Lewandowski scorer to ganger da Barcelona slo Villarreal

Barcelona kom tilbake fra sine Classico tap for Real Madrid med stil da de dro til en 3-0 hjemmeseier i LaLiga over Villarreal med en brak fra Robert Lewandowski torsdag.

Xavi Hernandezs side forble nummer to på tabellen med 25 poeng, tre bak Real Madrid og tre foran Real Sociedad på tredjeplass.

Barcelona scoret tre ganger i løpet av sju første halvminutter, og startet med Lewandowskis angrep fra innsiden av området i den 31.

Den polske spissen økte ledelsen fire minutter senere med et presist curlingskudd fra kanten av feltet for å avslutte en kontring etter at Pedri stjal ballen fra en motstander nær midtsirkelen.

Ansu Fati scoret Barcas tredje tre minutter senere, og plasserte et nærskudd i det tomme målet fra et lavt innlegg fra Ferran Torres.

HOPPE TIL: Spillervurderinger | Beste/dårligste prestere | Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk | Sitater etter kamp | Nøkkelstatistikk | Kommende kampoppsett

Rask reaksjon

1. Lewandowski, Barcelona svarer fra nylige resultater

En vanskelig uke hadde økt presset på Barcelona. Uavgjort mot Internazionale 12. oktober førte dem til å eliminere Champions League, etterfulgt av et nedslående tap i Clasico mot Real Madrid på søndag. Barca fant imidlertid et sårt tiltrengt svar foran et publikum på litt over 70 000 på Camp Nou mot Villarreal på torsdag.

Tre mål på sju første halvminutter viste seg nok til å løfte dysterheten som hadde fulgt laget den siste uken, og førte til at trener Xavi Hernandez innrømmet at han kan være uten jobb hvis han ikke vinner et trofé denne sesongen. Robert Lewandowski scoret de to første og tok hans tall for kampanjen til 16. Berøringen og spinn for hans første mål ble bedre av avslutningen for hans andre bare fire minutter senere. Ansu la til den tredje.

Fra det tidspunktet så Barca ut som et lag full av selvtillit igjen. Frenkie de Jong var sublim ved bunnen av midtbanen, Pedri filtrerte pasninger mellom linjene, og hvis Villarreal truet med å bryte, sørget Jules Kondes restitusjonshastighet for at de ikke lyktes. Seieren betyr at Barca beveger seg tilbake til innen tre poeng fra lederne Madrid, det nederlaget i søndagens Clasico fortsatt deres eneste tap på 10 ligakamper denne sesongen.

2. Ansu, Torres skru opp varmen på Raphinha, Dembele

Når de store kampene har kommet denne sesongen, har Xavi valgt Ousmane Dembele og Raphinha til å flanke Lewandowski. Etter en skuffende uke henvendte han seg imidlertid til de unge spanske spissene Ansu Fati og Ferran Torres, som hadde slått sammen for trøstemålet fra benken mot Madrid i helgen.

De kom sammen igjen her for å legge til Barcas tredje. Torres viste strålende fotarbeid for å skape et trykk for Ansu, om enn ved andre spørsmål. Det var hans tredje ligamål for sesongen, som er det samme beløpet som Dembele og Raphinha har klart til sammen – og på mye mer spilletid.

Det representerer en fin dilemma for Xavi. Ansu og Ferran har en tendens til å tilby mer kontroll, og begge liker å komme i sentrale posisjoner. Dembele og Raphinha er mer naturlige kantspillere og passer kanskje til et mer ende-til-ende-spill. Det er også gode nyheter for Spanias trener Luis Enrique, som vil ha vært bekymret over Ansus og Torres’ mangel på minutter i starten av sesongen.

3. Villarreals spill hindret av tungt hjerte

Unai Emerys side var aldri sannsynlig å vinne på Camp Nou, men måten deres første omgang kollapset på vil ha skremt treneren deres. Før torsdag hadde de sluppet inn bare tre ganger på ni seriekamper. I løpet av sju kaotiske første halvminutter slapp de inn tre til her, lavblokken deres tatt fra hverandre.

Nederlaget var imidlertid ubetydelig i den bredere sammenhengen, etter at Villarreal bekreftet døden til visepresident Jose Manuel Llaneza tidligere på dagen. Det påvirket deres forberedelser til kampen. En hjemmekamp mot Almeria på søndag representerer en god sjanse til å hylle Llaneza og gjenoppdage en form.

Spillerrangeringer

Barcelona: Ter Stegen 6; Roberto 6, Konde 7, Alonso 6, Alba 7; De Jong 8, Gavi 7, Pedri 7; Torres 7, Lewandowski 8, Ansu 7
Subs: Busquets 6, Bellerin 6, Raphinha 6, Dembele 6, Pique 6

Villarreal: Rulli 5; Kiko 6, Albiol 5, Torres 5, Pedraza 5; Pino 6, Parejo 6, Morlanes 5, Baena 5; Danjuma 5, Jackson 5
Subs: Mojica 6, Morlanes 6, Trigueros 6, Moreno 6, Mandi 6

Beste og dårligste utøvere

BEST: Frenkie de Jong, Barcelona.

Lewandowski ville være det enkle alternativet, men De Jong fortjener anerkjennelse. Det har vært en debatt om hvorvidt han kan etterfølge Sergio Busquets som Barcas defensive midtbanespiller, og han viste her at han kan operere helt fint bak Pedri og Gavi. Han snappet opp, kjørte frem med ballen og fullførte 95 % av pasningene. Camp Nou sang navnet hans da han ble tatt av for en pust i bakken.

VERST: Arnaut Danjuma, Villarreal.

Du kan velge mellom Villarreal-spillere. Forsvaret slo seg av i første omgang, men mens de slapp inn tre, så Arnaut Danjuma mest malplassert ut. Spissen scoret et brak i seieren over Osasuna på mandag da han kom seg tilbake fra skade, men slet på Camp Nou. Emery var enig og dro ham av gårde i pausen.

Høydepunkter og bemerkelsesverdige øyeblikk

I forkant av kampen viser en trio av Barcelona-stjerner – Lewandowski, Alexia Putellas og Gavi – frem sine utmerkelser som ble mottatt ved Ballon d’Or-seremonien i Paris i 2022 mandag.

Putellas skrev historie ved å vinne Ballon d’Or Feminin for andre år på rad, og ble den første kvinnen til å vinne prisen to ganger siden den ble lansert i 2018. Gavi vant Kopa Trophy, prisen som ble gitt til den beste spilleren under 21 år. Lewandowski vant Gerd Muller-prisen for årets beste spiss.

Også før avspark hyllet begge sider Villarreals visepresident Jose Manuel Llaneza, hvis død ble annonsert før kampen.

Llaneza hadde vært i klubben siden 1994 og hadde tjent i forskjellige roller.

Etter kampen: Hva lederne, spillerne sa

Barcelonas Xavi Hernandez om resultatet: “Jeg synes vi spilte veldig bra. Vi trengte å reagere og skulle prestere i en stor kamp. Det var ikke en lett dag etter å ha tapt på Bernabeu og uavgjort mot Inter. Det er store forhåpninger til dette laget, det forventes mye. Vi gikk opp og viste karakter, god intensitet, god i forsvar og fremfor alt i angrep.”

Villarreals Unai Emery etter Llanezas død: “Jose Manuel startet dette prosjektet, før Roig-familien tok over. Jeg ønsket å dedikere en seier til familien hans, men det skulle ikke bli det. Det har vært to veldig intense år for meg med ham, og nyheter som dette påvirker deg alltid. Nå vi må tenke på søndag.”

Villarreals Manu Trigueros på Llaneza: “Vi slet med å tilpasse oss etter det som skjedde, bortgangen til Llaneza. Hvis vi spiller på stadioner som dette, er det takket være arbeidet hans. Han har vært fenomenal for denne klubben. Vi fant ut det mens vi spiste tidligere, og det var en stort slag. Han var veldig nær og alltid ved vår side. Klubben har vokst sammen med ham.”

Nøkkelstatistikk (levert av ESPN Stats & Information)

– Med sine to mål på natten (11 nå i LaLiga) er Lewandowski på 601 mål for klubb og land.

– Bare Manchester Citys Erling Haaland (56,3) har et bedre minutt-per-mål-forhold enn Lewandowski blant spillere med minst 500 minutter spilt på tvers av Europas fem beste ligaer denne sesongen.

Neste

Barcelona: Nok en hjemmekamp i LaLiga, denne gangen med Athletic Club på besøk på Camp Nou. Så tilbake til Champions League-handlingen da Lewandowski returnerer til Bayern München for første gang siden han dro i sommer.

Villarreal: Hjemme mot opprykk Almeria.