Shadow

Liga MX sluttspill Club America eller Monterrey for å vinne Liguilla?


Velkommen til starten av Liga MX-sluttspillet! Etter 17 uker med ordinær sesongspill gjenstår 12 lag i jakten på Apertura-tittelen i 2022.

Fra og med play-in-runden denne lørdagen og søndagen, starter Liguilla med plassene fem til 12 som kjemper om plasseringer i neste ukes kvartfinale, hvor de fire beste i den ordinære sesongen venter dem. Slik ser timeplanen ut:

LØRDAG 8. oktober (play-in-runde, videre til kvartfinale)
nr. 12 Necaxa mot nr. 5 Tigres
nr. 10 Leon vs. nr. 7 Cruz Azul

SØNDAG 9. oktober (play-in-runde, videre til kvartfinale)
nr. 11 FC Juarez vs. nr. 6 Toluca
nr. 9 Chivas vs. nr. 8 Puebla

Ha det: nr. 1 Club America, nr. 2 Monterrey, nr. 3 Santos Laguna, nr. 4 Pachuca

I forkant av de første sluttspillkampene har vi dekket deg med alt du trenger å vite, og begynner med tre nivåer for tittelfavorittene.

– Finale Liga MX-tabeller | Liga MX-dekning på ESPN Deportes
– Futbol Americas på ESPN+: MLS, Liga MX, USMNT, El Tri


Nivå 1: Frontløperne

KLUBB AMERIKA

Vanlig sesongrekord: 17W-2D-3L (1. plass)
Antall ligatitler: 1. 3 (mest i Liga MX)

Førsteplassen Club America var det desidert beste laget i Aperturas ordinære sesong. Etter en rystende start gjennom tre tap på de fem første kampene, forynget manager Fernando Ortiz laget sitt som deretter gikk videre til en pågående 12-kamps ubeseiret serie. Innenfor troppen er det for mange høytpresterende spillere til å nevne, inkludert ledende spiss Henry Martin, spillskiftende midtbanespiller Alvaro Fidalgo, energiske og briljante kantspiller Alejandro Zendejas, fremadstormende forsvarer Emilio Lara, og mange flere.

Ortizs lag elsker å holde besittelse og raskt vinne ballen tilbake etter behov, noe som fører til utallige innlegg i den siste tredjedelen der en som Martin har vært effektiv med sine 10 mål til dags dato. Sluttspillet er imidlertid en helt annen situasjon, og som Ortiz bemerket etter Club Americas siste resultat: “Det 12. kvalifiserte laget har samme mulighet som oss på førsteplass.”

MONTERREY

Vanlig sesongrekord: 10W-5D-2L (2. plass)
Antall ligatitler: 5

Men hva med Monterrey? De endte bare tre poeng bak Club America på andreplass, og tilbake i juli beseiret de til og med Mexico City-laget 3-2. Det er mye å like med den talenttunge troppen som kan skilte med seks landslagsinnkallinger (fem for Mexico) i det siste internasjonale vinduet.

Vanligvis trives med gjennomgående baller og lange pasninger som bryter forbi forsvar, Los Rayados trenger ikke nødvendigvis besittelse like mye som Club America. Defensivt har de en pålitelig backlinje og er gode i lufta. De kan imidlertid være litt for skrappe, noe som betyr at vi ikke bør utelukke en unødvendig feil eller gult som skader dem i sluttspillet.


Nivå 2: The Dark Horses

SANTOS LAGUNA

Vanlig sesongrekord: 10W-3D-4L (3. plass)
Antall ligatitler: 6

Santos Laguna har nesten gått under radaren med suksessen, noe som har gitt dem et farvel i første runde. Båret av keeper Carlos Acevedo og angrepsvillige spillere som Leonardo Suarez, Harold Preciado og Fernando Gorriaran, Los Guerreros gikk fra kantspillere i sluttspillet til sterke sluttspillere med bare ett tap på sine 10 siste. Det er en effektivitet til tredjeplasslaget som er gode til å avskjære ballen og spille direkte fotball – og har 38 mål å vise til i løpet av 17 kamper .

Men har de rosterdybden til å konkurrere med større klubber? Heldigvis, takket være deres topp tre-plassering, trenger ikke Santos Laguna å teste seg selv før kvartfinalen.

PACHUCA

Vanlig sesongrekord: 9W-5D-3L (4. plass)
Antall ligatitler: 6

Fjerdeplassen Pachuca vil heller ikke måtte forholde seg til play-in-fasen og vil bli med Santos Laguna i kvartfinalerunden. Når de først er der, bør de kunne vise frem sitt nesten hensynsløse antall skudd og 1v1-dribling som har overveldet lagene. Manager Guillermo Alamada er ikke redd for å kaste tall fremover og stole på unge innenlandske talenter i sin risikovillige spillestil, men dette fører også noen ganger til å miste ballen altfor mange ganger.

TIGRES UANL

Vanlig sesongrekord: 9W-3D-5L (5. plass)
Antall ligatitler: 7

Med fare for å fornærme tredjeplassen Santos Laguna og fjerdeplassen Pachuca, er Tigres sannsynligvis best i andrelagsgruppen. Teamet på femteplass bør være en sann tittelkandidat med navn som Andre-Pierre Gignac, Nahuel Guzman, Florian Thauvin, Sebastian Cordova og flere andre dyktige alternativer. Og likevel har en inkonsekvent sesongavslutning utelatt dem blant de fire beste, noe som betyr at de først må delta i en innledende play-in-rundekamp mot Necaxa på 12. plass.

Siden han gikk inn som trener i Tigres i fjor sommer, har Miguel “Piojo” Hererra samlet flere utvisninger enn titler med organisasjonen som har gitt ham en liste som er et Liga MX All-Star-lag på egenhånd. Med investeringen som gjøres, trenger den større enn livet-sjefen å vinne noe snart, og hvis ikke, kan han være på utkikk etter en jobb i nær fremtid.

TOLUCA

Vanlig sesong: 7W-6D-4L (6. plass)
Antall ligatitler: 10

Sjetteplass Toluca er også et interessant lag. De tok sjansen på en vaktlisteoverhaling i løpet av sommeren, og det har lønnet seg med en retur til sluttspillet etter å ha gått glipp av forrige sesong. Midtbanespillerne Leonardo Fernandez og Jean Meneses er Liga MX beste XI-kaliber-spillere for Apertura 2022, mens manager Ignacio Ambriz virker motivert etter et mislykket løp med Huesca i Spanias andredivisjon.

Det mest åpenbare problemet for dem er imidlertid en bemerkelsesverdig nedgang i energien, og hevdet bare én seier (mot bunnen av tabellen Queretaro) i de siste åtte kampene. Toluca starter play-in-runden som vertskap mot FC Juarez.

CRUZ AZUL

Vanlig sesongrekord: 7W-3D-7L (7. plass)
Antall ligatitler: 9

Syvendeplass Cruz Azul har noe som er viktig før et sluttspill: Momentum. De har fått fire seire på de fire siste kampene, som inkluderer seire over andre sluttspilllag som Chivas og Leon. Midlertidig manager Raul “Potro” Gutierrez har vekket Mexico City-gigantene som har lykken med å spille Leon igjen i play-in-runden denne helgen. Etter det? Det er her noen alvorlige tvil gjenstår, spesielt når du tenker på hvor mye Cruz Azul har slitt mot Liga MXs beste denne sesongen.


Nivå 3: Langskuddene

PUEBLA

Vanlig sesongrekord: 4W-10D-3L (8. plass)
Antall ligatitler: 2

Puebla har den merkelige beryktet av å ha flest uavgjort denne sesongen – med 10 på navnet gjennom 17 kamper. Kreditt skal gis til den unge, men kloke manageren Nicolas Larcamon for å holde tritt i så mange kamper, men av disse 10 holdt Puebla ledelsen syv ganger før han til slutt tapte den. Mye å bevise for laget på 8. plass som skal møte Chivas i play-in-runden.

De er for øyeblikket Liga MX-laget med den lengste titteltørken — sist vunnet i 1990 — de kan være neste i rekken etter de nylige uventede mesterskapene vunnet av underdogs Atlas og Cruz Azul siden 2021. Larcamon har en tendens til å ha noen triks opp. ermet under store kamper, og som sett i tidligere sluttspill, kan Pueblas liste bli større enn summen av delene i høyprofilerte Liguilla-spill.

CHIVAS

Vanlig sesongrekord: 5W-7D-5L (9. plass)
Antall ligatitler: 12

Utenom en håndfull kamper midt i sesongen, har Chivas stort sett vært ineffektive og dårlige i angrepet. Etter å ha havnet på niendeplass, må manager Ricardo Cadena gjenopplive troppen som bare har scoret 19 ganger over 17 kamper. Tre tap på rad (som strekker seg til fem hvis du inkluderer vennskapskamper) for å avslutte sesongen vil heller ikke hjelpe mye.

Det som sannsynligvis vil irritere Chivas-fansen er at Club America ser ut til å øke tittelantallet ytterligere, for øyeblikket på 13. Men hvis Chivas overgår forventningene og på en eller annen måte vinne et usannsynlig trofé, ville de likt Club America. Merkelige ting har skjedd i Liga MX.

LEON

Vanlig sesongrekord: 6W-4D-7L (10. plass)
Antall ligatitler: 8

10. plass Leon har i beste fall vært gjennomsnittlig, og har jevnlig hatt problemer med å sette sammen tilfredsstillende prestasjoner. Den gode nyheten for dem, og for manager Renato Paiva, er at den nye spissen Lucas Di Yoiro får litt form på slutten av sesongen. Opp mot Cruz Azul i play-in-runden vil argentineren være på vei inn med fire mål og to målgivende pasninger i løpet av sine syv siste kamper.

FC JUAREZ

Vanlig sesongrekord: 4W-7D-6L (11. plass)
Antall ligatitler: Ingen

FC Juarez pustet lettet ut nylig, vel vitende om at de trengte noen resultater for å jobbe i deres favør for å ende på 11. plass. Manager Hernan Cristante og veterankeeper Alfredo Talavera har gjort det bra for å stramme opp backlinjen, men fremover er det lite håp for laget som har færrest scorede mål (17) fra klubbene som gjenstår i sluttspillet.

NECAXA

Vanlig sesongrekord: 5W-4D-8L (12. plass)
Antall ligatitler: 3

Til slutt avslutter vi med 12. plass Necaxa, som også trengte noen resultater for å fungere i deres favør forrige helg. De har spørsmålstegn gjennom hele XI og med bare én seier siden midten av august, Los Rayos burde bare være glad for å være her og vil ikke være en stor utfordring for Tigres.


Spillere å se på

HENRY MARTIN

Vi må fremheve Club Americas Martin. Ingen spillere har hatt et høyere totalt antall mål (10) og assists (fem) denne sesongen enn den 29 år gamle forwarden. For øyeblikket på jakt etter verdifulle VM-minutter og opptredener for Mexico, burde Martin være mer enn motivert til å fortsette sin utmerkede form. Som støtte for Club America har den spanske midtbanespilleren Alvaro Fidalgo også vært utrolig og er uten tvil den mest slagkraftige Liga MX-spilleren i sin posisjon i Apertura.

CARLOS ACEVEDO

Som Santos Lagunas leder i netto, vil Acevedo ha et poeng å bevise i sluttspillet. Til tross for at han var en av sesongens beste målvakter, og også til tross for det fantastiske målet han scoret i begynnelsen av september, ble 26-åringen overraskende utelatt fra Mexicos siste innkalling forrige måned. En sterk avslutning i Liguilla kan gjøre mye for å vinne over El Tri manager Gerardo «Tata» Martino foran Qatar.

NICOLAS IBAÑEZ

Ligaledende målscorer Ibañez fortjener et spesielt rop etter å ha toppet Liga MX ordinære sesonglister med 11 mål for Pachuca. Takket være argentinerens smarte plassering og utmerkede plassering av ballen gjennom headingene, vil han være en trussel for alle forsvarere i Liguilla.Kilde