Shadow

Streber etter fortreffelighet, ikke perfeksjon


«Når du tar på deg den uniformen, bør du komme på jobb. Vi vil være perfekte i alle aspekter av spillet.»

Filmen, Remember the Titans, forteller en inspirerende og oppløftende historie om et idrettslag som kommer sammen og oppnår det høyeste nivået av prestasjon mot tilsynelatende enestående odds. Lagets trener Herman Boone presser spillerne lenger enn de kunne ha forestilt seg, ved å kreve at de gir mer av seg selv enn noen gang før. På den første treningsdagen erklærer han:

«Når du tar på deg den uniformen, bør du komme på jobb. Vi vil være perfekte i alle aspekter av spillet.»

I løpet av sesongen forstår laget at de ikke er perfekte, men ved å jobbe sammen kan de bli uslåelige.

Det er en utrolig historie om ambisjoner, utholdenhet, teamarbeid og mye mer. På mange måter er det det hver trener håper å gjøre med laget sitt hver sesong.

Likevel, når det kommer spesielt til vekten som legges på jakten på perfeksjon tidlig i filmen, er det bedre eksempler der ute, spesielt når det gjelder ungdomsidrett. Den anerkjente sportspsykologen Dr. Jerry Lynch har sett alt for mange unge idrettsutøvere som lider av en konstant besettelse av perfeksjon:

“Å ha et så høyt, uoppnåelig mål posisjonerer dem perfekt for å mislykkes. Likevel, frustrerende, fortsetter de å måle sin egenverdi som idrettsutøvere og mennesker etter resultater og resultater, ved å vinne og tape, etter prestasjoner og fiaskoer. Foreldre spiller en stor rolle i denne sykdommen fordi de tror, ​​vanligvis ubevisst eller utilsiktet, at de er bedre foreldre hvis barna deres er perfekte. Intellektuelt kan en forelder vite at perfeksjon ikke er mulig, men de føler at det ikke er noen skade i å prøve. Som et resultat finner jeg meg selv ofte i å jobbe med barn som er fryktelig skuffet over seg selv, fryktelig frustrerte og ofte sinte over å ikke måle seg.»

Over tid fører dette presset noen ganger til at foreldre utilsiktet holder tilbake sin kjærlighet over dårlige prestasjoner, noe som belaster forholdet deres og skaper ytterligere press for utøveren.

“Jeg liker å minne barn på at det bare er to typer idrettsutøvere: de som mislykkes og de som vil mislykkes,” bemerker Lynch. “Selv de største av de store er ufullkomne. Profesjonelle baseballspillere anses som gode hvis de får et treff en tredjedel av tiden. Profesjonelle basketballspillere anses som utmerket hvis de gjør halvparten av skuddene sine fra trepoengs rekkevidde. Hvis fotballspillere i gjennomsnitt gjør ett mål for hvert femte skudd de forsøker, blir de feiret. Alle idrettsutøvere feiler, gjør feil, begår feil og taper. De som er best mener alltid å gjøre sitt beste, de streber etter å være best mulig, og dette setter dem i en posisjon for at gode ting kan skje…men ikke perfekte ting.»

Foreldre spiller en nøkkelrolle i å hjelpe barna å forstå forskjellen mellom perfeksjon og fortreffelighet. Å dele eksempler på feil i deres eget liv og hvordan de kan reagere positivt på det, kan hjelpe barna med å skape et grunnlag for en veksttankegang, samtidig som det bidrar til å redusere press og angst under konkurranse.

Lynch oppfordrer foreldre til å minne seg selv og barna regelmessig på at “ytelse kan aldri være perfekt, siden perfeksjon er en illusjon, en uoppnåelig sløsing med tid og energi. I stedet vil jeg strebe etter fortreffelighet ved ganske enkelt å gjøre og være mitt beste.»Kilde