstverkene som noen gang har blitt produsert. Opprinnelig opprettet i 1997 som svar på “oppstandelsen” av Eric Cantonas karriere etter et langvarig forbud for å ha overfalt en supporter i 1995, baserte Browne sitt store maleri på Piero della Francescas “Resurrection” (ca. 1460), og erstattet Jesus Kristus med Cantona mens hans disipler – Manchester United-lagkameratene David Beckham, Nicky Butt, Gary og Phil Neville – tilber ved føttene hans. Over «King Eric» har den legendariske United-manageren sir Alex Ferguson en krans plassert på hodet av en mindre kjent akademikerutdannet, forsvareren John Curtis.

‘Footballeur’ ​​(skulptur av Pablo Picasso, 1965)

En av de mest kjente og innflytelsesrike artistene gjennom tidene drev også med fotball med Picassos stemningsfulle “Footballeur”-keramikk fra 1960-tallet som fanget en spiller – eller kanskje en sjøstjerne – midt i sparket. Ikke kjent for å være en stor fotballfan (han foretrakk boksing), klarte den store spanske surrealisten likevel å fange flyten og bevegelsen til fotball i en villedende enkel statuett.

‘The Splash’ (skulptur av Peter Hodgkinson, 2004)

Statuer er ganske vanlig i fotball i disse dager, men få har noen gang overgått majesteten til Peter Hodgkinsons hyllest til Preston North End-legenden Sir Tom Finney. Basert på et kjent fotografi av Finney som glir gjennom en enorm sølepytt på Chelseas vannfylte bane i 1956, gjenskaper skulpturen bildet med vinklede fontener som skaper et “sprut” rundt den tidligere England-forwarden. Statuen var plassert utenfor Sir Tom Finney Stand på Prestons Deepdale stadion og også nær det nærliggende National Football Museum før den flyttet til Manchester sentrum i 2012.

‘Bordfotball’ (skulptur av Stephane Cipre, 2019)

Det dyreste bordfotballspillet som noen gang er solgt var faktisk en funksjonell skulptur av den franske kunstneren Stephane Cipre, som skapte bordet sitt i samarbeid med et belgisk kunsthus medeid av Borussia Dortmunds høyreback Thomas Meunier. De 22 roterende figurene har en tungvektsbordkonstruksjon i metall og glatt skinnbane, og er modellert etter fotballstorheter som Johan Cruyff, Alfredo Di Stefano, Zinedine Zidane og Lionel Messi. Totalt ble det laget 12 identiske bord, og det første ble solgt for €80 000 i 2019.

‘Parc des Princes’ (maleri av Nicolas de Stael, 1952)

Det dyreste fotballkunstverket som er registrert er det fantastiske abstrakte maleriet av den franske kunstneren De Stael som utgjør det endelige tilbudet fra hans 24 malerier kroniske av den internasjonale vennskapskampen mellom Frankrike og Sverige på Parc des Princes i mars 1952 (et 1-0 nederlag for Les Bleus). Det endelige maleriet av serien “Les Grand Footballeurs” var en hyllest til nåden og elegansen til spillere som Just Fontaine og Raymond Kopa og ble solgt for €20 millioner på Christie’s i Paris i 2019.

Kilde