Shadow

Australia ber Qatar om å «etablere en varig arv» om menneskerettigheter etter verdensmesterskapet


Australia har blitt den første deltakernasjonen ved neste måneds FIFA verdensmesterskap som kollektivt protesterer for spesifikke endringer fra Qatar-regjeringen i forhold til behandlingen av migrantarbeidere og LHBTQI+-samfunnet.

Medlemmer av Socceroos har bedt Qatar om å etablere et migrantressurssenter og mekanismer for rettssøkende mekanismer for individer hvis rettigheter har blitt krenket, samt avkriminalisere alle likekjønnede forhold for å “etablere en varig arv” etter verdensmesterskapet i 2022.

– Stream på ESPN+: LaLiga, Bundesliga, MLS, mer (USA)

“Vi står sammen med slike som FIFPRO, Building and Woodworkers International og International Trade Union Confederation i å forsøke å bygge inn reformer og etablere en varig arv i Qatar,” sa Sunderland-forsvarer Bailey Wright.

“Dette må inkludere etablering av et ressurssenter for migranter, effektivt middel for de som har blitt nektet sine rettigheter og avkriminalisering av alle likekjønnede forhold,” la St. Pauli-midtbanespiller Jackson Irvine til.

“Dette er de grunnleggende rettighetene som bør gis til alle og vil sikre fortsatt fremgang i Qatar.”

Siden Qatar ble tildelt vertskapsrettigheter til turneringen for over et tiår siden, har Qatar vært utsatt for intens gransking av behandlingen av migrantarbeidere, kriminaliseringen av homofili og andre menneskerettighetsspørsmål.

Medlemmer av både Australias herre- og kvinnelandslag har ved flere anledninger møtt Amnesty International, FIFA, Qatars øverste komité for levering og arv, Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, FIFPro og representanter for migrantarbeidere i forkant av turneringen.

“Vi har lært at fremskritt har blitt gjort både på papiret og i praksis,” sa Sydney FC-forsvareren Alex Wilkinson, som fungerer som unionens president.

“Kafala-systemet er i stor grad demontert, arbeidsforholdene har blitt bedre, og en minstelønn er etablert.”

Wilkinsons kommentarer blir fulgt av Nagoya Grampus-keeper Mitch Langerak som sier at implementeringen av disse reformene, selv om de er velkomne, “forblir inkonsekvente og krever forbedring.”

Den australske spilleren Josh Cavallo ble den eneste åpent homofile mannlige fotballspilleren i verden da han kom ut i oktober i fjor og uttrykte sine forbehold om verdensmesterskapet på vei til Qatar i et nylig intervju med CNN Sport, og sa “for å se at vi er på vei til et land som kriminaliserer folk som meg selv… Det er ganske bekymringsfullt.”

– VM-sluttspill og kampoppsett

I en tale i Socceroos’ video, gjentok Toulouse-midtbanespiller Denis Genreau, som var en lagkamerat av Cavallo i Melbourne City-akademiet, lagets støtte til LHBTQI+-folk og sa “som spillere støtter vi fullt ut rettighetene til LGBTI+-folket, men i Qatar-folket. er ikke frie til å elske den personen de velger.”

Football Australia, som i likhet med Qatar er medlem av det asiatiske fotballforbundet, ga også ut en uttalelse på torsdag, som gjenspeiler oppfordringene til et migrantarbeidersenter.

“Vi erkjenner den betydelige fremgangen og lovreformene som har skjedd i Qatar de siste årene for å anerkjenne og beskytte rettighetene til arbeidere, og vi oppfordrer alle interessenter til å fortsette denne veien til reform,” sa Football Australia.

«Men vi har også fått vite at turneringen har vært forbundet med lidelse for noen arbeidsinnvandrere og deres familier.

«Vi tror at ved å jobbe tett med disse interessentene, kan vi bidra til å fremme en arv utover FIFA World Cup Qatar 2022. Med dette i tankene støtter Football Australia, sammen med Socceroos og Professional Footballers Australia, etableringen av et Migrant Workers Center som vil fortsette å representere arbeidernes rettigheter utover desember 2022.

“Football Australia har også jobbet tett med LHBTI+-samfunn for å fortsette å styrke vårt inkluderende og innbydende miljø i spillet vårt i hele Australia.”

Ti europeiske fotballforbund avslørte forrige måned at de hadde til hensikt at kapteinene deres skulle bære et armbånd med regnbuehjertedesign som en del av en antidiskrimineringskampanje under internasjonale kamper. Diskusjoner pågår for å undersøke om Socceroos kunne forfølge et lignende initiativ.

Qatar har konsekvent presset tilbake mot kritikere av sin menneskerettighetshistorie, insistert på at forbedrede forhold og beskyttelse for migrantarbeidere har blitt implementert og hevder at kritikk er utdatert.

Tirsdag sa Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani til emiratets lovgivende organ i en TV-adresse at Qatar «har blitt utsatt for en enestående kampanje som ingen vertsland noen gang har møtt».

“Kampanjen har en tendens til å fortsette og utvides til å omfatte oppspinn og dobbeltmoral som var så voldsom at den dessverre har fått mange mennesker til å stille spørsmål ved de virkelige årsakene og motivene,” sa Sheikh Tamim.Kilde