Shadow

Brasil er sterke VM-favoritter, så hvorfor er Tites lagutvalg så uberegnelig?


Brasils rekord forrige sesong gir imponerende lesning: 10 seire og tre uavgjorte, med 30 scorede mål og bare fire innslupne. Det kan da tenkes at laget ville seile i det roligste farvann i oppbyggingen til verdenscupen.

Men trener Tite gjorde noen bølger med sitt siste lagvalg før Qatar til denne månedens vennskapskamper mot Ghana og Tunisia. Det er noen overraskelser – og hva de faktisk betyr er åpent for tolkning.

Det er kun én høyreback i 26-mannstroppen, uten plass til Dani Alves. Betyr dette at veteranen ikke har noen sjanse til å ta flyet til Qatar? Nesten absolutt ikke. Mangelen på en back-up til Danilo viser at døren fortsatt er åpen for Alves. For disse kampene er det noen få midtstoppere, spesielt Eder Militao, som kan gå over til back om nødvendig.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

I hans alder trenger Alves å være i topp fysisk form, noe som ikke er tilfelle etter hans nylige flytting til Mexico. Han får tid til å komme opp i den tilstanden som kreves.

Reserve venstreback-sporet er også en hodepine. Alex Sandro er førstevalg. En innenlandsbasert spiller, Guilherme Arana, var i pole position for reservespillet, men pådro seg denne uken en alvorlig skade, og utelukket ham fra verdenscupen. Alex Telles har kommet inn med Renan Lodi utelatt.

Det er en skuffelse også for Philippe Coutinho, tradisjonelt sett en favoritt til trener Tite. Han har tapt mot Everton Ribeiro fra Flamengo, tilbakekalt etter lagets siste løp med utmerkede resultater. Betyr dette at Ribeiro nå ligger foran i jakten på en verdenscupplass? Eller er dette bare en test, en siste sjanse for spilleren til å vise at han kan bringe klubbformen til landslaget? Bare tiden vil vise.

Ytterligere tre Premier League-spillere kan godt være skuffet – og i tilfelle av et par av dem, kanskje til og med mystifisert. Dette er Arsenal-trioen av Gabriels: Magalhaes, Martinelli og Jesus, alle navngitt i den siste troppen, alle ekskludert nå. Hva er meningen med dette?

Med sin venstrefot og sine lederegenskaper hadde Gabriel Magalhaes sett ut som en lås for den fjerde midtstopperen. Men det er første oppfordringer for to Italia-baserte spillere, Bremer fra Juventus og Ibanez fra Roma. Magalhaes har ennå ikke hatt mulighet til å spille, men han har vært en del av troppen.

Har Magalhaes definitivt blitt forbigått av de to nykommerne? Før innkallingen kunne man ha trodd at disse vennskapskampene var den ideelle muligheten for Tite å se på ham i en kampsituasjon. Å bli utelatt på dette stadiet er ikke et godt tegn.

Utelatelsen av Gabriel Martinelli er ikke et fullstendig sjokk, som på ingen måte er en refleksjon av den unge spissens evner. Brasil har flere alternativer i den brede spissposisjonen enn de kan bruke, og derfor er konkurransen hard. Gode ​​klubboppvisninger kan fortsatt redde VM-plassen hans.

Den største overraskelsen er utelatelsen av Gabriel Jesus – han er i sitt livs form. Riktignok vil han nesten helt sikkert være i troppen til Qatar, og muligens til og med se betydelige minutter. Men fra et psykologisk synspunkt er det vanskelig å forstå hvorfor han ikke ble inkludert.

Det er faktisk andre alternativer å se på. Men som spillerne fritt innrømmer, stikker traumet fra Gabriel Jesus’ verdensmesterskap i 2018 dypt. Hans siste konkurransemål for landet hans var for mer enn tre år siden, og han avsluttet til slutt en serie på 19 målløse kamper i juni da han scoret på pause i en vennskapskamp mot Sør-Korea. Han er helt klart en spiller som kjører på selvtillit, og han kan godt ha sett frem til sjansen til å ta med seg klubbformen inn på landslaget.

Men han er ute mens Roberto Firmino blir tilbakekalt. Dette er en gåte for treneren. Firminos stjerne har vært avtagende, men han er spilleren med størst kapasitet til å erstatte Neymar i en falsk nr. 9-rolle, derav denne siste sjansen til å tvinge seg inn i VM-troppen. Hvis Firmino er en falsk nier, så er det en sjanse for en genuin midtspiss i Pedro of Flamengo, toppscoreren i Copa Libertadores, Sør-Amerikas Champions League.

For brasilianske medier var dette den desidert viktigste saken for hele lagutvalget: en stolt fotballkultur har svært vanskelig for å tilpasse seg det faktum at de beste spillerne er i utlandet. Det er alltid rop etter hjemlige navn, og desibelen nådde et øredøvende punkt om Pedro, en høy og teknisk begavet spiss som er i sitt livs form.

Tite gjorde ham kanskje få tjenester ved å omtale ham som «den nåværende Fred», og vippet hatten mot den skjebnesvangre 2014-senterspissen. Det er faktisk likheter, både i deres teknikk og i deres mangel på tempo.

Pedro, som Tite er godt klar over, er en spiller som skal slippes løs mot dyptliggende forsvar, hvor hans straffefeltekspertise kommer til sin rett. Hans store sjanse kan godt komme i den andre av Brasils vennskapskamper i september, når de møter Tunisia.

For Pedro og noen få andre i denne troppen er innsatsen høy i september.


Her er hele utvalget av lag:

Keepere

Alisson, Ederson, Weverton

Forsvarere

Danilo, Alex Sandro, Alex Telles, Marquinhos, Thiago Silva, Eder Militao, Bremer, Ibanez

Midtbanespillere

Casemiro, Fred, Bruno Guimaraes, Fabinho, Lucas Paqueta, Everton Ribeiro

Forwards

Neymar, Raphinha, Vinicius Junior, Rodrygo, Richarlison, Antony, Roberto Firmino, Pedro, Matheus CunhaKilde