Shadow

Er hytta plaget med stokkmaur?

Hytta er et vanlig sted for stokkmaurangrep. Et angrep kan dessverre ødelegge hele bygget. Nedenfor er noen gode tips for å bli kvitt og kontrollere stokkmaur på hytta.

Hytteeiere sliter hver sommer med å bli kvitt stokkmaur. Over hele Norge har skur, dekk og til og med køyehus blitt ødelagt av tømmermaurkolonier.

Kjenne igjen stokkmaur

Stokkmaur blir ofte identifisert som store, svarte maur som liker å hekke i fuktig tre som er i forfall, selv om størrelsen på en maur avhenger av dens rolle i kolonien. Dette er de kvinnelige dronningene som har dukket opp for å søke en make og finne et nytt sted å starte en ny koloni. En heldig hann er den med vinger som parer seg med dronningen, så de er de mindre, vingeløse. Avhengig av hvor mye arbeid de må gjøre, kommer arbeidsmaur i en rekke størrelser. Mange fugler samler mat, mens andre tar vare på eggene eller forsvarer reiret.

Noen blander sammen stokkmaur og skogsmaur. Skogsmaur er en ønsket maur å ha i hagen og skogsområdet rundt hytten, så den trenger du ikke frykte. Her er en artikkel om stokkmaur versus skogsmaur.

Stokkmaursesongen

En kort vinter eller en usedvanlig varm vår kan føre til at svarte stokkmaurs topp kommer tidligere enn vanlig.

Aktivitet

Stokkmaur bygger omfattende reir i råtnende, fuktig tre. De beste stedene å finne dem er døde tømmerstokker eller gamle stubber. En forfalt trestruktur i hytta vil gjøre et perfekt hjem for stokkmaur.

Om våren kan du se flygende stokkmaur. Hanner og hunner parer seg. I ferd med å avle, slipper hunnen vingene og oppsøker et passende sted for å etablere en ny koloni.

Hvis hytta din er infisert av stokkmaur, hvordan kan du finne det ut?

Stokkmaur som flyr rundt i hytta om våren kan være en indikasjon på at reiret er der. Dette må stoppes når du ser det.

Arbeidsmaurene som bringer mat til kolonien kan også observeres når de følger dem. Disse maurene spiser en rekke insekter, levende eller døde, og tiltrekkes også av søtsaker.

Stokkmaurene som bringer de hvite eggene eller larvene inn i hytta er et spesielt dårlig tegn. Reiret flytter fra bushen til hytta di. Det kan være et hovedreir eller et satellittreir som settes opp som barnehage.

Arbeidsmaurene som bærer døde insekter indikerer at reiret sannsynligvis allerede er i hytta.

Et stokkmaurreir består av et nettverk av tunneler som er innarbeidet i treverket. Gjennom hele tunnelene er det en jevn og ren overflate. Sagflis blir ofte fjernet og kastet på ett sted. Tilstedeværelsen av sagflis inne i hytta kan indikere tilstedeværelsen av stokkmaur.

Er det mulig å bli kvitt stokkmaur?

Hvis stokkmaur har flyttet inn i hytta, er det viktig at de utryddes for å unngå skader på bygget.

Maur agn og insektmiddel

Plasser maurfeller og flytende mauragn eller pulver rundt hytta i områder du ser mest aktivitet. Feller og flytende agn kan også plasseres utenfor hytta på de punktene du ser stokkmaur komme inn. Dette skjer vanligvis rundt hjørner, da maur vanligvis klatrer i støttestolpene. Når maurene flytter inn i hytta, prøv å spore dem tilbake til reiret de forlater. Hvis du sprøyter insektmidler for å drepe maur, ikke spray produktene i nærheten av agnene.

For å forgifte arbeidsmaurene brukes matlokk. Giftignet blir faktisk brakt tilbake til kolonien av arbeidermaurene. Denne prosessen kan ta flere uker.Du må være på vakt og kontinuerlig fylle på agnet i områder der stokkmaurene er aktive og spiser. Du kan lese mer om middel mot stokkmaur her.

Fjerne stokkmaur

For å unngå å kjempe mot stokkmaurene hvert år, finn og ødelegg reiret. Å erstatte det råtne treet der de lager reiret er den beste måten å eliminere en koloni med stokkmaur. Siden kolonien har vært der i mange år og hytta er i dårlig stand, må du bare prøve å kontrollere maurene hvert år. Ellers er det på tide å bygge en ny hytte.

Ved bør oppbevares langt unna hytta, og gamle stubber bør fjernes, da de er ideelle steder for stokkmaur.

Det foreslås å lagre overflødig konstruksjonstre borte fra hytta på en forhøyet overflate for å opprettholde lav fuktighet i treverket.