Shadow

Før-VM, ser tilbake på de beste


Da Nike avslørte uniformene forrige uke for USAs herre- og kvinnelandslag for de kommende verdenscupturneringene, varierte svarene fra dempet til grenseoverskridende mytteri.

For å oppsummere: Hjemmesettet for Qatar 2022 er en ensfarget hvit skjorte med noen utskjæringer i hals og ermer, mens bortemotparten er en abstrakt og rotete blanding av to blåtoner. Det vil si at du ikke går glipp av mye.

En del av tilbakeslaget til draktene stammer fra at de amerikanske lagene har båret noen ganske minneverdige på fotballens største scener, selv om det ikke er et signaturutseende a la Frankrikes. Maillots BleusArgentinas Albiceleste eller Brasils Canarinho.

Men uansett grunn (det minimale utseendet er fortsatt inne, bekymring for at mennene ikke kvalifiserer seg igjen, eller kanskje en egentlig skarp passform er under wraps frem til 2026-turneringen?), kommer årets versjon langt fra noe samleobjektverdig.

Ikke desto mindre stopper det oss ikke fra i det minste å mimre og gå inn i vei-tilbake-maskinen (eller i det minste til 1991) for å rangere de beste amerikanske draktene som noen gang er tatt på.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)


10. “Fantastiske fire” | VM 2019

Drakten som hevdet USWNTs fjerde verdenscupstjerne til toppen. Inspirert av 1999-siden startet denne versjonen den nylige trenden med hvite hjemmesett med diskrete aksenter rundt kragen og ermene.

Det er ærlig talt ikke mye forskjellig fra det vi har sett i det siste, men å vinne (og fotogene øyeblikk) kurerer alt. Vi husker alle Megan Rapinoes store holdning med de utstrakte armene etter hennes to mål mot Frankrike i VM-kvartfinalen 2019. Bare for det er det verdig.


9. “Hva kunne ha vært” | VM-kvalifiseringen 2018, USWNTs 500. seier

Gradientfargegangen til stolpene gir en følelse av en usynlig diagonal ramme, som USA har brukt effektivt tidligere (som vi skal merke senere). Men her er tingen: denne vil sannsynligvis best bli husket som drakten som ville blitt brukt på verdensmesterskapet i 2018, og som sådan er det vanskelig å assosiere det med noe mer enn en forlenget tilbakestillingsperiode for USMNT.

For kvinnene ble den slitt over Portugal i en vennskapskamp i 2018 for troppens 500. seier gjennom tidene.


8. “Kålstripene” | 2007 Copa America

Et eksempel på hvordan selv det vanlige “stjerner, sashes and stripes”-motivet også kan fornyes. Gir kombinasjonen av kongeblå og tynne nålestriper en “1970-talls fritidsdress møter New York Yankees”-stemning? Ja, men vintage-følelsen og solide hvite krager passer godt, spesielt når de tas på med den røde, hvite shortsen.

At den kun ble brukt på Copa America i Venezuela i 2007, hvor USMNT var et av gjestelagene, gir det også litt lokke.


7. “Old School Red” | Vennskapskamp i 2006 mot Latvia

Rødt har av og til dukket opp som hovedfargen på det amerikanske utseendet, noe som gjør at settene kan sprette mer. I dette eksemplet ble den brukt én gang i en utvisningskamp før verdensmesterskapet i 2006, men det gamle emblemet, floppy-kragen og tofargede rammen kunne lett vært høydepunktet for en tidlig turneringsavslutning.

Hele “Don’t Tread on Me” slangehylselappen ser imidlertid ut som et siste-sekund tillegg.


6. “Bloodied Sidebar” | VM 2006

Hvis dette hadde blitt koblet sammen med drakten ovenfor på 2006-turneringen i Tyskland, kunne ting kanskje gått annerledes for Brian McBride og USMNT.

Designmessig føles det skjevt ettersom stengene utenfor midten ser ut som en stropp av en kjeledress eller kanskje tysk lederhosen. Men siden den ble båret i en minneverdig og heftig 1-1-uavgjort mot de endelige mesterne Italia (deres eneste skavank på vei til trofeet), har den en plass her.


5. “Retro Sash” | VM 2010

Det er kanskje ikke engang USAs beste rammedrakt, men som i forrige VM-syklus, dykket Nike direkte inn i landets fotballhistorie og hyllet 1950-troppen som kjent uavgjort mot England. At USMNT tegnet de tre løvene en gang til 60 år senere i Sør-Afrika, forsterket bare dette utseendets mystikk.

Den mørkeblå-til-obsidian-bakgrunnen med en sentrert, symmetrisk sash på en kjølig Rustenberg-natt? Ganske ikonisk.


4. “Reverse Waldo” | 2017 Gold Cup

Navnet vil gi mening senere, men dette er nok et VM-verdig utseende som i stedet ble vist frem andre steder.

Noen ulemper ved designet: tallene virker overlagrede og de hvite stjernene på skuldrene ser ut som en glorete epaulett. Men det fornyede emblemet med det bøyle-utseendet, som ble brukt flere år tidligere med suksess, er en av de som lett kan være en signatur og identifiserbar mal for de amerikanske lagene.


3. “Bombepopen” | 2014 World Cup (USMNT), 2015 World Cup-kvalifisering (USWNT)

Det var en rekke følelser da denne skjorten falt, og ikke bare fordi den ligner den minst kjøpte varen fra en isbil.

Gikk Nike tom for elektrisk rødt stoff da det startet på brystet og skuldrene? Kanskje, men de lyse fargene og de blokkerte lagene var en uventet velkommen oppfriskning etter år med nostalgidrevet utseende.

Det er noe man ikke kan gå glipp av – visuelt og bokstavelig talt – og skiller seg alltid ut blant folkemengdene på kamper i USA.


T-2. “Denim” og “The Things to Come” | Verdensmesterskapet i 1994 (USMNT), verdensmesterskapet i 1991 (USWNT)

Disse to Adidas-klassikerne fortjener anerkjennelse, ikke bare for designen deres, men for det de gjorde for sporten i landet. For menn, de strukket startjakke-aktige stjernene på en steinvasket denim-inspirert bakgrunn som ble brukt under verdensmesterskapet i 1994, fremmet sportens popularitet ytterligere (eller kanskje det var alle de fantastiske frisyrene).

Tre år tidligere tok kvinnene sine første av nå fire verdenstitler, og slo Norge under den første turneringen i Kina. Varemerket Adidas tre barer er hovedtrekket her, men deres posisjonering i et diagonalt, nesten sash-utseende hjelper de blå og røde blokkene til å sprette ut.

Det skader ikke at du har så mange banebrytende legender her også.


1. “Waldo” | 2013 Gold Cup (USMNT), OL 2012 (USWNT)

Å bli kjent under tittelkarakteren til en serie bøker som sannsynligvis vil bli funnet på tannlegens venterom – og fortsatt topper listen – sier noe.

De ikoniske settene fra hele verden har alle en signaturpalett, farge, noe. For USA, hvorfor kan det ikke være bøyleutseendet?

Som sett her, balanserer den hvitt og fargen for at den skal fungere som enten hjemme- eller bortedrakt. Den spiller av nasjonalfargene uten å være bare en kopi av flagget. Det er unikt fordi ikke mange lag der ute går horisontalt. Det bare fungerer.Kilde