Shadow

Chelseas Graham Potter har problemer å løse, men kan lære av David Moyes og Brendan Rodgers


Graham Potter vil ta ansvar for Chelsea for første gang i onsdagens Champions League gruppe E-oppgjør mot FC Salzburg på Stamford Bridge, men etter å ha tatt sin første treningsøkt og levert misjonserklæringen til sitt nye lag, er den brutale virkeligheten i elitefotball at de fleste av Potters spillere vil allerede ha dannet seg en mening om sin nye sjef før de spiller et spill under ham.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

47-åringen, ansatt som manager forrige uke etter Thomas Tuchels oppsigelse av den nye Chelsea-eieren Todd Boehly, har like sannsynlig gjort et positivt inntrykk i garderoben enn et negativt. Tross alt, i sine tidligere jobber i Brighton, Swansea og den svenske klubben Ostersunds FK, skapte Potter et rykte som en av de flinkeste trenerne i spillet – en taktisk tenker som bygger lag som spiller spennende, angripende fotball og presterer over all forventning.

Men selv om utnevnelsen hans som Chelsea-manager utvilsomt er et løft for omdømmet til engelske trenere – ikke glem, ingen engelsk manager har vunnet Premier League, mens Liverpools Joe Fagan var den siste engelske sjefen som vant europacupen/mesterligaen. i 1984 — det er også en rekke synlige røde flagg Potter må adressere hvis han skal gjøre en suksess med jobben, og det ville være naivt å antyde at Boehlys solide støtte gir ham beskyttelse mot eventuelle stormer fremover. Bare spør David Moyes hvor mye beskyttelse hans seksårskontrakt i Manchester United ga da resultatene gikk imot ham og han ble sparket i løpet av et år.

Det første røde flagget heves i det øyeblikket en ny manager går gjennom døren og møter spillerne sine for første gang. Meldingen er avgjørende, og Potter gikk inn i et omkledningsrom stablet med spillere som har vunnet verdenscup, Champions League og Premier League trofeer; uten å kunne matche den suksessen selv som verken spiller eller trener, har han allerede å gjøre med et skeptisk publikum.

– Chelsea ansetter Potter fra Brighton for å erstatte Tuchel
– Kilder: Chelsea vil ha sportsdirektør før VM

Det han oppnådde i Brighton – 42 seire på 135 kamper og holde dem i Premier League i fire sesonger, med klubbens høyeste plassering noensinne på 9. siste kampanje – vil telle lite i Chelsea fordi han har å gjøre med spillere som har langt større forventninger de han jobbet med på Amex Stadium.

Dette kan virke hardt, men Moyes hadde det samme problemet da han etterfulgte Sir Alex Ferguson i Man United, og han reiste øyeblikkelig tvil blant sine nye spillere ved å fortelle dem at han ville gjøre laget bedre ved å gjøre troppen fittere. Elitespillere ønsker alltid å forbedre seg og vinne; Potters meldinger må være i stand til å overbevise garderoben om at han kan ta laget og spillerne til et nytt nivå.

Det samme gjelder trenerne hans. Moyes holdt seg lojal mot Everton-staben i United, og jobbet med trenere som aldri hadde trent et lag i verdensklasse, og de klarte ikke å inspirere eller motivere spillerne på Old Trafford. Potter har tatt fem medlemmer av sin Brighton-stab til Chelsea, inkludert assistent Billy Reid, den tidligere Hamilton Academical-manageren, noe som er et dristig trekk med tanke på dybden av storklubberfaring og talent i troppen hans i Chelsea.

spille

1:29

Steve Nicol forklarer hvorfor han mener Chelsea bør målrette Graham Potter for å erstatte Thomas Tuchel.

Brendan Rodgers tok ansvaret for Liverpool i 2012 med en lignende karrierebane som Potter – hans tidligere jobber var i Watford, Reading og Swansea City – men han var i stand til å lykkes der Moyes mislyktes i United fordi han arvet et garderobe som ikke var noe. lenger vant til å vinne. Da han kom, hadde Liverpool bare vunnet ett trofé på seks år, og troppen trengte en gjenoppbygging. Rodgers møtte ikke den typen motstand som Moyes møtte og som Potter også kan komme over med spillere som for mindre enn 18 måneder siden vant Champions League med Chelsea.

Rodgers fikk tid til å gjøre endringer i Liverpools lag og spillestil, og han leverte nesten Premier League-tittelen i 2014. Jurgen Klopp har helt klart tatt Liverpool til et annet nivå siden han erstattet Rodgers i 2015, men Rodgers-tiden var en suksess i at han satte Liverpool på kurs for å vinne igjen. Han gjorde også Liverpool bedre til tross for feil gjort av klubbens eiere på den tiden. Fenway Sports Groups tok eierskapet av Liverpool 18 måneder før Rodgers kom, og de lærte fortsatt på jobben, spesielt når det gjaldt spillerrekruttering, da den nye manageren ble utnevnt.

Potter har et lignende problem å håndtere i Chelsea. Boehly har bare drevet klubben siden mai, og LA Dodgers medeier hadde tilsyn med en stor sommerbruk på 271 millioner pund, som brakte inn store navn som Raheem Sterling og Kalidou Koulibaly, men forlot klubben uten en midtspiss etter kampen. avganger til Romelu Lukaku og Timo Werner.

Etter å ha brukt så mye i ett vindu, vil regler for finansielt fair play begrense Chelseas pengebruk i januar og neste sommer, noe som betyr at Potter må jobbe med et lag som uten tvil er ubalansert og utvilsomt underpresterende i månedene fremover. Alle trenere vil ha spillere som kan passe deres krav, og mange liker yngre spillere som er mer tilbøyelige til å være mottakelige for endringer og nye metoder, men Potter sitter stort sett fast med det han har.

Allerede, med en uerfaren ny eier og en gruppe erfarne spillere med vellykkede karrierer, har Potter betydelige problemer å overvinne.

Under tidligere eier Roman Abramovich hadde Chelsea en tendens til å utnevne det beste eller største navnet tilgjengelig som manager. Spillerne og fansen ble vant til at slike som Jose Mourinho, Carlo Ancelotti, Antonio Conte og Tuchel styrer laget, så han ansetter Brighton-manageren – en trener med kun den svenske cuppen på CV-en – hvis spillerkarriere stort sett ble brukt i Englands lavere ligaer, er en klar kursendring av de nye eierne.

Potter er uten tvil en talentfull trener og stigende stjerne i ledelsen, men de nye spillerne hans vil ikke gi ham tid til å gjøre dem bedre. De vil forvente å bli imponert fra dag én, og han vil møte motstand fra de som ikke kjøper seg inn i metodene hans. Det er det samme for enhver manager på alle nivåer, men i en så stor klubb som Chelsea kommer tålmodighet bare med resultater, og Potter kan ikke kaste bort tid når det kommer til å levere seire på banen.Kilde