Shadow

Hva er tilleggsprogrammer? Hva lager agenter? Hvorfor lar klubbene det stå til fristdagen?


Har du noen gang lurt på hva som egentlig skjer i et overgangsvindu? Hva er tilleggsprogrammer? Eller hvor mye en agent får i provisjon når en spiller flytter klubber? Vår Q&A med Tor-Kristian Karlsen, en norsk fotballspeider og leder og tidligere administrerende direktør (CEO) og sportsdirektør i AS Monaco, svarer på disse og flere.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

Q. Hvor kommer pengene fra? Hvorfor kan fotballklubber bruke millioner på å signere en spiller?

EN. Betydelige mediekontrakter representerer størstedelen av inntektene for klubber i de største europeiske ligaene og overskygger i de fleste tilfeller andre (kommersielle) inntekter. Noen klubber har også eksepsjonelt velstående eiere – enten gjennom direkte private midler eller i form av forskjellige finansielle enheter som hedgefond, private equity eller til og med nasjonale suverene formuesfond (som Saudi-Arabia har gjort med Newcastle) – som ofte styrker overføringen utgifter i et forsøk på å spore klubben til suksess, og til slutt åpne nye lukrative inntektsstrømmer.

Men selv tilsynelatende rike klubber som Barcelona kan ha problemer (som forklart her.) De europeiske topplagene bruker fortsatt store penger, men UEFAs finansielle fair play (FFP) er designet for å prøve å jevne spillefeltet litt.

Q. Hvor mye av en spillers overgangssum går egentlig til en klubb? Hva er det typiske gebyret for en agent, og hvordan overføres pengene?

EN. Den største delen ender opp med klubben som spilleren drar fra, selv om det er vanlig at spillerens forrige klubb omskoler en andel av sin neste overgangssum. Størrelsen på dette varierer fra hver overføring, men et kutt på 10-20 % av neste gebyr er ganske normalt (vanligvis beregnet på grunnlag av fortjenesten fra overføringsgebyret i stedet for hele beløpet.)

For spillere som er 22 år eller yngre, skal det også betales en solidaritetsbetaling på 5 % av den totale overgangssummen. Solidargebyret fordeles deretter – av destinasjonsklubben – mellom klubbene som hadde registreringen av den nye signeringen mens spilleren var mellom 12 og 22 år.

Agenter avlønnes forskjellig over hele Europa og utenfor. I enkelte land kan de motta opptil 15%-20% av en spillers lønn (eller overgangssummen), mens andre steder har mer rigid lovgivning på plass som ikke tillater betalinger på mer enn 5%-7% til agenten .

FIFA er i mellomtiden, som svar på at klubber over hele verden betaler over 500 millioner dollar i mellomleddsgebyrer i 2020 (et år der overføringsutgifter ble kompromittert av covid-19-pandemien), satt til å begrense mellomleddsutgifter til maksimalt 10 % av overgangssum (når du representerer klubben) og 3 % av en spillers lønn (når du representerer spilleren.)

Pengene fra en spillers overføring overføres mellom de to klubbens offisielle, tildelte bankkontoer – som angitt i FIFA TMS (Transfer Matching System).

Q. Hva er eksempler på noen tillegg til en avgift? Og hvorfor er de inkludert i tilsynelatende alle overføringsavtaler nå?

EN. Tillegg er tilleggsbetalinger som starter når et bestemt mål er nådd. Målet kan være at spilleren vinner trofeer, kvalifiserer seg til Europa eller når et bestemt antall opptredener for den nye klubben. Dette er de vanligste eksemplene, men andre mer kreative ideer – innkallinger til landslag, scoret mål eller til og med å vinne Ballon d’Or – kan også havne i overføringsavtalene. Og det er ingen grense, noe som betyr at da Bayern München signerte en 18 år gammel Renato Sanches fra Benfica for innledende €35 millioner i 2016, ble tilleggene (inkludert om han ble kåret til Årets verdenslag eller FIFA World) Årets spiller) gjorde den totale avtalen verdt €80 millioner.

Tillegg er vanligvis et middel for å jevne ut ting rett på slutten av forhandlingene når de to partene er nær nok til å bli enige i prinsippet, men ikke helt nær nok til å avslutte avtalen.

Q. Hva slags bonusutbetalinger får spillere vanligvis?

EN. På det høyeste nivået er bonusutbetalinger vanligvis resultatrelaterte: spilte kamper, vunnet kamper, scoret mål osv. Mens noen klubber opererer med et strengt, lagdefinert bonussystem, er andre tilbøyelige til å tilby ytterligere vilkår eller den odde fordelen å gi. en stor-navn signering ekstra glad.

Spillerne blir tatt godt vare på av klubbene sine, med spillerforbindelsesoffiserer som håndterer mye av deres personlige virksomhet som å finne hus, skoler til barna sine eller til og med fikse vindusviskere. Så når de først er en del av troppen, er det ikke mye de trenger å fokusere på utenfor banen.

– Karlsen: Hvordan klubber signerer spillere i løpet av 24 timer på fristdagen
– Karlsen: Overføringer på 100 millioner euro er tilbake denne sommeren
– Deadlinedagens villeste sagaer: Mbappe, Robinho, faksmaskinkaos

Q. Hvilken rolle spiller administrerende direktør, leder og styre i å rekruttere en spiller? Og hvem er noen av nøkkelpersonene bak kulissene?

EN. Ideelt sett bør valget — fra den første spotting og speiding av spilleren, til å be om initialisering av signeringen — gjøres av hovedtreneren, speiderstaben og sportsdirektøren (der en slik rolle er på plass). starter normalt arbeidet når økonomi begynner å komme inn i rammen (selv om forberedende forhandlinger vanligvis håndteres av sportsdirektøren), mens styret eller eieren vil ha det siste ordet for å godkjenne flyttingen.

Det er tonnevis av andre personer involvert under prosessen, med advokater og agenter som gransker kontraktene i sluttfasen av avtalen, pluss mange klubbstøttepersonell som gjør sitt. Selv om overføringsavtaler og personlige kontrakter blir gradvis standardiserte i disse dager, er det alltid små detaljer som skal skjæres ut – for eksempel ordlyden i teksten eller å løse små tekniske saker.

Mens papirene forberedes, vil klubbens medisinske team utføre et omfattende arbeid på stedet sjekk på den potensielle signeringen (har allerede kontrollert sin tidligere skaderekord.) Alt i orden, vil klubbens medie- og kommunikasjonsansvarlige sørge for en jevn (og helst glatt) presentasjon av den nye signeringen, vanligvis på sosiale medier til å begynne med.

Q. Hvor lang tid kan klubber bruke på å speide en spiller før de bestemmer seg for å signere dem?

EN. På det høyeste nivået blir spillere i økende grad signert på baksiden av en stiv, langvarig prosess som innebærer måneder med foreløpig speiding med målet å ha vært på både korte og lange lister. I visse tilfeller kan en spiller til og med ha blitt oppdaget år før, med regelmessige kontroller – fysisk speiding, dataanalyse og via videostrømmer.

I andre scenarier kan det oppstå muligheter på grunn av skader eller en endring av prioriteringer (en plutselig avgang er en vanlig årsak.) Disse tilfellene kan nødvendiggjøre en justering av en klubbs strategi, og sett bort visse elementer av den foretrukne. modus operandi å bevege seg raskt. Selv da ville imidlertid spilleren nesten uten unntak ha dukket opp på speiderlagets radar på et tidspunkt. Selv om de kanskje ikke har gjennomgått alle standard speidertrinn, vil en omfattende dokumentasjon om spilleren i de fleste tilfeller allerede være på plass.

Q. Hva er det vanskeligste når det gjelder overføringsforhandlinger?

EN. Å forhandle overgangsgebyrer med klubbene (med mindre det er en frigjøringsklausul) og lønn med spilleren utgjør de største utfordringene. I prinsippet bør man være villig til å gå bort fra enhver forhandling, men hvis mål nr. 1 har signalisert intensjonen om å melde seg inn i klubben din – og en avtale med den andre klubben kan også være gjennomførbar – kan det bli mulig å avslutte avtalen. kostbare, med krav som øker nesten fra time til time.

Språkbarrierer kan komme inn for å spille, men spilleren sørger vanligvis for at de er representert av noen som kan gjøre seg forstått internasjonalt. Ting som å løse skattespørsmål kan være vanskelige, men i de fleste tilfeller er det først og fremst spillerens bekymring mer enn klubbens og de fleste agenter på høyt nivå ville ha tidligere erfaring eller en dyp kunnskap om sakene som er for hånden.

Q. Hva er noen av de viktigste årsakene til at en overføring faller gjennom?

EN. I dag vil ekstremt få overføringer noen gang bli satt i fare på grunn av langsom eller inkompetent håndtering av papirarbeid. Alle internasjonale overføringer lastes opp til FIFAs eksepsjonelt enkle og praktiske TMS og registreringsdokumentene lastes enkelt opp til de nasjonale FAene digitalt. Dessuten, i løpet av årets to overgangsperioder, ville klubbansatte (og FA-er) være i beredskap for å håndtere innkommende papirarbeid eller være klar for de fleste eventualiteter.

David de Gea kan være glad for å vite at dagene med defekte faksmaskiner er talte! Når en overgang går i stykker, er det hovedsakelig penger – spilleren eller klubben, eller i noen få tilfeller agentens honorar, som ikke blir enige om tallene – eller en plutselig holdningsendring fra en av de tre partene. I sjeldne tilfeller kan det også være noe i spillerens medisin som en klubb ikke er fornøyd med.

spille

1:59

Gab Marcotti og Rob Dawson oppdaterer om Cristiano Ronaldos fremtid etter at han ble liggende på benken for Manchester Uniteds seier mot Liverpool.

Q. Hvorfor velger noen klubber å si opp en spillers kontrakt tidlig – som Arsenal med Pierre-Emerick Aubameyang? Er det bedre for dem i det lange løp?

EN. I de fleste tilfeller handler det om å få spilleren ut av bøkene da oppsigelsesoppgjøret ofte er betydelig lavere enn den totale utestående lønnen dersom kontrakten ble stående for å løpe ned. Spesielt med en spiller på en utløpende kontrakt — med utelukket forlengelse — kan det være bedre å godta en tidlig avslutning hvis hovedtreneren har gjort det klart at spilleren sannsynligvis ikke lenger vil spille, eller oppfattes å ha en negativ innflytelse på laget.

Sp. Hvorfor lar noen klubber det så sent til fristdagen for å gjøre forretningene sine?

EN. Det er flere grunner. Plutselige skader eller avganger – der klubben mottok et tilbud som er for fristende til å avslå (igjen, spesielt aktuelt når spilleren er i det siste kontraktsåret) – kan utløse overganger i siste liten. Selv om det kanskje ikke er i tråd med klubbens langsiktige strategi eller beste praksis, kan det å starte sesongen dårlig også tvinge frem noe siste liten aktivitet i overgangsvinduet. Så mye som det kan være en dyr måte å papir over sprekkene, er det å bli sett for å styrke laget ofte den eneste måten å blidgjøre misfornøyde fans eller media som stiller spørsmål ved klubbens ambisjoner.

Visse muligheter kan også oppstå rett på slutten av et overgangsvindu, med tidligere utilgjengelige spillere som plutselig er åpne for å bli med på grunn av tidligere uforutsette omstendigheter, eller som et resultat av “overføringsdominoer” andre steder. Noen klubber – spesielt de som ikke er desperate etter å la en spiller forlate – vet at de sannsynligvis vil få en høyere overføringssum ettersom fristen nærmer seg, så vil bare begynne å lytte til tilbud med bare en dag eller to igjen . På den andre siden av medaljen kan en klubb føle at det er lettere å legge press på en annen klubb eller spiller ettersom tiden tikker ned, slik at de kan ende opp med en billigere avtale enn om de hadde gjort et trekk måneder tidligere.Kilde