Shadow

Hockey IQ: Trening av hjernen for dagens spill


“Vi fant ut at å fokusere mindre på mål eller ytelse og mer på forbedring fjerner mye av stresset og angsten.”

Fifty-fifty visjon, rask behandling, forventning og rask beslutningstaking.

Dette er nøklene til å utvikle en høy hockey IQ, ifølge Minnetonka High School gutter hovedtrener Sean Goldsworthy.

Hockey IQ, sier han, er like viktig som fart, styrke og stavferdigheter i dagens spill.

“Spillet vårt belønner spillere som kan tenke og tenke raskt,” sa Goldsworthy, som førte skippers til deres første statstittel noensinne i 2017-18. “Og problemløsere har en klar fordel.”

Goldsworthy liker at lagene hans spiller i et høyt tempo som holder motstanderne ute av balanse og et skritt bak.

“Vi snakker om å være på høyhastighetsinternett, ikke oppringt,” sa han.

For å virkelig lykkes i hockey, må spillere utvikle seg på tre måter: på isen, på isen og kognitiv. Vektleggingen av kognitiv trening er relativt ny, sa han, men det kan utgjøre en stor forskjell når det gjelder å forberede idrettsutøvere på et utviklende spill som er raskere og dyktigere enn noen gang.

Her er noen måter unge spillere kan trene hockeyhjernene sine på.

Se Hockey med et formål

Goldsworthy’s lærte de fineste punktene med hockey mens han så kamper sammen med sin far, Bill Goldsworthy, som spilte nesten 800 NHL-kamper, inkludert 10 sesonger med North Stars.

“Han ba meg se på spillere som Neal Broten, og på vei hjem spurte han meg om skiftene hans gjennom natten,” sa Goldsworthy. «Du lærte å se kampen fra en speiders perspektiv, med fokus på én spiller og hvordan de beveget seg med og uten pucken, hvordan de genererer plass, hva deres oppgaver kan være i spesifikke situasjoner og i overganger. Det var en flott måte å lære spillet på.»

Goldsworthy oppfordrer spillerne sine til å se hockey på samme måte.

“Vi er heldige i Minnesota som har muligheten til å se hockey på høyeste nivå med jevne mellomrom,” sa han. “Spillere har en tendens til å modellere spillet sitt etter noen de kan forholde seg til – forsvarsspillere ser på forsvarsspillere, angripere ser fremover, målvakter ser på målvakter, og så videre. Det er en god måte å plukke opp positive vaner, kroppsspråk og væremåte. Vi oppfordrer dem til å fokusere på spillere som har en lignende rolle på laget.»

Trene hockeyhjernen

Å trene hjernen krever øvelse, repetisjon og å bli mer komfortabel i høystresssituasjoner. Hos Minnetonka legger Goldsworthy og hans stab vekt på mentale ferdigheter som å forutse skuespill før de utvikler seg, ta raske beslutninger og behandle informasjon raskere.

“Vi tror virkelig på forventningsferdigheter, og en stor del av det er å dele oppmerksomheten din – å ha evnen til å fokusere på to forskjellige ting samtidig (det Goldsworthy kaller “50-50 visjon”), behandle flere informasjonskilder og tenke raskt, ” han sa. «I praksis prøver vi å skape så mye konflikt som vi kan, og få dem til å ta så mange beslutninger på så kort tid som mulig. Ved å gjøre det vil de bli mer komfortable i et miljø med høyt tempo og høyt stress. Eldre treningsmetoder lå tungt for pucken. Jeg tror det er viktig, men siden over 95 prosent av spillet spilles uten pucken, må du heve andre områder av spillet ditt også.»

Tid og rom

Ifølge Goldsworthy vet de fleste unge spillere hva de skal gjøre på isen, men de har ikke nok tid til å gjøre det. Hans tilnærming tar sikte på å hjelpe spillere med å kjøpe mer tid.

“Spillet handler egentlig om tid og rom,” sa han. “Vi prøver å forbedre ferdighetssett som skøyter, stickhandling og pasninger, men økende tid og plass kan virkelig skille spillere og gjøre laget bedre.”

“Vi fokuserer på de små detaljene i hver øvelse for ikke å overvelde dem, øvelser med kontinuerlig bevegelse,” forklarte Goldsworthy. “For eksempel er det en flytøvelse der spilleren må gå fra angrep til forsvar i en overgangssituasjon. Vi vil fokuser på ett eller to vektpunkter og arbeid med å spille og ta avgjørelser raskere, for eksempel å motta pucken på forehand eller backhand eller gi indirekte pasninger fra brettene eller lage strekkpasninger, avlesninger på sekundært nivå i stedet for første lesning, til vi kommer til et punkt hvor beslutningsprosessen blir naturlig, og spillerne slipper å tenke på det.

«De vil gjøre feil som går fort, og det er greit. Men når de først ser fordelene ved å kjøpe seg det ekstra sekundet eller to, skjønner de at det er verdt innsatsen.»

Teknologi kan skape en fordel

Goldsworthy og teamene hans bruker det datamaskinbaserte IntelliGym-teknologiprogrammet for å bygge disse kognitive ferdighetene. Programmet ser ut og føles som et videospill, men trener spesifikt de mentale komponentene som kreves for å spille et faktisk hockeyspill.

IntelliGym, som også brukes av USA Hockeys nasjonale lagutviklingsprogram, passer best for spillere mellom 12-18 år. Trenere og foreldre har også tilgang til detaljerte fremdriftsrapporter.

Goldsworthy inkorporerer IntelliGym i Minnetonkas treningsplan bare én eller to ganger i uken, for 30-minutters økter.

«Konseptet er å trene idrettsutøverens hjerne til å tenke raskere. Det er som å skrive venstrehendt når du er høyrehendt. Å trene hjernen din til å jobbe på en annen måte skaper stort fokus og oppmerksomhet,” sa Goldsworthy. “Men det er ikke et videospill. Det er en kognitiv treningsplattform, så idrettsutøvere må være modne nok til å håndtere en viss mengde frustrasjon og læring.»

Endre spillet

Ved å kombinere on-ice, off-ice og kognitiv utvikling for spillerne sine, søker Goldsworthy å skifte spillet fra et transaksjonsmiljø – som belønner individuelle prestasjonsmålinger som mål eller assists – til et transformasjonsmiljø, som verdsetter involvering og forbedring.

“I et transformasjonsmiljø har hver spiller verdi,” sa Goldsworthy. «Det handler like mye om å gi som det handler om å få. Så uansett hva du bringer til bordet, vil vi som trenere respektere og belønne. Vi fant ut at å fokusere mindre på mål eller prestasjoner og mer på forbedring fjerner mye av stresset og angsten.»Kilde