Shadow

Hvordan virker maurmiddel?

Hvis du plages av maur så er du ikke alene. Det skjer i hele Norge hele året. Om vinteren så plages folk av maur inne, men i sommerhalvåret er det både ute og inne. Løsningen på denne maurplagen er som regel rett bruk av maurmiddel. Så hva bør du bruke?

Det er i utgangspunktet tre ulike måter å bruke maurmiddel på.

Forgiftet åte

Det er forgiftet åte som er det de aller fleste kjenner til. Noen kjøper dette som mauråte på tube, mens andre kjøper dette som ferdig mauråte i engangs-lokkebokser. Det finnes også som et granulat (sandkorn) som skal strøes der maurene går.

Hele hensikten med forgiftet åte er at maurene skal spise åtet og ta det med seg hjem til tuen eller reiret sitt. Der vil maurene dele dette med de hjemmearbeidende maurene, og viktigst: med dronningen eller dronningene.

Giften i forgiftet åte fungerer ikke umiddelbart, men skal virke over lenger tid. Det er viktig at de aller fleste maurene spiser denne åten før giften får sin virkning. Spesielt viktig er det at dronningen får nok gift i seg. For når dronningen dør vil som regel maursamfunnet gå i oppløsning, og det er det du vil.

Det er viktig å legge merke til at ikke alle forgiftede åter er like. Ulike maur kan foretrekk en type smak over en annen. Derfor er det smartest, som Skadedyrproffen skriver på sin nettbutikk, at man helst prøver med to ulike forgiftede åter samtidig. De anbefaler Kvitt eller Swirr. Begge er kjempegode maurmidler, men det hender at maurene bare vil spise av den ene.

Derfor selger Skadedyrproffen maurmiddel i pakkeløsninger, slik at du kan finne ut hvilket av maurmidlene som fungerer best i ditt tilfelle.

Spraybokser

Maurmiddel som er på spraybokser er som regel bare insektssprayer. I de aller fleste tilfeller så er dette bare Permetrin, som er en kontaktdrepende og frastøtende gift. Det betyr at når du sprayer direkte på et insekt med en Permetrin spray, så vil insektet dø innen sekunder.

Ulempen med maur er at maks 5% av maurtuen kommer gående der du ser dem. Så hvis du dreper 5% så er fremdeles 95% av maurtuen intakt, og de vil komme tilbake.

Derfor anbefales det ikke å bruke Permetrin til annet enn to ting: Enten å spraye en “grense”, eller å gå i direkte angrep på et maursamfunn du finner og dreper alle med spray. Da må du spa opp maursamfunnet og spraye lag for lag av maur, inkludert dronningen.

Men Permetrin kan være fin for å lage en “usynlig grense”. Hvis du for eksempel oppdager at maur kommer gående over dørstokken din, så kan du spraye en strek foran dørstokken. Da vil du som regel se at maurne går frem til de treffer streken, og deretter vil de bøye av. Denne streken vil etterhvert fordunste, og da vil maurene gå der som normalt.

Vanningsmiddel

Vanningsmiddel er også kontaktdrepende, og det er et veldig billig maurmiddel. Det er et pulver som blandes ut i vann, og med fordel kan du ta det på en sprøyteflaske.

Når du da avslører et maurrede eller maurtue kan du da spraye lagvis nedover i reiret mens du graver det opp. Det fungerer like bra på stokkmaur, skogsmaur som på sukkermaur (sort jordmaur). Det fungerer også på andre mer sjeldne maurarter.

Det er veldig viktig at du ved bruk av vanningsmiddel er helt sikker på at du får behandlet hele reiret, og at ikke maurene klarer å rømme. Pass spesielt på at du får avlivet dronningen, eller dronningene hvis det er flere.

Dette er et veldig fint middel å bruke når du skal fjerne maur utendørs, som under steiner og i jord.

Husk at maur ute er en hjelper og ikke et skadedyr, så fjern kun maur som plager deg der du er til vanlig. Hvis du for eksempel får mye maur på verandaen så kan det være verdt å gjøre noe, men har du mye maur i kjøkkenhagen kan de kanskje være til mer hjelp en ulempe. De dreper ganske mange insekter, og de kan derfor kanskje være til stor hjelp for deg.